10 Ιανουαρίου 2015

Ξεκινάει η αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας. 12.30 απευθείας από όλα τα Μέσα ο Σαμαράς παρουσιάζει το πρόγραμμα της Νέας Κυβέρνησης

Σήμερα στις 12.30 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που θα κινηθεί σε 4 άξονες. Φορολογικά, Ανάπτυξη, Μεταρρύθμισεις, Κοινωνικό Κράτος.
Στην ουσία πρόκειται για το σχέδιο της επόμενης διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.


- Η έμφαση θα δοθεί στις «νοικοκυρεμένες» και σταδιακές φοροελαφρύνσεις. Δηλαδή, μειώσεις στα φυσικά πρόσωπα (ανώτατος συντελεστής στο 33%) και στις επιχειρήσεις (στο 15%, από 25% που είναι σήμερα).

Ο κ.Σαμαράς θα εγγυηθεί προσωπικά, για άλλη μία φορά, την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η οποία όπως θα πει, θα ξεκινήσει το 2015 και θα συνεχιστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο θα αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, θα αναγγείλει και νέα μείωση στο φόρο αλληλεγγύης (“πέραν του 30% που κόψαμε πέρυσι”).

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα αποκλείσει τη λήψη νέων μέτρων και, για το μείζον θέμα των (κύριων) συντάξεων θα δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

- Ξεχωριστή κατηγορία θα αποτελέσουν οι επενδύσεις. Κατά τις πληροφορίες, θα παρουσιαστεί “ολοκληρωμένο σχέδιο επενδύσεων” ανά τομέα, ενώ για κάθε έργο θα υπάρχει αναφορά στην προέλευση των κονδυλίων (εθνικά, κοινοτικά, ιδιωτικά), στο χρονοδιάγραμμα έναρξης-λήξης και στον αριθμό θέσεων εργασίας που θα επιφέρει.

- Για τις αποκρατικοποιήσεις θα εστιάσει στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Στην αποτίμηση των πεπραγμένων, πάντως, θα επισημάνει ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται (τουλάχιστον αποκλειστικά) η κυβέρνηση καθώς το πρόγραμμα σκόνταψε σε εξωτερικούς παράγοντες (πχ ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ).

- Ειδική και εκτενή αναφορά θα επιφυλάξει στο κοινωνικό κράτος. Διευκρινίζοντας ότι θα ληφθούν όλες οι μέριμνες για τους πραγματικα αδυναμους ("κανενας δεν θα μεινει απροστατευτος") με αναγκαίες όμως αναπροσαρμογες (πχ στο ΕΚΑΣ) ώστε οι ποροι και τα προγράμματα να κατευθύνονται στους πραγματικά έχοντες ανάγκη.

Ειδικά κεφάλαια θα υπάρχουν για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, τον Τουρισμό, για τον αγροτικό τομέα, για την επιχειρηματικότητα των νέων, για το νοικοκύρεμα του Δημοσίου και, φυσικά, για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων “όχι επειδή το ζητά η τρόικα αλλά γιατί οφείλουμε να τις κάνουμε”.


Πηγή:www.capital.gr