14 Ιανουαρίου 2015

Αναποφάσιστοι και συνεργασίες τα όπλα της ΝΔ

της Μαρίνας Μάνη

Η ανάδειξη των κινδύνων που συνεπάγεται μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα top των παρεμβάσεων του Αντώνη Σαμαρά, παρότι σ΄αυτές εισάγεται πλέον και το «θετικό στοιχείο» των θέσεων της ΝΔ με αιχμή το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Οι επιτελείς του πάντως αναζητούν «αυτό το κάτι», όπως λένε, που θα κάνει τη διαφορά στην επικοινωνιακή τακτική και θα μειώσει την ψαλίδα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – «γιατί όχι και να την κλείσει», όπως λένε.

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων 

Σταθερός στόχος παραμένουν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι εμφανίζονται σε ένα ποσοστό 12-13% στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τις αναλύσεις ανήκουν στο λεγόμενο «αστικό κοινό» ενώ τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα τους (30-40%) θα μπορούσε να κερδηθεί από τη ΝΔ.

Κατά τους ίδιους αναλυτές, αυτό το τμήμα δεν ταλαντεύεται ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ανάμεσα στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα. Γι΄αυτό και οι  παρεμβάσεις του κ.Σαμαρά αφορούν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων – από την προβολή του θρησκευτικού στοιχείου («δεν θα κατέβουν οι εικόνες από τα δημόσια κτήρια») μέχρι ζητήματα ασφάλειας – με αφορμή τα γεγονότα στο Παρίσι μάλιστα ετοιμάστηκε ειδικό σποτ για τη δημόσια ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Να γίνει debate;

Τα στελέχη της Συγγρού, που εμπλέκονται στον εκλογικό σχεδιασμό, εμφανίζονται διχασμένα απέναντι στην αναγκαιότητα ενός debate με τον Αλέξη Τσίπρα. Ενα τμήμα εκτιμά  ότι ο κ.Σαμαράς «δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτό» και ένα άλλο ότι δνε πρέπει να το δεχθεί καθώς «ο αντίπαλος θα προσέλθει με υποσχέσεις και λαϊκισμό που θα κλέψουν τις εντυπώσεις».

Προβολή των συνεργασιών «με μέτρο»

Στις χθεσινές συσκέψεις, όπου κυριαρχούν οι τρόποι προσέγγισης των αναποφάσιστων, αναδείχθηκε και ο παράγοντας «συνεργασίες», στον αντίποδα του συνθήματος περί αυτοδυναμίας που προωθεί η Κουμουνδούρου.

«Αφού όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας, η ΝΔ πρέπει να εμφανισθεί ότι δεν τις φοβάται και , επιπλέον, ότι έχει συμμάχους για να τις προωθήσει», λένε.

Ο αντίλογος, από το «γαλάζιο» επιτελείο πάντα, είναι ότι η ανάδειξη «της ανάγκης συνεργασιών» θα αδυνατήσει τον εκλογικό στόχο του κόμματος (για πρώτη θέση) και, άρα, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει μπούμεραγκ, ενισχύοντας τους «δυνάμεις συμμάχους», δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της ΝΔ πάντως άρχισαν ήδη να μιλούν δημοσίως για μία τέτοια εξέλιξη. Οπως η Ντόρα Μπακογιάννη («θα συνεργαστούμε με όποιον πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας») ή ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (“θα συνεργαστούμε με τα κόμματα που εγγυώνται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”).

Μας οδηγούν σε χρεοκοπία

Από το Αγρίνιο χθες ο κ.Σαμαράς επέμεινε στο “σφυρικόπημα” στον ΣΥΡΙΖΑ: «μας οδηγούν σε σύγκρουση με τους εταίρους, σε χρεοκοπία, σε έξοδο από το ευρώ», είπε. Και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει δύο δρόμους: Ή θα παραμερίσει την πολιτική αβεβαιότητα και θα πάει στην ανάπτυξη ή θα κατρακυλήσει στο χείλος της χρεοκοπίας». Επικαλέσθηκε μάλιστα δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν μπορείς να ζητάς τα λεφτά της ΕΕ και να μην ακολουθείς τους κανόνες της”.

Πηγή:www.capital.gr