16 Μαρτίου 2015

Γιάννης Βρούτσης: «Για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρειάζονται εκτός απ'το νόμο και τα 200 εκ. ευρώ»

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο CRASHonline τόνισε ότι αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές γεγονός στην πολιτική σκηνή της χώρας μας

Για άστοχους χειρισμούς στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες έκανε λόγο ο πρώην υπουργός.

Αρχικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για τα οποίο επισήμανε: «Αυτό που συνέβη στην περίπτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι πρωτοφανές. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στα χρονικά της πολιτικής σκηνής. Πέρασε αυτό το νομοσχέδιο στην Βουλή με δημοσιονομική δαπάνη χωρίς να υπάρχουν χρήματα και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως έκθεση. Απίστευτο αυτό που συνέβη και συμβαίνει. Βρεθήκαμε μπροστά σε νέα Κοινοβουλευτικά ήθη και έθιμα.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει πει πού θα βρεθούν και αν υπάρχουν αυτά τα 200 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μακάρι να τα βρουν και να υπάρχουν. Εμείς πάντως έστω κι έτσι στηρίξαμε την κυβέρνηση σε αυτό το νομοσχέδιο αφού το ψηφίσαμε επί της αρχής. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Επί 2,5 χρόνια δεν ψήφισαν ούτε ένα νομοσχέδιο.»

Για το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε:» Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολίτες τις διαφορές που υπάρχουν σε αντίληψη και νοοτροπία ανάμεσα στην διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σταθήκαμε δίπλα στη νέα κυβέρνηση στο ψευδεπίγραφο όπως εκτιμώ ότι είναι νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παρότι είχαμε εξασφαλίσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μας εμφανίσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ για να μπει επιτέλους σε εφαρμογή αυτό το νομοσχέδιο.»

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ο κ. Βρούτσης περιέλαβε το θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης λέγοντας: «Φθάσαμε στην Άνοιξη και κοντεύουμε να μπούμε στο καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει δοθεί στους δικαιούχους το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Χιλιάδες πολίτες μας περιμένουν να δουν τα χρήματα αυτά αλλά ακόμα δεν έχει συμβεί τίποτα.»

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε φυσικά για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν εκατομμύρια Έλληνες επισημαίνοντας: «Εμείς πριν δώσουμε την σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε διασφαλίσει τις ταμειακές ισορροπίες που αφορούν τα εργασιακά και κυρίως το πολύ σημαντικό κομμάτι με τις συντάξεις. Η ισορροπία εξαρτάται από δύο συντελεστές βαρύτητας Από την πορεία του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού και την χρηματοδότηση του κράτους από τις εισφορές.

Σήμερα οι εισφορές κρατικής που αφορούν την κρατική χρηματοδότηση προβληματίζουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο δημοσιονομικό κενό ενώ εμείς δεν είχαμε αφήσει την παραμικρή εκκρεμότητα. Καλύψαμε και το τελευταίο σέντ. Διαπιστώνω ότι οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες έχουν διαφοροποιηθεί προς την άσχημη κατεύθυνση και αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει πρόβλημα στις συντάξεις. Μακάρι να μην συμβεί και το λέω αυτό σκεπτόμενος πρώτα απ” όλα και πάνω απ” όλα σαν Έλληνας.»

Καταλήγοντας ο Γιάννης Βρούτσης εκτίμησε ότι έχουμε εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στους δανειστές μας από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό δήλωσε: «Μέχρι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση στο μεγάλο ζήτημα της οικονομίας και το πως θα δώσει λύσει στα υπάρχοντα μεγάλα προβλήματα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει την θέση της. Όχι μόνο δεν έχει εμφανίσει σχέδιο Β αλλά δείχνει ότι δεν έχει να παρουσιάσει ούτε σχέδιο Α. Εύχομαι να συμβεί στην συνέχεια.»

Συνέντευξη στον Φώτη Κατσούφη
crashonline.gr