20 Ιανουαρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-"Συμβόλαιο θανάτου" για πασίγνωστο δικηγόρο-πρώην βουλευτή και αστυνομικό

Για τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο είχε υπογράψει "συμβόλαιο θανάτου" ο Παν. Βλαστός για λογαριασμό του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, ο οποίος ήταν καταδικασμένος για ναρκωτικά και υποστήριζε ότι ο δικηγόρος του χρωστούσε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Άνθρωπος - "κλειδί" για να οργανωθεί το χτύπημα ήταν η εξαδέλφη του αρχιονονού, Λίτσα. Όπως είπε η ίδια στους αστυνομικούς ο Βλαστός της ανέθεσε να βρει φωτογραφία από το διαδίκτυο του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, καθώς επίσης και τις διευθύνσεις του γραφείου του και του σπιτιού του. Όταν τον ενημέρωσε σχετικά ο Βλαστός φέρεται να της είπε: "Θα τις βάλεις σε ένα φάκελο χωρίς να αφήσεις αποτυπώματα και θα σου πω που θα τα πας".

Δεν γνώριζε κανένα από τα μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, υποστήριξε ο Πέτρος Μαντούβαλος μιλώντας στο MEGA και όπως είπε "ανησύχησε ιδιαίτερα" για την οικογένειά του όταν έμαθε για το συμβόλαιο αυτό. Αποκάλυψε επίσης ότι δεχόταν ευθείες απειλές για τη ζωή του κατά τη διάρκεια της δίκης των Πυρήνων στην οποία παρίστατο ως πολιτική αγωγή.

Η εξαδέλφη του Βλαστού παρέδωσε τον φάκελο στον πατέρα ενός Αλβανού κρατούμενου στις φυλακές της Πάτρας και λίγο αργότερα παρέλαβε μέσω ενός δικηγορικού γραφείου του Πειραιά 100.000 ευρώ, από τον Αγγελόπουλο, ως αμοιβή για το συμβόλαιο θανάτου που θα εκτελούσε ο Βλαστός, δίνοντας εντολή μέσα από τη φυλακή. Τελικά όμως, το συμβόλαιο θανάτου ακυρώθηκε.

Όμως εκτός από τον γνωστό δικηγόρο η συμμορία είχε βάλει και άλλους στο στόχαστρο. Οι έρευνες που έγιναν στις φυλακές Πάτρας αποκάλυψαν ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν και τον αστυνομικό του τμήματος εκβιαστών που είχε συλλάβει έναν συνεργό του Βλαστού.

Μέσα στα σχέδια της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η απαγωγή ενός στελέχους τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, οι απόπειρες δολοφονίας με εκτελεστές και με βόμβα στο σπίτι της εξαδέλφης του βαρυποινίτη, οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της δικαστικού που καταδίκασε τον Βλαστό για την απαγωγή Παναγόπουλου και εναντίον της δικαστικού που τον καταδίκασε για την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων, οι βόμβες που έβαλαν στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και της αδελφής του, αλλά και η βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Πυρήνες, όμως η συνδεσμολογία αποκάλυπτε την εμπλοκή των ποινικών.

Τον Ιανουάριο του 2012 η εξαδέλφη του Βλαστού παρέλαβε από ανθρώπους του βαρυποινίτη έναν σφραγισμένο φάκελο και του τον παρέδωσε στη φυλακή. Όταν εκείνος τον διάβασε, της τον επέστρεψε και της είπε να τον καταστρέψει. Όμως η Λίτσα πριν τον καταστρέψει διάβασε το σημείωμα που περιείχε και κατάλαβε ότι ο Βλαστός και οι άνθρωποι του έξω από τη φυλακή παρακολουθούσαν ένα μεγάλο στέλεχος τράπεζας και σχεδίαζαν την απαγωγή του.

Μιλώντας στους αστυνομικούς η εξαδέλφη του Βλαστού ανέφερε ένα απόσπασμα από το γράμμα.

"Πήγαμε Ηρώδου Αττικού, όπως είπαμε... Παρακολουθούσαμε το αυτοκίνητο όπως είχαμε πει... Φύγαμε αργά. Εγώ ήμουν στη μία μεριά του γκαράζ της Ηρώδου Αττικού και η Μαρία στην άλλη. Το νούμερο του αυτοκινήτου που μου δώσατε ήταν λάθος. Συνεννόηση γ.... Απορώ πως θα πετύχει η επιχείρηση. Όσο για τον Μπούμπη... " φέρεται να είπε στην αστυνομία.

Όπως αποκάλυψε η Ευαγγελία Βλαστού, ο βαρυποινίτης πίστευε ότι πίσω από την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Γιάννη Μαρτίνου, ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας, και μάλιστα φέρεται να σχολίασε:

"Είναι μ...ς, κάνουν μ...ς και μας χαλάνε τη δουλειά. Και να τον παίρνανε θα τους έβρισκαν, γιατί το ρολόι του είχε εντοπισμό, δεν τα ξέρουν αυτοί αυτά, ενώ εγώ έχω πληροφορίες..."

Πάντως οι αρχές εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή και την πληροφορία που έδωσε η Λίτσα, ότι ο Βλαστός της είχε πει ότι γνώριζε ποιοι είχαν δολοφονήσει τους δύο χρυσαυγίτες έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο. Σε επισκεπτήριο που είχε κάνει στις φυλακές Κορυδαλλού, είχε ρωτήσει τον Βλαστό αν είχε σχέση.

"Ο Βλαστός της απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση, αλλά γνώριζε ποιός τους σκότωσε και ότι τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες ήταν δικά του" λένε πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Τελικά στο στόχαστρο του βαρυποινίτη μπήκε και η εξαδέλφη του και πιο στενή συνεργάτιδά του όταν της ζήτησε πίσω 1,5 εκατ. ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου που της είχε δώσει και έλειπαν 250.000. Άρχισε να την απειλεί και τελικά έβαλε να τη σκοτώσουν ανεπιτυχώς δύο φορές και είχε δώσει εντολή και για τρίτη επίθεση που θα γινόταν σήμερα Δευτέρα.

Το μένος του εναντίον της φάνηκε όταν εκείνη τον επισκέφθηκε στις 5 Ιανουαρίου στον Κορυδαλλό και την απείλησε ότι θα τους "ξεκληρίσει όλους". Ο βαρυποινίτης σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να τη χτυπάει μπροστά σε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους που δεν αντέδρασαν, όταν η Λίτσα του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα, ενώ της φώναζε ότι θα τη "θάψει ζωντανή" και θα "τους τινάξει όλους στον αέρα".

Πάντως γύρω από το συνδικάτο του εγκλήματος είχε στηθεί ένας... χορός εκατομμυρίων από συμβόλαια θανάτου, απαγωγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες. Μόνο από την απαγωγή Παναγόπουλου, το συνδικάτο του εγκλήματος αποκόμισε 30 εκατομμύρια ως λύτρα. Από αυτά, ο Βλαστός έχασε τέσσερα εκατομμύρια που είχε στείλει για ξέπλυμα στην Ιταλία αλλά δεν γύρισαν πίσω ποτέ, έδωσε 1,650 εκατ. ευρώ στη δικηγόρο του, 2 εκατ. στην εξαδέλφη του και ένα 1,200 εκατ ευρώ στον συνεργό του Χαράλαμπο Μουστάκα. Χρήματα είχε δώσει και σε έναν γνωστό του πιλότο για να τα ξεπλύνει στο Ντουμπάι.

Μέσα στα σχέδια του, όπως αποκάλυψε η εξαδέλφη του, ήταν η αγορά οικοπέδων δίπλα στις φυλακές Δομοκού για να μπορέσει να αποδράσει μελλοντικά μέσω σήραγγας, η αγορά ελικοπτέρου, αλλά και ενός καραβιού το οποίο όπως πιστεύουν οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιούσε για μεταφορά όπλων και ναρκωτικών.