12 Φεβρουαρίου 2015

Σχέδιο τεσσάρων σημείων κατέθεσε o Βαρουφάκης

Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σχέδιο τεσσάρων σημείων κατέθεσε o Έλληνας υπουργός οικονομικών, υποστηρίζει το Bloomberg.

«Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Εθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό τον αμοιβαία επωφελή συμφωνία, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα μέσω twitter ο Νίκος Παπάς, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έστειλε μήνυμα: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».

Στο κρίσιμο Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να παρουσιάσει το σχέδιο της Αθήνας. O Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το Bloomberg έδωσε στους ευρωπαίους ομολόγους του ένα σχέδιο τεσσάρων αρχών για μια νέα οικονομική συμφωνία. Η πληροφορία προέρχεται από δυο αξιωματούχους της ευρωζώνης, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία που θα παρέχει χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση χρέους, ενώ θα αντιμετωπίζει και την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση για το ανακοινωθέν, ενώ αναμένεται η συνέντευξη τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Χαρακτηριστικό των σκληρών διαπραγματεύσεων είναι η καθυστέρηση μεταξύ της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης και της έκδοσης του ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται στις ελπίδες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του EWG θα έρθουν στην Αθήνα για να προχωρήσει η εξέταση της πρότασης.

Τα ραντεβού Τσίπρα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία - γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Με τον Ουκρανό πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με την Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.