18 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως τελευταία ευκαιρία διάσωσης του ευρώ από το διογκούμενο ευρωσκεπτικισμό

Ότι δίκαια μεν εν των ανθρωπείω λόγω από της ίσης ανάγκης κρίνεται, δυνατά δε οι προύχοντες πράσσουσι και οι ασθενείς ξυγχωρούσιν.

Μεταφράσεις

…πως κατά την ανθρώπινη λογική μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο όταν και τα δύο μέρη έχουν ίση ισχύ και ότι οι ισχυροί πράττουν ό, τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. (μετ. Ν. Σκουτερόπουλος)

…ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό, τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό, τι του επιβάλλει η αδυναμία του. (μετ. Ε. Βενιζέλος)

…ότι στις ανθρώπινες σχέσεις, τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό, τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του. (μετ. Α. Βλάχος)

Θουκυδίδης
 
Αν θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της Ευρωζώνης αυτή θα περιλαμβάνει την σχεδόν πλήρη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και σε καίρια σημεία, όπως αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μεταρρύθμιση ασφαλιστικού κλπ.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αναδίπλωση και να δεχτεί να εφαρμόσει επί της ουσίας το πρόγραμμα που εφάρμοζε η προηγούμενη.

Θεωρώ πιθανό να θελήσει να «αποδράσει» από το δίλημμα μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων πρόωρων εκλογών, εκμεταλλευόμενη το ισχυρό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί μετεκλογικά.

Αμφότερες οι επιλογές εμπεριέχουν ρίσκο και για την κυβέρνηση και για τη χώρα.

Αν ένα δημοψήφισμα αποφανθεί υπέρ της παραμονής στο ευρώ, η κυβερνητική πλειοψηφία θα δυσκολευτεί να περάσει στη Βουλή διάφορα μέτρα που θα απαιτηθούν όπως έγινε και με τις παλαιότερες κυβερνήσεις.

Αν πάμε σε βουλευτικές εκλογές και το κυβερνών κόμμα πάρει 45%, η κατάσταση σε σχέση με τους εταίρους θα παραμείνει η ίδια. Θα απαιτούν ή την εφαρμογή του μνημονίου ή την έξοδο από το ευρώ.

Το δίλημμα των πιθανών πρόωρων εκλογών ή του δημοψηφίσματος θα είναι: Ή παραμένετε στο ευρώ και κάνετε ό,τι έχουμε συμφωνήσει ή φεύγετε, χρεοκοπείτε και ξεκινάτε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με κάθε κράτος χωριστά για τη ρύθμιση του μεταξύ σας χρέους.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει προεκλογικά πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα την επαναφέρει στη νεολιθική εποχή. Για ένα χρόνο περίπου που θα ετοιμαστεί το νέο νόμισμα, η χώρα θα καταστεί κρανίου τόπος οικονομικά με ελλείψεις βασικών ειδών και «μαύρη αγορά». Στην οικονομία δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση από την προσδοκία μελλοντικής υποτίμησης ενός νομίσματος που βρίσκεται σε αναμονή.

Μακροπρόθεσμα η απομάκρυνση από τον πυρήνα του ευρώ και της ΕΕ αυξάνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους και βάζει σε κίνδυνο την εθνική ακεραιότητα της χώρας. Είναι και το πλέγμα των συμμαχιών που εξασφαλίζει το σεβασμό της χώρας.

Τα περί στήριξης από τη Ρωσία αποτελούν αστειότητες. Η μόνη χώρα που ήταν στον κύκλο επιρροής της Ρωσίας χωρίς να συνορεύει μαζί της ήταν η Συρία, η οποία βρίσκεται υπό διάλυση.

Κάθε επιλογή έχει μια πλευρά με οφέλη και μια άλλη πλευρά με κόστη. Η παραμονή στο ευρώ και η εφαρμογή του μνημονίου είναι μονόδρομος από αυτήν την πλευρά. Τα οφέλη παραμένουν πολλαπλάσια από τα κόστη. Το μνημόνιο είναι λάθος κατά τη γνώμη μου, γιατί δίνει μεγαλύτερο βάρος στην είσπραξη φόρων και λιγότερο στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης. Θα πρέπει να αλλάξει όμως στα πλαίσια των κανόνων της Ευρωζώνης.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει δρόμος εξόδου από την προσβλητική αυστηρή επιτήρηση της Τρόικα (ή όπως αλλιώς τη λέμε τώρα). Είναι αυτός της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Η πρώτη βγήκε στις αγορές και ετοιμάζεται να ξεπληρώσει το ΔΝΤ, άρα να διώξει την επιτήρηση και η δεύτερη δανείζεται με μηδενικά επιτόκια.

Από το καλοκαίρι και μετά που διεφάνη η άκαμπτη στάση της Τρόικα στην προηγούμενη κυβέρνηση και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, η στήλη επισημαίνει κατά τακτά διαστήματα πως η άλλη πλευρά (Ευρωζώνη) εκλαμβάνει την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σαν ευκαιρία να πλήξει το διογκούμενο Ευρωσκεπτικισμό μέσω της τιμωρίας της Ελλάδας, η οποία λόγω μεγέθους οικονομίας και πιθανών μεταδοτικών επιπτώσεων, αποτελεί ιδανική περίπτωση.

Αποτελεί ερωτηματικό γιατί το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντελήφθη αυτές τις προθέσεις και δεν προσάρμοσε ανάλογα την τακτική προεκλογικά απέναντι στους ψηφοφόρους και μετεκλογικά απέναντι στους εταίρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία διάσωσης του ευρώ από το διογκούμενο ευρωσκεπτικισμό. Η απομόνωση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπου ούτε τη συμπαράταξη της Κύπρου δεν εξασφαλίζει αποτελεί ιδανική συνθήκη και τραγική διπλωματία και διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά.

Ας ελπίσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα...

Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr