12 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Τη Δευτέρα το μαχαίρι στο λαιμό! Συμφώνησε ο Βαρουφάκης, διαφώνησε ο Τσίπρας με τις διατυπώσεις-Δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση

-Μην τσιμπάτε σε τίτλους δημοσιοκάφρων όπως "Ρήξη στο Eurogroup" ή "Δεν υπήρξε συμφωνία"... η τοποθέτηση κομματικών εγκάθετων στις Τράπεζες που είναι υπο κρατικό έλεγχο κάνει θαύματα στην "αντικειμενική" ενημέρωση...
-Το ότι επί δύο ώρες προσπαθούσαν να βγάλουν κοινό ανακοινωθέν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες συμφώνησε προφορικά με την κρατούσα άποψη του eurogroup που έλεγε: Έρχονται τεχνοκράτες (ξέρετε οι χαρτογιακάδες που δεν ήθελαν...) στην Αθήνα για να δούν τα νούμερα, μέχρι τη Δευτέρα η Ελλάδα καταθέτει αίτημα παράτασης του μνημονίου και τη Δευτέρα εγκρίνεται η παράταση. Σε αυτό λοιπόν συμφώνησαν προφορικά, αποχώρησαν οι ΥΠΟΙΚ και άρχισαν οι διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών για το πως θα διατυπωθεί η απόφαση σε κείμενο χωρίς να φαίνεται το "παράταση μνημονίου". Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους...
 η ελληνική αποστολή με τον Βαρουφάκη που είχε συμφωνήσει στα προηγούμενα μίλησε με την Αθήνα και τον Τσίπρα ο οποίος απέρριψε τις προτεινόμενες διατυπώσεις. Άρα έχουμε διαφωνία Βαρουφάκη-Τσίπρα όσον αφορά τις διατυπώσεις και να δούμε πως θα εξελιχθεί...

-Σαφής ήταν η στροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ζήτημα του χρέους, καθώς αναγνώρισε ότι δεν επιδέχεται κούρεμα.
-Σύμφωνα με διαρροές δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
-Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα.
-Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.

Οι δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν άλλαξαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν αυτός που μίλησε πρώτος και εξήγησε τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, επί της ουσίας αυτές δεν έγιναν δεκτές, με τους περισσότερους υπουργούς να επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα.


Από την Ελλάδα ζητήθηκε να καταθέσει αίτημα παράτασης του προγράμματος κι ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εταίρους, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα και σε σχέση με ορισμένα προαπαιτούμενα που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε ένα έκτακτο Eurogroup για να συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους. Ήταν μία πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους, ήταν μία έντονη και εποικοδομητική συζήτηση. Όχι όμως ικανή για να υπάρξει επαρκής πρόοδος και να καταλήξουμε σε  κοινά συμπεράσματα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας τη Δευτέρα. Εδώ βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα τα οποία μπορώ να μοιραστώ μαζί σας. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια ήταν τα ζητήματα που παρουσιάστηκε η διαφωνία, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε: «Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα. Ένα έχει να κάνει με το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος. Είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα και ζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης, όμως δεν καταλήξαμε ακόμη σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πρέπει να υπάρξει πρώτα ένα πολιτικό συμπέρασμα. Δεν συζητήσαμε τις προτάσεις σε βάθος, δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ διέψευσε ότι θα ξεκινήσουν συνεργασίες μεταξύ εμπειρογνωμόνων, καθώς, όπως τόνισε, «δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «ήταν μία πολύ χρήσιμη συνάντηση σε ότι αφορά τη θέση της Ελλάδας. Ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα να καταλάβει πώς αντιμετωπίζουν και τα άλλα μέλη την Ελλάδα και να ακούσουμε τις θέσεις τους. Πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού αλλά και θέσεις των κρατών μελών και οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το κάθε κράτος-μέλος περιμένει ότι όσα έχουν συμφωνηθεί θα γίνουν σεβαστά. Παρά τις καλές προθέσεις δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, δεν υπήρξε συμφωνία καθώς, όπως τονίζεται, «παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Όπως αναφέρεται «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων, έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του χρέους.  Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα διαβουλευθεί με εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας gia το Eurogroup της Δευτέρας.

Kατά τη διάρκεια του Eurogroup,  η χώρα μας έλαβε προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.  Δυσκολίες στη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα συνυπογράφει η Ελλάδα και θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυστηρά ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν, κυρίως από Ισπανούς και Πορτογάλους που ακολούθησαν παρόμοια οικονομικά προγράμματα.

Από την ελληνική πλευρά ξεκαθαρίστηκε ότι βούληση της χώρας είναι η παραμονή  στο ευρώ,  ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική εξυγίανση, πλεόνασμα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στο σχεδιασμό της είναι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Σαφής ήταν η στροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ζήτημα του χρέους, καθώς αναγνώρισε ότι δεν επιδέχεται κούρεμα.

 Από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη ξεκαθαρίστηκε ότι η μόνη προοπτική είναι μέσα από επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν και οι συζητήσεις μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας όπου και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση.