07 Φεβρουαρίου 2015

Η εκδίκηση του Ντάισελμπλουμ: Εχετε διορία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για παράταση προγράμματος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, το πώς θέλει η Ελλάδα να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη καθώς ο χρόνος τελειώνει για να δεχθεί η νέα κυβέρνηση τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτημα για μία παράταση του προγράμματος έως τις  16 Φεβρουαρίου, για να διασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά.

«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα’ δήλωσε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αιτηθεί μία παράταση της διάσωσης διότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν την οποιαδήποτε συμφωνία να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους. Επίσης και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε αυτό υπόψιν. Ο χρόνος θα γίνει πολύ λίγος εάν (η Ελλάδα) δεν ζητήσει μία παράταση (έως τότε)» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αλλά φυσικά αυτό θα απαιτούσε να έχουμε μία συμφωνία για τους όρους που συνδέονται με κάθε πρόγραμμα» Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που απλά έχουμε στους κανόνες μας» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα θα πάρει πολύ χρόνο για να επιλυθεί.

Κατά τη συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του Εurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας φέτος, λέγοντας απλώς ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις δαπανών.

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από… τη στάση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε. «Εάν είναι συνετοί στον προϋπολογισμό τους, εάν λάβουν τα σωστά είδη μέτρων, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα έχουν πολύ εμπιστοσύνη σε αυτούς».

Το επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της διάσωσης, είχαν επιζήμιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα κοινωνικά και οικονομία, είχαν αποδώσει καρπούς επειδή επανέφεραν τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.