29 Δεκεμβρίου 2014

Mία θέση στον ''ήλιο'' του Επικρατείας

Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά, τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι εκπλήξεις των κομματικών επιτελείων

Σε προεκλογικό αναβρασμό βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, καθώς το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία φαντάζει ως το πλέον πιθανό τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εκτός από τις ανά νομό κομματικές λίστες, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο παραδοσιακά συνιστά την εκλογική «βιτρίνα» κάθε παράταξης. Ωστόσο, η επιχείρηση κατάρτισής του μόνο εύκολη δεν είναι, αφού, πέραν της διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών (πρόκειται άλλωστε διαχρονικά για έναν πολιτικό «παράδεισο», που δίνει τη δυνατότητα σε όσους τοποθετούνται σε εκλόγιμες θέσεις να εξασφαλίσουν άκοπα μία βουλευτική έδρα), υπάρχει η ανάγκη της επιλογής των στελεχών εκείνων που θα έκαναν το μεγαλύτερο «γκελ» σε κοινωνικό επίπεδο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. καταστρώνουν ήδη τα σχετικά πλάνα, με αιχμές του δόρατος τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, που είναι τα «πρώτα βιολιά» της διαδικασίας ολοκλήρωσης των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Βασικοί παράγοντες στην εξίσωση του Μαξίμου και της Συγγρού όσον αφορά τη λίστα του Επικρατείας είναι αφενός το στοιχείο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στα πρόσωπα που θα προκριθούν και αφετέρου η εξυπηρέτηση της στόχευσης για συσπείρωση των λεγόμενων παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ. Ζητούμενο αποτελεί επίσης ο συμβολισμός της αλλαγής σελίδας της χώρας και η ένταξη της Ελλάδας σε αναπτυξιακά μονοπάτια. Ως εκ τούτου, αναζητούνται επιτυχημένοι και, κυρίως, νέοι σε ηλικία υποψήφιοι από τον επιστημονικό -και όχι μόνο- χώρο, τα ονόματα των οποίων θα συμβάδιζαν με τη συγκεκριμένη λογική. Παράλληλα, στο μέτωπο της προσπάθειας να δοθεί επιπλέον κύρος στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι επιτελείς της Ν.Δ. επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το όνομα του καθηγητή Ιατρικής Χριστόδουλου Στεφανάδη, καθώς και της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ (και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων). Θα πρέπει, πάντως, να θεωρείται δεδομένο πως στις πρώτες, εκλόγιμες θέσεις θα φιγουράρουν κορυφαία πολιτικά στελέχη. Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, εκτός απροόπτου, θα συμμετάσχει εκ νέου σε αυτό το προνομιακό πολιτικό κλαμπ.

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει ανάλογη βεβαιότητα για τον έτερο πολιτικό συνοδοιπόρο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος εσχάτως έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. Αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι θεωρείται ο βασικός εμπνευστής της στρατηγικής που έφερε το κόμμα αντιμέτωπο με την πιθανότητα επικείμενης εκλογικής ήττας.

Οπως και να έχει, το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον βουλευτή Επικρατείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα του στερήσει την ευκαιρία εξασφάλισης άλλης μίας κοινοβουλευτικής θητείας, χωρίς να χρειαστεί να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση ψηφοφόρων. Κι αυτό γιατί, όπως λένε με νόημα οι γνωρίζοντες τα μυστικά του Μεγάρου Μαξίμου, «ό,τι κι αν συνέβη, ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον Σαμαρά με τον Λαζαρίδη είναι πολύ δύσκολο να κοπεί». Ταυτόχρονα εδώ και μερικές ημέρες ακούγεται και το όνομα του έτερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το βαρύ όνομα θηλυκού γένους με έντονες παραταξιακές αναφορές που αναζητείται στους κόλπους της πρωθυπουργικής αυλής (ουσιαστικά αντί της Ντόρας Μπακογιάννη), ακούγεται εσχάτως όλο και πιο δυνατά στα «γαλάζια» στέκια η προοπτική υποψηφιότητας της Μαριέττας Γιαννάκου. Ζωντανό διατηρούν κάποιοι το σενάριο για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ έχει ατονήσει το αντίστοιχο πλάνο για τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει για ακόμη μία φορά τη μάχη του σταυρού στη Β’ Αθήνας.

ΠΑΣΟΚ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συνεργάτες του αναζητούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Η αρχική σκέψη που αφορούσε την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Παράταξης έχει αποσυρθεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού για τη σύσταση νέου πολιτικού φορέα. Ο αμέσως επόμενος στους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο του deal για την επανασύνδεσή του με το άλλοτε κραταιό Κίνημα. Ωστόσο, πριν από μόλις λίγες ημέρες, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα πολιτευθεί και πάλι στη Β’ Αθήνας, ανοίγοντας τον δρόμο είτε για τον προερχόμενο από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος, αν και έχει ανοικτό δίαυλο με το ΠΑΣΟΚ, τελικά έκλεισε με το «Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, είτε για τη Φώφη Γεννηματά. Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας μπήκε τελευταία στο παιχνίδι λόγω του πρόσφατου πολιτικού «φλερτ» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Βλέπετε, προκειμένου να καταστεί πιο βατή η επανεκλογή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών στη Β’ Αθήνας, η «πράσινη» ηγεσία εξετάζει σοβαρά την τοποθέτηση της (πάντα δημοφιλούς στις τάξεις των πιστών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Παράταξης.

Προτάσεις και δίαυλοι επικοινωνίας

Στην Κουμουνδούρου οι συζητήσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, δεδομένου ότι σε αυτές συμμετέχει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και η ολιγομελής ομάδα των στενών συνεργατών του. Ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανοικτός σε προτάσεις. Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα ονόματα των Πάνου Σκουρλέτη, Ελενας Ακρίτα, των καθηγητών Ευτ. Μπιτσάκη, Π. Κωνσταντίνου, Σ. Αναγνωστοπούλου, του γιατρού Δ. Βαρνάβα, αλλά και των Δ. Βίτσα και Ν. Χουντή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ., με αποτέλεσμα το θέμα του πρώτου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να είναι ανοικτό, με το όνομα του Φώτη Κουβέλη να συζητείται στο παρασκήνιο. Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μελετά μια πρόταση για ένταξη στη λίστα προσωπικοτήτων (επιστημόνων κ.ά.) που κινούνται στον κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό χώρο.

«ΠΟΤΑΜΙ». Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διεργασίες στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Μεταξύ άλλων, έχουν συζητηθεί ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή με μεγάλη θητεία στην Ουάσινγκτον, ευρωπαϊστής και συγγραφέας, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στο Μέριλαντ, η Αννα Ευφραιμίδου-Παπασταύρου, ιδρύτρια της πρώτης μονάδας μεταμόσχευσης μυελού στην Αθήνα, αλλά και ο «καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου», Παν. Καρκατσούλης.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος της ορατής πιθανότητας πρόωρων εκλογών είναι η βέβαιη επιστροφή στις εγχώριες προεκλογικές επάλξεις των δύο επικεφαλής των ευρωομάδων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (με τις ευλογίες των κομμάτων τους). Ο λόγος για τους Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μανώλη Γλέζο, οι οποίοι στρώνουν ήδη το χαλί της επιστροφής τους στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο μεν πρώτος έχει ξεκινήσει ήδη περιοδείες στην Κρήτη, λειτουργώντας κατόπιν συνεννόησης με τη Συγγρού ως άτυπος συντονιστής της «γαλάζιας» δραστηριότητας που αναπτύσσεται στη Μεγαλόνησο, με φόντο το προεκλογικό κλίμα. Οσο για τον κ. Γλέζο, εκτός από την προοπτική της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάνει σοβαρές σκέψεις (όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του) να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια των Κυκλάδων.

Παραιτήσεις γενικών γραμματέων

Μέσα στον προεκλογικό πυρετό, σε κατάσταση υπολειτουργίας βρίσκονται αρκετά υπουργεία τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι πάνω από δέκα γενικοί γραμματείς έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές προετοιμασίες για τις κάλπες που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν στηθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους οι γενικοί γραμματείς Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αγγελος Τσιγκρής (για να πολιτευθεί με τη Ν.Δ. στην Αχαΐα), Εμπορίου και Προστασίας των Καταναλωτών του υπουργείου Ανάπτυξης, Στέφανος Κομνηνός (για να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας), Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, Στράτος Σιμόπουλος (του οποίου η υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης έχει ήδη «κλειδώσει»), Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Κοκκόρης (που θα πολιτευθεί στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ.), και Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Εύη Μπέκου (θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών). Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, που θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στον νομό Φωκίδας. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη αποχωρήσει από τις θέσεις τους, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, που έχει «κλειδώσει» για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Λέσβο, ο πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών, Μιχάλης Κατρίνης, για να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στον νομό Ηλείας, και ο Δημήτρης Λιντζέρης, που αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΟΦ, προκειμένου να «κατέβει» ξανά με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Πειραιώς. Τον χορό των παραιτήσεων, πάντως, είχαν ανοίξει τον Οκτώβριο τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που αποχώρησαν από τις θέσεις τους για να πολιτευθούν στους τόπους καταγωγής τους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, που εγκατέλειψε τη θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, για να πολιτευθεί στη Β’ Θεσσαλονίκης, τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, που άφησε τη Γραμματεία Επικοινωνίας για να ενταχθεί στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας, και τον Ανδρέα Κατσανιώτη, που έφυγε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να κατέβει υποψήφιος στην Αχαΐα, αλλά και τον πρώην γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνο Σκανδάμη, που λέγεται ότι «φλερτάρει» με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Των Θανάση Φουσκίδη και Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