24 Φεβρουαρίου 2015

Κυβερνητικό συμβούλιο: Για ξεκάρφωμα επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη νέα συμφωνία

Οι διαφοροποιήσεις προήλθαν κυρίως από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έχει ήδη εκφράσει διαφοροποίηση επί των κυβερνητικών χειρισμών

Την επιτυχή κατάληξη των σημερινών διαβουλεύσεων στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup αναμένει η κυβέρνηση για να ξεδιπλώνει το σχεδιασμό της. Οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν στην τρίωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξετάστηκαν τα πρώτα βήματα στο νέο σκηνικό, που φαίνεται να διαμορφώνεται.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν «επιφυλάξεις και αντιρρήσεις» γύρω από τη συμφωνία και ορισμένες πλευρές της, για τις οποίες πάντως, όλοι οι «πρωταγωνιστές» απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες. Αυτές οι διαφοροποιήσεις προήλθαν κυρίως από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει διαφοροποίηση επί των κυβερνητικών χειρισμών.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την έγκριση της νέας συμφωνίας από όλες τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και στη συνέχεια θα εκδηλώσει τις δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, αλλά και να έχει καθαρό το πεδίο.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το εάν είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό να περάσει από την ελληνική Βουλή η νέα συμφωνία, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση.