27 Ιανουαρίου 2015

ΔΩΣΤΕ 100ΣΤΑΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙ!Η Τουρκία "καλοσωρίζει" τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με διεκδικήσεις στις "οποίες έχουν κοινές αντιλήψεις"

Με το ''Καλημέρα'' της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα έθεσε η Άγκυρα την αντζέντα των διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων της στις σχέσεις των δύο χωρών , αν και με βάση τα όσα μεταδόθηκαν  δεν υπήρξε τουλάχιστον προκλητικό ύφος.

Συγκεκριμένα και ενώ στα ''εκλογικά'' δημοσιεύματα του τουρκικού τυπου τα ελληνοτουρκικά εν υπήρχαν, ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε δηλώσεις . Με βάση το  ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης - που είχε τίτλο στην ιστοσελίδα ''Έκκληση για κοινές γεωτρήσεις στην Αν.Μεσόγειο''- εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή σε δημοκρατικό περιβάλλον των εκλογών στην Ελλάδα.

''Πιστεύουμε πως και η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας'' είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο Κυπριακό ισχυρίστηκε πως διακόπηκαν οι συνομιλίες επειδή αποχώρησε από το τραπέζι η ελληνοκυπριακή πλευρά ( χωρίς να πει όμως για ποιο λόγο ο κ Αναστασιάδης κατήγγειλε και έφυγε) και πρόσθεσε ότι ελπίζουν να συνεχιστούν. Για το Αιγαίο, υποστήριξε πως επιθυμούν την συνέχιση των συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών-δηλαδή έκανε λόγο,πάλι, για πολλές διαφορές, ενω το ανοιχτό ζήτημα είναι ένα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

''Επιθυμία''
Στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφού διατύπωσε την ...επιθυμία, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιήσουν από κοινού τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις σεισμικές έρευνες, είπε ''στο θέμα αυτό αναλογεί σημαντικός ρόλος και στην Ελλάδα. Είδαμε ότι η ίδια αντίληψη υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα πράξει και η νέα κυβέρνηση και ότι δεν θα θέσει εμπόδια''.

Βεβαίως , παρά την μπερδεμένη διατύπωση της κρατικής τηλεόρασης, πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η Άγκυρα ξεχνά ότι η  ...επιθυμία της αυτή  για κοινές γεωτρήσεις δεν είναι παρά μια πρόταση για κατάλυση της κυριαρχία ε της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που έχει στην ΑΟΖ της.

Οι υπουργοί 
Να σημειωθεί ότι σε άλλη είδηση της τηλεόρασης μεταδίδεται μεταξύ άλλων ότι  οι ΑΝ.ΕΛ θα αναλάβουν το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ για το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται το όνομα του κ. Ν.Κοτζιά, για για το Υπουργείο Άμυνας του κ. Θ. Δρίτσα.Αναφορά γίνεται και στο υπο ιδρυση Υπουργειο Μεταναστευσης
-----------------------------------------------------------------------------
Πως είδαν την νίκη ΣΥΡΙΖΑ οι Τούρκοι

''Καθρέπτης'' της γενικότερης αίσθησης στην Τουρκια  για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί κατα κανόνα ο τυπος της γειτονικής χώρας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου , αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα μας και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αποτυπώνεται από τα όσα μεταδίδονται για την παρουσίαση των ελληνικών εκλογών τα δημοσιεύματα αναφέρονται τόσο στο ότι είναι μια νίκη της Αριστεράς όσο και στο πρόσωπο του ηγέτη του ΣΥΡΖΑ Αλέξη Τσίπρα που αναλαμβάνει Πρωθυπουργός- και εξηγουν τι αυτό σημαίνει για την οικονομία της χώρας, την τρόικα κλπ. Άλλωστε και προεκλογικά υπήρχαν αναφορές΄στις εκλογές - μάλιστα το πρακτορείο Αναντολού είχε τις προάλλες συνέντευξη της υπευθύνου Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή κ. Νάντιας Βαλαβάνη που αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ( έγραψε το ΟΝΑΛΕΡΤ).

Ο ...ΣΥΡΙΖΑ της Τουρκίας:''Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμπνέει'' 

Σήμερα για τα ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει καμία αναφορά - ωστόσο υπάρχει κάτι που οι ελληνικές εξελίξεις επηρεάζουν την εσωτερική πολιτική σκηνη της Τουρκίας : Σε δημοσίευμα της Haberturk σημειώνεται ότι η βουλευτής του αριστερού φιλοκουρδικού και γενικά ριζοσπαστικού κομματος HDP, κ. Περβίν Μπουλντάν, είπε σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα: ''Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμπνέε'' .Ενώ στην ιστοσελίδα του CNNTurk αναφέρεται πως ο Συμπρόεδρος του HDP, κ. Σελαχαττίν Ντεμίρτας, συνεχάρη τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, που ήρθε πρώτος στις εκλογές.

''Αδελφέ μου Τσίπρα''

Ο κ. Ντεμίρτας, στο μήνυμά του στην τουρκική, είπε ''Αδελφέ μου Τσίπρα, σου εύχομαι να είναι ο δρόμος σου ανοιχτός σε έναν κόσμο ελεύθερο για τους φτωχούς και τους καταπονημένους''. Ο κ. Ντεμίρτας έστειλε μήνυμα στον κ. Τσίπρα και στην ελληνική. Συνολικά το δημοσίευμα της Haberturk αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Αριστερό χτύπημα από τη γείτονα στην ΕΕ» και τονίζει ότι η νίκη στις ελληνικές εκλογές ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, που τα βάζει με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Να θυμίσουμε ότι τις προάλλες το OnAlert είχε αναλυτικό ρεπορτάζ για τον ...ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα της Τουρκίας.

Απορία για τον  άθεο Τσίπρα και το όρκο στο Ευαγγέλιο!

 Αυτό που κάνει εντύπωση στην εφημερίδα  Milliyet είναι - όπως γράφει - ότι ο  άθεος ηγέτης του κόμματος, ορκίστηκε  για το σχηματισμό κυβέρνησης μπροστά σε κληρικό βάζοντας το χέρι του στο Ευαγγέλιο...
Ακόμα λέει ότι ο κ. Τσίπρας, με τη  νίκη του , κατόρθωσε να γίνει ο νεότερος Πρωθυπουργός  της χώρας και ότι είπε πως η απόφαση του λαού έχει την έννοια ότι λήγει πλέον η περίοδος της Τρόικα. Παρουσιάζει το θέμα , στην κορυφή της πρώτης σελίδας, με τον τίτλο «Η νίκη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στις πολιτικές οικονομικών μέτρων και βοήθειας, παραλίγο με τις χθεσινές εκλογές να μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά τώρα θα προσπαθήσει για συνασπισμό.

 Και ο αναφορά στην Περιστέρα

Το  ότι ο κ Τσίπρας δεν έχει παντρευτεί με την μητέρα των παιδιών του εδώ και 20 χρόνια που είναι μαζί , σχολιάζεται από την  Hurriyet που γράφει για τις εκλογές στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Το παιδί-επαναστάτης στην εξουσία» και σημειώνει ότι ο κ. Αλέξη Τσίπρα, που ήταν πρωτοπόρος, στα 16 του χρόνια,  στο «κίνημα για την ποδιά» και είχε κάνει τότε να γονατίσει η κυβέρνηση.
Η Vatan αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Ο Robin Hood Πρωθυπουργός». Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεγάλη νίκη, λέγοντας ότι θα πάρει από τους πλουσίους και θα δώσει στους φτωχούς. Ο Τσίπρας τα έβαλε επανειλημμένα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, γράφει.

Η Sabah γράφει για τις εκλογές με τον τίτλο «Η μεγάλη νίκη του Τσίπρα» και τονίζει ότι ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε πρώτο κόμμα από τις κάλπες κατά τις ιστορικές εκλογές στην Ελλάδα, είπε ''Προτεραιότητά μας είναι να πάρουμε πίσω το γόητρο που έχασε η χώρα μας''.

Οι οικονομικές επιπτώσεις σε σχέση με την ΕΕ. 

