12 Δεκεμβρίου 2014

WSJ: Πώς μπορείς να αγοράσεις ένα ελληνικό νησί

Μέσα στο πέλαγος, περιστοιχισμένα από γαλάζια στρώματα θάλασσας και τον λαμπρό ελληνικό ήλιο, περίπου 20 νησιά ζητούν αγοραστές. Θα έλεγε κανείς πως είναι το όνειρο των λογής βαθύπλουτων, αλλά πίσω από το όνειρο υπάρχει και μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να υποσκελίσει εύκολα.
Με τον εύγλωττο τίτλο «Πώς μπορείς να αγοράσεις ένα ελληνικό νησί», η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal λειτουργεί -ουσιαστικά- ως «κράχτης» γι' αυτά τα ελληνικά νησιά που επί του παρόντος δεν έχουν βρει «πελάτες». Η αλήθεια είναι ότι μετά την αγορά του «εμβληματικού» Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ προς χάριν της 25χρονης κόρης του Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, έχει ανοίξει η όρεξη σε πάρα πολλά «γεμάτα» πορτοφόλια να ανοιχτούν στα γαλάζια νερά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Η WSJ αναφέρει πως ο Ριμπολόβλεφ χρειάστηκε να καταβάλει 158 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το νησί που πριν από 45 χρόνια έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τζάκι Κένεντι. Ο Αλκέξανδρος Μουλάς, ατζέντης στον τομέα του real estate, αναφέρει στην εφημερίδα: «Μετά την αγορά του Σκορπιού υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα ελληνικά νησιά – ειδικά πέρυσι το ενδιαφέρον εντάθηκε. Συνήθως μας προσεγγίζει ένας μεσάζοντας που λειτουργεί για λογαριασμό κάποιου πλούσιου, το όνομα του οποίου κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό». Το άρθρο υπενθυμίζει την περίπτωση της Οξιάς που φέρεται να έχει αγοραστεί από τον πρώην εμίρη του Κατάρ Αλ-Θανί, αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση.



Με τις τιμές να έχουν πέσει αρκετά, ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «χτυπήσουν» ένα νησί προσφέροντας από λίγα εκατομμύρια ευρώ, μέχρι και πάνω από 100 εκατομμύρια. Εξαρτάται από τις ανέσεις που προσφέρει το νησί, όπως νερό και ηλεκτρικό και σε κάποιες περιπτώσεις προβλήτα για τα γιοτ. Οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση στις τιμές που αγγίζει ακόμη και το 30%.


Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20 νησιά με στοιχειώδη έως καθόλου ανάπτυξη: κάποια είναι πέτρινοι όγκοι και άλλα έχουν κάποια σχετική βλάστηση. Η Νήσος στο Ιόνιο πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι 6,8 εκατομμύρια δολαρίων και μπορεί να φιλοξενήσει έξι σπίτια άνω των 130 τετραγωνικών το καθένα. Η Όμφορη, ένα επίσης κοντινό νησί, πωλείται έναντι 62 εκατομμυρίων δολαρίων και διαθέτει ήδη ένα μικρό κτίριο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να κτιστεί το 20% του νησιού που έχει έκταση 1,112 τετραγωνικά μέτρα.


Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα σε πολλά από αυτά τα νησιά που οφείλουν να γνωρίζουν οι επίδοξοι αγοραστές. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν είναι ανεπτυγμένα, κάποια είναι δυσπρόσιτα, ενώ η γραφειοκρατία στέκει ως ένας ισχυρός «εχθρός» για να περάσει ένα νησί στην κατοχή κάποιου πλούσιου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, χρειάζονται 32 βήματα μέχρι να φτάσει κάποιος να δηλώνει ιδιοκτήτης ενός νησιού. Παράλληλα το ελληνικό κράτος θα πρέπει να βεβαιωθεί πως η αγορά δεν πρόκειται να προσβάλει την εθνική ασφάλεια. Επιπροσθέτως επειδή στην Ελλάδα οι θάλασσες και τα νησιά είναι δημόσια, ο καθένας μπορεί να έρθει σε ένα ιδιόκτητο νησί και να κάνει το μπάνιο του ανενόχλητος!


Άλλο ένα πρόβλημα είναι οι ντόπιοι. Η περίπτωση του Γιάννη Περιώτη είναι χαρακτηριστική. Θέλησε να αναπτύξει το νησί Αρκούδι στο Ιόνιο, αίφνης όμως αντιλήφθηκε πως το νησί είχε έναν κάτοικο: ένα βοσκό με τις γίδες του. Το θέμα λύθηκε μέσω της δικαστικής οδού που τράβηξε χρόνια και τελικά το νησί πέρασε στα χέρια του Περιώτη.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι πολλοί ιδιοκτήτες νησιών, λόγω της κρίσης, επιθυμούν να πουλήσουν όσο όσο την περιουσία τους, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τους φόρους.


Διονύσης Μαρίνος
iefimerida.gr