03 Φεβρουαρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-"Συναγερμός" για "τρύπα" 2 δισ. στα έσοδα - Τι "επιδρομές" (έτσι δεν έλεγαν πχ τους ελέγχους του ΣΔΟΕ οι ΣΥΡΙΖΑίοι επεί ΝΔ) σχεδιάζουν

Σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού βρίσκονται οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπίσουν την "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα που φτάνει στα 2 δισ. ευρώ, μετά κι από τη "βουτιά" του Ιανουαρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες τα τελευταία 24ωρα, προσανατολίζονται να επαναφέρουν τους προληπτικούς ελέγχους στο ΣΔΟΕ, ενώ δίνονται οδηγίες στους επικεφαλής των μονάδων για ένταση των προσπαθειών στο πεδίο της αποκαλούμενης μεγάλης φοροδιαφυγής και σε αυτό της έκδοσης των αποδείξεων.

Όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η ομαλοποίηση των εισπράξεων είναι "κλειδί" για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο κρίσιμο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Το 12μηνο του 2014 έκλεισε με "τρύπα" 1,4 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα και τα πρώτα στοιχεία για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, αφού η "τρύπα" διευρύνθηκε πάνω από 500 εκατ. ευρώ, λόγω:

  • Της υστέρησης στο ΦΠΑ των καυσίμων
  • Του "φρένου" στις πληρωμές για τις παλιές ρυθμίσεις οφειλών, αλλά και
  • Της μεταφοράς της πληρωμής του ΦΠΑ του Ιανουαρίου έναν μήνα αργότερα.
Ο "πονοκέφαλος" για το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ακόμα πιο έντονος αν συνυπολογίσει κανείς ότι έχουν "παγώσει" εισπράξεις 2,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου δεν αφορά μόνο στο δημοσιονομικό πρόβλημα που προκαλεί το κραχ στα έσοδα, αλλά κυρίως στο ότι θα έχουν "στεγνώσει" τα κρατικά ταμεία από ρευστό πριν μπούμε στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με τις δανειακές υποχρεώσεις να αυξάνονται κατακόρυφα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να πληρωθούν δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και τόκοι 900 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας στα 4,36 δισ. ευρώ. "Κλειδί" για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων αλλά και των εσωτερικών αναγκών για μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια είναι η είσπραξη των 3,7 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.

Τον Μάρτιο, ο πήχης των δανειακών υποχρεώσεων ανεβαίνει πιο ψηλά, καθώς θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,6 δισ. ευρώ, να πληρωθούν 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και άλλα 800 εκατ. ευρώ για τόκους, δηλαδή συνολικά περίπου 7,3 δισ. ευρώ. Η δυσκολία στην ταμειακή διαχείριση αυτού του μήνα είναι εμφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν αναμένονται εισπράξεις εσόδων πάνω από 2,8 δισ. ευρώ.