Παρα πολλές αναφορές γίνονται στις οικονομικές επιπτώσεις σε σχέση με την ΕΕ. Η αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News με τίτλο: «Euro hits 11-year low on Greece fears, equities muted», αναδημοσιεύει είδηση του πρακτορείου AFP, σύμφωνα με την οποία, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο την τελευταία 11ετία έναντι του δολαρίου.
Η Posta αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Η νίκη της Αριστεράς στη γείτονα» και τονίζει ότι στις εκλογές που έγιναν χθες στην Ελλάδα, η οποία ζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, νίκησε το ΣΥΡΙΖΑ.
Η Cumhuriyet γράφει για τις εκλογές στην Ελλάδα, στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Η ελπίδα έγραψε ιστορία» και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός οδήγησε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτει τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Star, στην πρώτη σελίδα γράφει ότι εκφράζονται φόβοι για τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια και για το εάν θα ανοίξει προς συζήτηση το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Η Aksam αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Εκλογές στη γείτονα, πανικός στην ΕΕ». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο νικητής των εκλογών ήταν ο Τσίπρας, που υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει την πολιτική λιτότητας και δε θα καταβάλει τα εξωτερικά χρέη. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έρχεται σχεδόν μόνος του στην εξουσία, τρομάζει την ΕΕ, που δεν έχει αντοχές για μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη, γράφει.
Η Yeni Safak γράφει για τις εκλογές στην πρώτη σελίδα, με το δίστηλο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεγάλη διαφορά στις εκλογές» και τονίζει ότι το αποτέλεσμα που προέκυψε τρόμαξε την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Taraf αναφέρεται στην πρώτη σελίδα στις ελληνικές εκλογές, με τον τίτλο «Περίοδος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» και γράφει ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα υπάρχουν αρκετά ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Η Zaman αναφέρεται στις εκλογές με  τον τίτλο «Ο νικητής των εκλογών στη γείτονα, ο ΣΥΡΙΖΑ» και γράφει ότι από τις εκλογές στην Ελλάδα βγήκε νικητής ο Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε στο λαό να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις και τους όρους με την Ευρώπη

Η αγγλόγλωση Hurriyet Daily News σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο: «Anti-austerity Syriza storms to historic Greek victory», τονίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα κατά της λιτότητας που αναλαμβάνει την εξουσία στην Ευρώπη
Η Today’s Zaman με τίτλο: «Syriza wins Greek election, promises austerity is over», αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Daily Sabah έχει τίτλο: «Anti-austerity Syriza wins Greek election».

Επέκταση και στην Ευρώπη

Η Turkiye αναφέρεται στις εκλογές στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Ο Έλληνας έκανε Αριστερά». και γράφει ότι πανικοβλήθηκε η Ευρώπη.
Η Birgun γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα, με τον -μάλλον λάθος ή υπερβολικό - τίτλο «Ο δεξιός άνεμος που έπνεε από τη δεκαετία του ’80 στη γείτονα, διαλύθηκε», Σημειώνει ότι αυτό το κατόρθωσαν τελικά οι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν 10 χρόνια είχε πάρει 2% των ψήφων, τώρα κέρδισε εκλογές στην Ελλάδα. Σημειώνεται ακόμα από την εφημερίδα ότι η νίκη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μεγάλη αγωνία και στην ευρωπαϊκή Αριστερά και άρχισε να λέγεται ότι η νίκη αυτή της Αριστεράς θα επεκταθεί και στην Ευρώπη και ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει και ο PODEMOS στην Ισπανία.
 Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και σε άλλα δημοσιεύματα.
Η Bugun αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα,με τον τίτλο «Νίκη του Τσίπρα στην Ελλάδα» και γράφει ότι όλος ο κόσμος αυτήν τη στιγμή παρακολουθεί τον Τσίπρα και ότι εκατοντάδες δημοσιογράφοι παρακολούθησαν βήμα προς βήμα τις εκλογές και ότι ο Τσίπρας υπόσχεται στο λαό να του δώσει και πάλι το γόητρό του και να διαγράψει τα χρέη της χώρας.

Για Χρυσή Αυγή -ΚΙΝΗΜΑ

Από τα άλλα σχετικά σημεία των δημοσιευμάτων που έχουν ενδιαφέρον είναι η αναφορά στο ότι το κόμμα της ''Χρυσής Αυγής'' πήρε το 6,34% των ψήφων και ότι έλαβε την τρίτη θέση.
Σημειώνεται ακόμα η μεγάλη ήττα της ΝΔ και ότι το νέο κόμμα του κ Γ. Παπανδρέου δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

http://www.onalert.gr