25 Φεβρουαρίου 2015

Το χρηματοδοτικό κενό τρομάζει την κυβέρνηση -Ο Σόιμπλε βλέπει νέο πακέτο

Το πρώτο βήμα για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους έγινε μετά την αποστολή από το υπουργείο Οικονομικών της λίστας των μεταρρυθμίσεων και της αποδοχής της από την Ευρώπη, ωστόσο στην κυβέρνηση προκαλούν προβληματισμό οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως λίγες ώρες μετά την αποστολή του email του Γιάνη Βαρουφάκη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε την εκτίμηση πως το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Rheinische Post.

Την ίδια ώρα και από την ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις μεγάλες και σημαντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι και τον Αύγουστο. Από τη μία ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στο Mega είπε χαρακτηριστικά: «Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες».
Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μίλησε για «τρύπα» 11 δισ. Ευρώ μέχρι τον Ιούνιο και εφόσον μέχρι τέλος Απριλίου δεν περιμένουμε «εμβάσματα» από τους «θεσμούς», θα πρέπει να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις.

«Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι χρειάζεται να κάνουμε τώρα για να πάρουμε λεφτά από τους δανειστές»

«Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι χρειάζεται να κάνουμε τώρα για να πάρουμε λεφτά από τους δανειστές. Είμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Δεν υπάρχει πεπατημένη. Ελπίζουμε ότι θα πάει καλά, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάει καλά» έλεγε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. «Είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δούμε από σήμερα» έλεγε άλλη πηγή, περιγράφοντας την κατάσταση.
«Εκείνο που δεν καταφέραμε είναι να έχουμε σε αυτό το τετράμηνο αναπτυξιακά μέτρα, ενώ δεν έχουμε βρει τρόπο για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό» σημείωνε ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Σόιμπλε για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα: Ποτέ μην λες ποτέ

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δις ευρώ.
«Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».

Για την ώρα πάντως Σόιμπλε και Μέρκελ προσπαθούν να πείσει τους συναδέλφους τους να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πάντως παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Σκουρλέτης: Μέχρι τον Αύγουστο υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά: «Mε βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς υπάρχει η ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα μας και κάποιοι από τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Όλα αυτά πολύ σύντομα θα προσδιοριστούν. Αλλά νομίζω ότι αυτό το τετράμηνο θα είναι ένα τετράμηνο μιας καθημερινής διαπραγμάτευσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο».
Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει το θέμα της οποιασδήποτε χρηματοδότησης αυτούς τους τέσσερις μήνες. Είναι στον αέρα κάτι τέτοια. Άρα η διαπραγμάτευση επ' αυτού του ζητήματος και η συσχέτισή του με το μεγάλο θέμα που λέγεται "βιωσιμότητα χρέους" είναι κάτι που θα κινείται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο αυτούς τους τέσσερις μήνες».

Πιθανές λύσεις που εξετάζονται

Μια λύση που εξετάζεται είναι η αύξηση του πλαφόν στα έντοκα, μια άλλη είναι τα 1,9 δισ. από το ευρωσύστημα να πάνε κατευθείαν στο ΔΝΤ για πληρωμή. Κανένας δεν ξέρει πως θα γίνουν οι εκταμιεύσεις. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι η αρχή μιας νέας διεργασίας, δεν υπάρχει πεπατημένη.