Η πρώτη μέρα στην ιστορία της Ελλάδας με αριστερή... κυβέρνηση ξημέρωσε αλλά για την ώρα το ενδιαφέρον είναι στο ποιοι συγκεντρώνουν τους απαραίτητους σταυρούς που θα τους στείλουν στη νέα Βουλή.
Η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους βουλευτές.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στην περιφέρεια Α' Αθηνών, με ενσωμάτωση 76%, εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Τσίπρας Αλέξης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νικόλαος Βούτσης, Νικόλαος Φίλης.
Με το κόμμα της ΝΔ εκλέγονται οι: Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Μπακογιάννη,Νικήτας Κακλαμάνης
Με το Ποτάμι εκλέγεται ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ με το ΚΚΕ εκλέγεται η Λιάνα Κανέλλη. Η Έλενα Κουντουρά εκλέγεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.
Στην περιφέρεια Β' Αθηνών, με ενσωμάτωση 16%, εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Βαρουφάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Θεανώ Φωτίου, Λίλα Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας , Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Ευστάθιος Παναγούλης και Κωνσταντίνος Ήσυχος.
Με τη ΝΔ εκλέγονται οι εξής βουλευτής: Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Βούλτεψη Σοφία, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος
Το Ποτάμι εκλέγει τους: Γρηγόρη Ψαριανό, Χάρη Θεοχάρη, Γιώργο Αμυρά, Αντιγόνη Λυμπεράκη
Το ΚΚΕ εκλέγει τους Κουτσούμπα Δημήτρη, Θανάση Παφίλη και Χρήστο Κατσώτη.
Με τη Χρυσή Αυγή εκλέγονται οι Ν. Μιχαλολιάκος, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος.
Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέγεται ο Π. Καμμένος και ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ενώ με το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται η Φώφη Γενηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στην περιφέρεια Α' Πειραιά, με ενσωμάτωση 75%, οι βουλευτές που εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Θεόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Στάθης Λεουτσάκος.
Με τη ΝΔ εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, με τη Χρυσή Αυγή ο Νικόλαος Κουζηλος και με το Ποτάμι η Σταυρούλα Αντωνάκου .
Στην Περιφέρεια Β' Πειραιά, με ενσωμάτωση 91% εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίνα Κασιμάτη , Εύη Καρακώστα
Με τη ΝΔ εκλέγεται ο Γιάννης Τραγάκης, με το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, με τη Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημήτρης Καμμένος και με το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στην περιφέρεια Αττικής, με ενσωμάτωση 46%, εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Αλέξης Μητρόπουλος, Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Πάντζας, Πάνος Σκουρολιάκος, Ιωάννης Δεδες, Ελένη Σωτηρίου
Με τη ΝΔ εκλέγονται οι: Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας.
Με τη Χρυσή Αυγή εκλέγεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, με το Ποτάμι ο Γεώργιος Μαυρωτάς, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Παύλος Χαϊκάλης, με το ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας και με το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης, με ενσωμάτωση 89%, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει επτά βουλευτές και συγκεκριμένα τους: Ιωάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Τάσο Κουράκη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Αλέκο Τριανταφυλλίδη, Βούλα Τεκτονίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη
Με τη ΝΔ εκλέγονται τέσσερις βουλευτές: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη
Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τον Αντώνιο Γρέγο, το Ποτάμι τη Χριστίνα Ταχιάου, το ΚΚΕ τον Αθανάσιο Βάρδαλη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Κωνσταντίνο Ζουράρη και το ΠΑΣΟΚ τον Ευ. Βενιζέλο.
Στη Β' Θεσσαλονίκης, με ενσωμάτωση 64%, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει δύο βουλευτές: Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Σωκράτη Φάμελλο
Με τη ΝΔ εκλέγεται ο Αντώνης Σαμαράς και ο Θεόδωρος Καράογλου.
Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τον Φώτη Γραικό και το Ποτάμι τον Νικόλα Νυφούδη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκλέγουν τη Σταυρούλα Ξουλίδου, το ΚΚΕ την Ελένη Γερασιμίδου και το ΠΑΣΟΚ τον Γεώργιο Αρβανιτίδη.
Η μάχη των μονοεδρικών
Στις έξι από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 99,8% των εκλογικών τμημάτων.
Πλην των Γρεβενών, όπου επικρατεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτιά στις περιφέρειες Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Σάμου και Φωκίδος.
Στις περιφέρειες αυτές εκλέγονται οι κάτωθι (σε παρένθεση η ενσωμάτωση):
ΝΔ - Γρεβενών : Τιμολέων Κοψαχείλης (93,5%)
ΣΥΡΙΖΑ - Ευρυτανίας : Θωμάς Κώτσιας (90,5%)
Ζακύνθου : Χαράλαμπος Κοντονής (99,0%)
Κεφαλληνίας: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (44,8%)
Λευκάδας : Σταύρος Γρηγόρης (100,0%)
Σάμου : Δημήτρης Σεβαστάκης (100,0%)
Φωκίδας : Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (100,0%)
Ποια ηχηρά ονόματα μένουν εκτός Βουλής
Σε θρίλερ για γερά νεύρα θα εξελιχθεί και αυτή τη φορά η μάχη του σταυρού, καθώς πολλά ηχηρά ονόματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. Ήδη, η Άντζελα Γκερέκου, η μεταγραφή της οποίας από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ προκάλεσε... σεισμό, έμεινε εκτός.
