11 Ιανουαρίου 2015

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕ OFFSHORE! Πως αποκτούσαν τον οπλισμό τους οι «Πυρήνες»: Τι αναφέρει η δικογραφία για την offshore Aγ. Βικεντίου

Μέσω offshore εταιρειών εισαγόταν από το εξωτερικό τα όπλα που χρησιμοποιούσε η τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς».

Σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο που επικαλείται το «Το Βήμα της Κυριακής», τα μέλη της «Συνομοσίας» χρησιμοποιούσαν, με τη συνδρομή μεσαζόντων, την offshore εταιρεία Zeus Tech SA με έδρα τον Άγιο Βικέντιο.

Στόχος τους ήταν να μη γίνουν αντιληπτοί από τις ελληνικές διωκτικές αρχές στην εισαγωγή κυρίως Glock από τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, έγιναν συνολικά 39 μεταφορές όπλων, οι οποίες αφορούσαν 71 πακέτα, συνολικού βάρους 916 κιλών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής και των δικαστικών αρχών ήταν να δοθεί απάντηση στο ερώτημα πώς τα μέλη των «Πυρήνων» και συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού προμηθεύονταν οπλισμό.

Η εφημερίδα επικαλείται κατάθεση αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής τον Ιούλιο του 2012, ο οποίος επεσήμανε πως μετά τη σύλληψη δύο μελών των «Πυρήνων» για αποστολή δεμάτων-βομβών την 1η Νοεμβρίου 2010, στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο πιστόλια Glock και τέσσερις γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω όπλα (όπως και άλλα που βρέθηκαν στην κατοχή των «Πυρήνων») είχαν πωληθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Glock Αυστρίας στην εταιρεία Asetao Oy, που έχει έδρα τη Φινλανδία. Αυτή τα μεταπώλησε στην εταιρεία Laatuase Finland Oy, η οποία έχει έδρα την ίδια χώρα.

«Με εντολή της υπηρεσίας μου μετέβην στο Ελσίνκι όπου ήλθα σε επαφή με αξιωματικούς του Φινλανδικού Εθνικού Γραφείου Ερευνών.

Οι εν λόγω αστυνομικοί μού γνώρισαν ότι η εταιρεία Laatuase Finland Oy έχει ως αντικείμενο την απενεργοποίηση όπλων κάθε διαμετρήματος και τύπου και τη μετατροπή τους σε διακοσμητικά.

Πωλεί απενεργοποιημένα όπλα κάθε τύπου, όπως πιστόλια, μακρύκαννα, RPG, όλμους, καραμπίνες και χειροβομβίδες. Πωλεί ωστόσο και ενεργά όπλα για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια» τονίζει ο αστυνομικός.

Στα πλαίσια των ερευνών που έγιναν σε συνεργασία των ελληνικών με τις φινλανδικές αρχές, αρχή της «συναλλαγής» φέρεται να ήταν η επίσκεψη του διευθυντικού στελέχους της φινλανδικής εταιρείας στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2009, όπου φέρεται να είχε επαφές με «μεσάζοντες».

Στο κινητό του βρέθηκε μάλιστα ένα μήνυμα που ανέφερε συνθηματικά: «Ο Ελλάδα 1 και οι φίλοι του είχαν πληρώσει για το ταξίδι μου στην Κρήτη».

Στη δικογραφία περιγράφονται συμφωνίες για μεταφορές υποτίθεται απενεργοποιημένων όπλων από τη Φινλανδία στην Ελλάδα, που γίνονταν πάντα οδικώς ύστερα από περίεργη απαίτηση των ελλήνων παραληπτών.

Μάλιστα είχαν σταλεί e-mail για μία εξίσου ύποπτη αποστολή άθικτων επικρουστήρων αποσπασμένων από απενεργοποιημένα όπλα στην Ελλάδα.

Έτσι συνολικά καταγράφονται οι προαναφερόμενες δεκάδες αποστολές τάχα «αθώου» οπλισμού, ενώ τα όπλα που διαπιστώθηκε μετά βεβαιότητος ότι κατέληξαν στους «Πυρήνες» είχαν σταλεί το φθινόπωρο του 2009 οδικώς από το Ελσίνκι με παραλήπτη την εταιρεία Saxa Group, με έδρα την οδό Αλέκου Παναγούλη στη Νέα Ιωνία. Τα γραφεία της εταιρείας είναι τώρα κλειστά.

Αποτέλεσμα των ερευνών, η σύνταξη δικογραφίας κατά πέντε ατόμων ηλικίας 35-46 ετών που ζουν στο Παλαιό Φάληρο, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Σε δικαστικό βούλευμα ζητείται να γίνει ενδελεχής έλεγχος στη Zeus Tech SA με έδρα το νησί της Καραϊβικής, που φέρεται να είναι αυτή η οποία στέλνει χρήματα για αποστολή όπλων προς την ένοπλη οργάνωση.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», η υπόθεση απέκτησε νέα διάσταση το 2010 μετά την εξαφάνιση ενός 39χρονου Κρητικού, ο οποίος φερόταν να σχετίζεται με τη Saxa Group, παραλήπτη των ύποπτων όπλων.

Η σύντροφός του ανέφερε ότι δολοφονήθηκε στις 24 Απριλίου 2010 στα Φλογητά Χαλκιδικής από στενό συγγενή του, για τον οποίο επίσης ερευνάται η σχέση με την «τροφοδοσία» των «Πυρήνων».

Όμως η σορός του 39χρονου δεν έχει εντοπισθεί, ο συγγενής του αρνείται κάθε εμπλοκή και το μυστήριο διευρύνεται. Έχει διαπιστωθεί επιπλέον ότι για να συγκαλύψουν τα ίχνη τους, μερικές πληρωμές για όπλα έχουν γίνει με χρήση ταυτοτήτων ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Οι κατηγορούμενοι, που υποστήριξαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να προσδιοριστεί δικάσιμος.