11 Ιανουαρίου 2015

Ντόρα: Η ΝΔ έχει πρόταση για την επόμενη μέρα

Η ανάδειξη θετικού πολιτικού λόγου και η άρθρωση ρεαλιστικών και πειστικών επιχειρημάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη Ντόρα Μπακογιάννη, στην τελική ευθεία για τη μάχη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών, και με συνέντευξή της στο “Έθνος της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο επισημαίνει τα εξής:

“Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτηση μας από το πολιτικό κλίμα. Πιστεύετε ότι η πόλωση που κυριαρχεί βοηθά τη ΝΔ; 

 Η κρίση και η ένταση των τελευταίων εξελίξεων φούντωσε το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Γι΄ αυτό και οι εκλογές γίνονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η πόλωση δεν βοηθά κανέναν. Αντιθέτως, αποπροσανατολίζει από την κύρια εστία των προβλημάτων και των θεμάτων που πρέπει να τεθούν, ανοικτά και καθαρά στον ελληνικό λαό, σε αυτήν την σύντομη προεκλογική περίοδο. Γι αυτό, πιστεύω, ότι η ΝΔ, δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει αυτή τη λογική της πόλωσης. Εμείς έχουμε πρόταση για την επόμενη μέρα και τη νέα περίοδο που μπορεί να ξεκινήσει με το κλείσιμο αυτού του προγράμματος. Πρέπει να δώσουμε μια καθαρή μάχη επιχειρημάτων, να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να αρθρώσουμε έναν ειλικρινή και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο. Με νούμερα, στοιχεία, χρονοδιαγράμματα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την πολιτική της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού δεν μπορεί να την παρακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι η προεκλογική εκστρατεία είναι μια αναμέτρηση του φόβου με την ελπίδα;Πιστεύω, ότι οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά ή να γυρίσει πίσω. Αν η Ελλάδα θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και σταθερά προς τα εμπρός ή θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και τις θυσίες όλων αυτών των χρόνων γυρίζοντας πίσω στην αναξιοπιστία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό είναι και το διακύβευμα, αν θέλετε της 25ης Ιανουαρίου. Δεν πρέπει οι θυσίες και οι κόποι μιας ολόκληρης πενταετίας να πάνε χαμένες. Δεν πρέπει η Ελλάδα, να γυρίσει στο σημείο αφετηρίας της κρίσης. Δεν πρέπει να αρχίσουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε, γιατί τώρα θα χρειαστούν νέες μεγαλύτερες θυσίες. Και πιστέψτε με, δεν είναι διασπορά φόβου αυτό. Είναι η ωμή πραγματικότητα. Προκύπτει από τις πολλές αντιφάσεις και τις αλλοπρόσαλλες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορους τομείς. Αυτές προκαλούν τρόμο στον κόσμο. Εμείς, η ΝΔ, από την άλλη, τοποθετούμαστε συγκεκριμένα, με σχέδιο και κυρίως δίνοντας μιας προοπτική ελπίδας στους πολίτες για την επόμενη μέρα της κρίσης.

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , μπορεί να λέει αυτά που λέει σήμερα , αλλά ως κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την Ευρώπη κι έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην χώρα.

 Είναι τυχοδιωκτική λογική αυτό που περιγράφετε. Επενδύουν και ελπίζουν κάποιοι στην αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτό υπεύθυνη στάση. Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος, γιατί στο τέλος η όποια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκύψει με αυτή τη λογική θα καταρρεύσει από τις εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις του. Δεν θα χορέψει η Ευρώπη το ρυθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα ρυθμιστούν οι αγορές με βάση τις απαιτήσεις της κάθε συνιστώσας. Αντιθέτως, ο υπόλοιπος κόσμος θα προχωρήσει κι όποιος δεν ακολουθήσει, γιατί θα ψάχνει να βρει την ταυτότητα του, θα μείνει πίσω και θα χάσει το τρένο. Δυστυχώς όταν το συνειδητοποιήσει αυτό ο κ. Τσίπρας, θα είναι τόσο αργά για όλους μας, γιατί θα καταλήξει να βάλει την υπογραφή του φαρδιά πλατιά σε πολύ πιο επώδυνα μνημόνια και μέτρα.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ , έχει πει ότι θα ζητήσει νέα παράταση , εάν κερδίσει τις εκλογές. Αυτό γιατί να σημάνει καταστροφή για την χώρα;

 Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, παράταση της συμφωνίας ισοδυναμεί με παράταση του μνημονίου, ολοκλήρωση της συμφωνίας σημαίνει τέλος του μνημονίου και εισαγωγή στην προληπτική γραμμή στήριξης. Άρα ο κ.Τσίπρας πριν καθίσει στο τραπέζι πρέπει να έχει αποφασίσει και να έχει πει καθαρά στον ελληνικό λαό αν θα ζητήσει παράταση της συμφωνίας, αν θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ρευστότητα από την δανειακή σύμβαση, ή αν θα επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες ή αν θα αρνηθεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της χώρας. Ξέρετε, αυτή η πολυγλωσσία μπερδεύει και φοβίζει. Κανένας δεν ξέρει τι θα κάνει ακριβώς ο κ. Τσίπρας. Ρωτήστε κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ, πως θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα των 12 δις. και πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις των 17,5 δις που έχει η χώρα. Δεν θα πάρετε απάντηση. Ε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα αυτοδυναμίας για κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα του νέου διπολισμού;

Θεωρώ, ότι είναι πολύ δύσκολο. Γι αυτό πρέπει να αποφεύγουμε την πόλωση και τον διχασμό. Η επόμενη μέρα, θα χρειαστεί συναινέσεις και συνεργασίες. Και η πόλωση δυναμιτίζει κάθε πιθανότητα συνεννόησης. Αν μη τι άλλο, πρέπει σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, να παίξουμε «εθνικά». Για να γίνει αυτό όμως, οφείλουμε όλοι, απ΄όλα τα κόμματα, να αποφύγουμε πάση θυσία τον διχασμό.

Εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με ποιους κατά την γνώμη σας θα μπορούσε να συνεργαστεί;

Με όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα, ισχυρή μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Απλά πράγματα. Κι οφείλουμε να το κάνουμε. Να διαμορφώσουμε -και προεκλογικά – ένα μέτωπο ευρωπαϊκής προοπτικής. Με δυνάμεις από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό χώρο. Πιστεύω, ότι η συνένωση αυτών των δυνάμεων θα μπορέσει να προβάλλει και αποτελεσματικότερα, μάλιστα, την προοπτική της σταθερότητας που εγγυάται η ΝΔ για την χώρα.

Πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών;

Το απεύχομαι. Θα είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για την χώρα. Το ρίσκο της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας θα είναι μεγάλο. Γι αυτό και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση και να μας πουν με ποιους θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα για να ξέρουμε και τι να περιμένουμε. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συμπράξει με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θέλουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη;”

http://ysterografa.gr/