13 Ιανουαρίου 2015

Οι Μουσουλμάνοι της Ευρώπης -Πόσοι είναι, πού ζουν [χάρτης]

Οταν πέρασε το πρώτο σοκ- όσο αυτό είναι δυνατόν- από το μακελειό στο Charlie Hebdo και τις επιθέσεις που ακολούθησαν στο Παρίσι, οι ψύχραιμες «φωνές» άρχισαν να εκφράζουν το φόβο για αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς υπάρχει η ανησυχία για στοχοποίηση των Μουσουλμάνων.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που, στον απόηχο των γεγονότων, γενικεύουν για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζοντας του πιστούς του Ισλάμ ως εν δυνάμει τρομοκράτες. Κάτι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι αντίθετες πλευρές, όπως το ισλαμοφοβικό κίνημα PEGIDA στη Γερμανία. Ποιοι είναι όμως οι Μουσουλμάνοι της Ευρώπης και πού ζουν;

Σύμφωνα με στοιχεία του PEW- από το 2010- τα οποία παρουσίασε σε χάρτη το AFP, η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτός Βαλκανίων, καθώς εκεί ζουν 4,7 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, αποτελώντας το 7,5% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχουν 500.000 μουσουλμάνοι, εκπροσωπώντας το 4,7% του πληθυσμού, αλλά στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες η εικόνα είναι αντίστροφη. Συνολικά 7,4 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι ζουν στο Κόσοβο (91,7% του πληθυσμού), την Αλβανία (82,1%), την Βοσνία-Ερζεγοβίνη (41,6%), την ΠΓΔΜ (34,6%)- αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης του AFP αναφέρει τη χώρα ως «Μακεδονία»- το Μαυροβούνιο (18,5%) και τη Σερβία (3,7%).

Το 1990, οι Μουσουλμάνοι αποτελούσαν το 4,1% του πληθυσμού της Ευρώπης, ενώ το 2010 αυτό το ποσοστό είχε ανέβει στο 6% και το PEW εκτιμά ότι ως το 2030 θα έχει φτάσει στο 8%.



Ρούλα Βλασσοπούλου