13 Φεβρουαρίου 2015

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση... το ελληνικό πρόγραμμα (έτσι το λένε πλέον τα κανάλια) παρατείνεται de facto!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αλλά και τη Δευτέρα μέχρι να αρχίσει το Eurogroup θα διαβουλεύονται τα τεχνικά κλιμάκια, που έχουν έρθει στην Αθήνα, με το οικονομικό επιτελείο.

Η νέα «τρόικα» που αποτελείται -όπως και η παλιά- από τους Γκογιάλ (ΔΝΤ), Μαζούχ (ΕΚΤ) και Κοστέλο (Κομισιόν), θα προσπαθήσει σε αυτό το λίγο χρόνο να αντικαταστήσει το 30% του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος με νέα μέτρα ισοδύναμης δημοσιονομικής αξίας, με στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 να είναι στο 3%.

Ο στόχος για το 3% παραμένει αναλλοίωτος καθώς αυτές οι συζητήσεις έχουν τεχνικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα για προβούν σε οιαδήποτε αλλαγή επί των ρητών δεσμεύσεων του προγράμματος. Επομένως, δεν πάμε σε αλλαγή του κανονικού πλαισίου αλλά σε αλλαγή μόνο μερικών από τα μέτρα που το απαρτίζουν.

Αυτό -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους- αποτελεί de facto παράταση του προγράμματος, το οποίο μένει να ζητήσει και τεχνικά η ελληνική κυβέρνηση καθώς από τις Βρυξέλες θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Μάλιστα, στους διαδρόμους των Βρυξελλών αποφεύγουν ακόμη και  να πουν τη λέξη «τρόικα», ωστόσο αναφέρουν ότι η λειτουργία των τριών θεσμών και η διαδραστικότητα με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αναλλοίωτη. Δηλαδή ό,τι συνέβαινε πριν, θα συμβαίνει και τώρα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, όλοι στο Eurogroup συμφωνούν ότι απλώς θα λέμε διαφορετικές λέξεις για την τρόικα, δηλαδή «τεχνικά κλιμάκια», αλλά οι λειτουργίες θα είναι παντελώς ταυτόσημες!

Πάντως, μέχρι στιγμής, τα κλιμάκια κάνουν λόγο για κοινοτυπίες και όχι για τίποτα το ιδιαίτερο όσον αφορά τα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το 30% με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, εξ ου και οι επιφυλάξεις και η απαισιοδοξία από Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ…

star.gr