Στην Κέρκυρα, η κα Γκερέκου συγκέντρωσε 2.809 σταυρούς αλλά ηττήθηκε κατά κράτος από τον Στέφανο Γκίκα που έλαβε 7.225 σταυρούς και είναι ο βουλευτής που εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία.
Στην Α’ Αθήνας το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Με καταμετρημένο το 63,73% των ψήφων στα 564 από τα 885 εκλογικά τμήματα, ο Νικήτας Κακλαμάνης δίνει μάχη με την Φωτεινή Πιπιλή για την τέταρτη εκλόγιμη θέση. Ο κ. Κακλαμάνης έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 14.672, ενώ η κα Πιπιλή 13.775.
Εκτός φαίνεται να μένουν ο Θανάσης Πλεύρης και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Συλβάνα Ράπτη απέχει σχεδόν 500 ψήφους από τον πρωτοπόρο σε σταυρούς Κώστα Σκανδαλίδη (3.644 έναντι 3.104), ενώ εκτός Βουλής μένουν ο Νάσος Αλευράς και ο Θανάσης Χειμωνάς.
Στη Β’ Αθήνας, με καταμετρημένο το 10,79% στα 263 από τα 2.438 εκλογικά τμήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 19 βουλευτές αλλά σε αυτούς, για την ώρα, δεν συμπεριλαμβάνονται η Άννα Χατζησοφιά, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Δημήτρης Τσουκαλάς.
Ακόμη πιο ηχηρά τα ονόματα που μένουν εκτός Βουλής από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν εκλέγονται βουλευτές η Κατερίνα Παπακώστα, που όμως έχει μικρή διαφορά από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο (2.164 έναντι 2.411), ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Αργύρης Ντινόπουλος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Από το Ποτάμι, φαίνεται να μην εκλέγεται ο Πέτρος Τατσόπουλος, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, από τη Χρυσή Αυγή η Ελένη Ζαρούλια, που όμως έχει μικρή διαφορά από τον Ηλία Παναγιώταρο (1.886 έναντι 2.056).
Ηχηρά και τα ονόματα από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ που μένουν εκτός, σύμφωνα πάντα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Για την ώρα φαίνεται να μην μπαίνουν στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Πύρρος Δήμας και η Αφροδίτη αλ Σάλεχ.
Στην Α’ Πειραιά, με καταμετρημένο το 74,51% των ψήφων στα 266 από τα 357 εκλογικά τμήματα, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει σχεδόν 2.000 ψήφος διαφορά από τον πρώτο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κατσαφάδο και αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν θα είναι στη νέα Βουλή, όπως και η Νόνη Δούνια.
Στη Β’ Πειραιά, με καταμετρημένο το 40,43% των ψήφων στα 188 από τα 465 εκλογικά τμήματα, εκτός Βουλής μένουν ο Τάσος Νεράτζης και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης.
Ηχηρές και οι απουσίες του Δάνη Τζαμτζή που δεν εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία στην Πέλλα, του Μιχάλη Ταμήλου που δεν κέρδισε την επανεκλογή του στα Τρίκαλα αλλά και του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη που δεν εκλέγεται στα Χανιά αφού η Νέα Δημοκρατία δεν βγάζει βουλευτή!
Στην Αργολίδα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεν μπαίνει στη Βουλή αφού το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή.
Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η μάχη του σταυρού στην Αρκαδία, όπου Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκλέγουν από έναν βουλευτή. Απομένει να μετρηθούν οι σταυροί σε 20 εκλογικά τμήματα και για την ώρα εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Βλάσης από τη ΝΔ και μένει εκτός ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος. Όμως τους δυο άνδρες χωρίζουν μερικές ψήφοι, αφού ο πρώτος συγκεντρώνει 6.701 και ο δεύτερος 6.664.
Στην Άρτα, δεν εκλέγεται ο Γιώργος Νταβρής, στην Αχαΐα ο Γιώργος Νταβλούρος, στα Δωδεκάνησα εκτός μένει η Μίκα Ιατρίδη, που επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ στην Έβρο δεν εκλέγονται ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο Κυριάκος Γεροντόπουλος.
Στην Εύβοια, με καταμετρημένο το 55,74% των ψήφων στα 233 από τα 418 εκλογικά τμήματα, ο Σίμος Κεδίκογλου είναι ο μοναδικός βουλευτής που εκλέγει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Κώστα Μαρκόπουλο, που έχει συγκεντρώσει 6.097 ψήφος έναντι 8.811 του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στη Βέροια, την επανεκλογή του στη Βουλή δεν κέρδισε ο Κώστας Γιοβανόπουλος.
Στη Θεσπρωτία, με καταμετρημένο το 39,13% στα 63 από τα 161 εκλογικά τμήματα, ο Αντώνης Μπέζας συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 1.145 σταυρούς και φαίνεται να χάνει την έδρα από τον Βασίλη Γιογιακα.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, με καταμετρημένο το 78.19% στα 638 από τα 816 εκλογικά τμήματα, εκτός Βουλής μένει ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, που απέχει σχεδόν 5.000 σταυρούς από την Έλενα Ράπτη που είναι η τέταρτη και τελευταία που εκλέγεται από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Στην Κοζάνη, το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει βουλευτή και έτσι μένει εκτός Βουλής ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Εκτός Βουλής μένει και η Ζέτα Μακρή στη Μαγνησία, όπως και ο προφυλακισμένος Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αφού η Χρυσή Αυγή δεν εκλέγει βουλευτή.
Στην Καβάλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής δεν κατάφερε να επανεκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε και ο Σπύρος Ταλιαδούρος στην Καρδίτσα.