16 Δεκεμβρίου 2014

Στουρνάρας: Είχα χρέος να μιλήσω δημόσια για να σφίξουν λίγο οι κ@λοι και να μη λέει ο καθένας ότι θέλει

"Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”, φέρεται να λέει σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν μαζί του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτά που είπε χθες δημόσια, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, τα έχει πει το τελευταίο διάστημα και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συνομιλίες.

Πλην όμως όπως έλεγαν, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται τίποτα από αυτά  που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπενθυμίζοντας τον προκάτοχο του κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος επίσης είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία το 2009 για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και τους κινδύνους που ελλόχευαν, πλην όμως εκ των υστέρων αμφισβητήθηκαν οι συμβουλές του και τα καμπανάκια που είχε κτυπήσει.

Γι' αυτό και ο κ. Στουρνάρας έκρινε πως είναι καθήκον του να φωτίσει εγκαίρως την πραγματική κατάσταση, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει και το τραπεζικό σύστημα αλλά και τα επιτεύγματα της εθνικής οικονομίας στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συνομιλητές του κ. Στουρνάρα, υπενθύμιζαν πως υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 31-12-14 να εισπράξει 10,6 δισ. ευρώ (7 δισ. από το ΔΝΤ, 1,8 από τον ESM και 1,8 δισ. από  επιστροφή τόκων SMP-ANFAS). Λόγω όμως της μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, τα λεφτά αυτά δεν θα εκταμιευθούν και λείπουν από τη χώρα.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αναγκάζεται να εκδίδει έντοκα γραμμάτια. Δηλαδή στην πράξη αναγκάζει τις τράπεζες να δανείσουν το ελληνικό κράτος, αποστερώντας σημαντική ρευστότητα η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα οδηγούνταν στην αγορά και η οποία στη συνέχεια θα επιδρούσε  στον ευαίσθητο δείκτη της ανάπτυξης.

Οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες τόνιζαν την κρισιμότητα των στιγμών καθώς μέσα σε λίγες μέρες διακυβεύεται όλη η προσπάθεια τόσων ετών, ενώ αποτιμώντας την κατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών υπογράμμιζαν πως ναι μεν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς με τη δίμηνη παράταση του προγράμματος υπάρχει απόλυτη κάλυψη των αναγκών από την ΕΚΤ, όμως αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα τότε πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα.

Έλεγαν δε χαρακτηριστικά πως τώρα ο κ. Ντράγκι είναι μεν υποχρεωμένος να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες απρόσκοπτα από την τρέχουσα χρηματοδοτική γραμμή. Αν όμως παρατηρηθούν αυξημένες ανάγκες προεκλογικά και ζητηθεί να ανοίξει η γραμμή του ELA, τότε οι όροι και τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν από τις Ελληνικές τράπεζες εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και ασύμφοροι. Και φυσικά ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί από  την  1η Μαρτίου που λήγει  και η δίμηνη παράταση, αν δεν έχει υπάρξει στο μεταξύ κάποια διευθέτηση  με τη διαδοχή του μνημονίου και όλα θα είναι στον αέρα.

του Βασίλη Στεφανακίδη
newmoney.gr