08 Φεβρουαρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού: Θα φτάσουμε μέχρι και στον αποκλεισμό της Βουλής για να προστατεύσουμε τη ζωή και τη δουλειά μας

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη Μεγάλη Παναγιά.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του έργου της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της επί του ζητήματος. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για τερματισμό της επένδυσης και απορρόφηση των εργαζομένων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Όπως είπαν δεν τους αφορά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ, διότι αφενός θέλουν να διατηρήσουν τις 1980 θέσεις τους και αφετέρου θέλουν να βρουν κι άλλοι κάτοικοι της περιοχής δουλειά στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, όπως έχει εξαγγείλει η εταιρία Ελληνικός Χρυσός.



“Είμαστε εργαζόμενοι και τιμούμε τη δουλειά μας. Αν κάποιοι θέλουν να μείνουμε άνεργοι, δεν θα το καταφέρουν και θα μας βρουν απέναντί τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Αδαλής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής αποσπώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν σημειώνουν μεταξύ άλλων: “Περιμένουμε από μια Αριστερή κυβέρνηση να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας για τα αυτονόητα δικαιώματά μας: την εργασία, την ευημερία, την ανάπτυξη”, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν ακόμη και μέχρι τη Βουλή προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή, τη δουλειά και τον κόπο τους.



Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως έχουν πέσει θύματα τρομοκρατίας από συγχωριανούς τους αλλά και από ανθρώπους που δεν θέλουν τα μεταλλεία στην περιοχή.


Το ψήφισμα των Σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

«Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τις ζωές μας»
1. Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες. Ενωμένοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα εδώ από την Μεγάλη Παναγία, ξεκινάει ένας νέος αγώνας και κάνουμε τώρα από εδώ την αρχή.

2. Περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσει σοβαρά ως Έλληνες πολίτες και να ξεκαθαρίσει επιτέλους τις θέσεις τις. Περιμένουμε από μια Αριστερή κυβέρνηση να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας για τα αυτονόητα δικαιώματά μας: την εργασία, την ευημερία, την ανάπτυξη.

Οι αποφάσεις των επόμενων ημερών, θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές μας.

3. Δεν διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Ό,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τόσους δίκαιους αγώνες.

4. Θα είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας μας, το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

5. Τα χωριά μας, τα παιδιά μας και ότι δικαιωματικά κερδίσαμε με αγώνες δεν τα θυσιάζουμε στα ΕΣΠΑ.

Σήμερα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ, δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις. Και έτοιμοι να τις δρομολογήσουμε.
Για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τα χωριά μας.
Γιατί δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ζωή μας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