14 Μαρτίου 2015

ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΘΑ΄ΓΙΝΕ! ΑΦΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ-ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΛΕΝΕ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!Έως 20% το μαχαίρι στο μέρισμα του Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Περικοπές που αναμένεται να φτάσουν το 20% σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, πρόκειται να προκύψουν στα μερίσματα που χορηγούνται στους περίπου 230.000 μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), λόγω κατάρρευσης του Ταμείου.

Το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο του ανοίγματος που αναμένεται να έχει για φέτος το Ταμείο και το οποίο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από τα 130 εκατ. ευρώ έως τα 160 εκατ. ευρώ το πολύ. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει ήδη καλύψει τις ανάγκες του για το μήνα Απρίλιο, ενώ για το μήνα Μάιο έχει άνοιγμα 5 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται να καλύψουν μέρος από τις συνολικές ανάγκες του ΜΤΠΥ.

Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από μείωση δαπανών, άρα από μείωση μερίσματος. Στην περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας, δεν στήριζε καθόλου το Ταμείο, οι περικοπές θα έφταναν το 30%, ενώ τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστούν στα επίπεδα του 15 - 20%. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ξεκάθαρη περικοπή σύνταξης, για την οποία το υπουργείο Εργασίας κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτυπώνεται ανάγλυφα το στραγγάλισμα που υπέστη το ΜΤΠΥ, από το 2012 έως σήμερα, ως εξής:

*    Από το κούρεμα των ομολόγων, το Ταμείο έχασε το 2012, περίπου 78 εκατ. ευρώ.

*    Την επόμενη τριετία, χάθηκαν άλλα 77 εκατ. ευρώ από επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και σε ομόλογα.

*    Οι ανάγκες του Ταμείου για την μηνιαία καταβολή μερίσματος ανέρχονται σε 39 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά του όμως, από ασφαλιστικές εισφορές, ανέρχονται στα 23 εκατ. ευρώ μόλις. Το κενό αυτό καλυπτόταν την τελευταία τριετία, μέσω της άντλησης ρευστού από τα αποθεματικά του Ταμείου, τα οποία όμως εξαντλήθηκαν

*    Έως 31.12.2014 σημαντική προσθήκη, παρείχαν και τα έσοδα από τον κοινωνικό πόρο που λάμβανε το Ταμείο και τα οποία ανέρχονταν περίπου στα 8 εκατ. ευρώ το μήνα. Από 1.1.2015 όμως ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε, με συνέπεια να χαθούν και τα έσοδα αυτά.

*    Εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων, «πάγωσαν» οι προσλήψεις στο δημόσιο την τελευταία τριετία, ενώ αυξήθηκαν οι συνταξιοδοτήσεις. Αποτέλεσμα ήταν να περιοριστούν τα έσοδα του Ταμείου, αλλά να αυξηθούν οι δαπάνες του.

Αποτέλεσμα ήταν το Ταμείο από τα 96 εκατ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα που κατέγραψε το 2014, να προβλέψει έλλειμμα για το τρέχον έτος που μπορεί να υπερβεί τα 227 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του ΜΤΠΥ, απέστειλε επιστολή προς την ΓΓΚΑ πριν από μερικές ημέρες, με την οποία εξέθετε αναλυτικά την κατάσταση και ζητούσε τη συνδρομή του υπουργείου Εργασίας, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων στους δικαιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται να στηρίξει το Ταμείο είτε με αποδέσμευση κονδυλίων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και το οποίο αποτελεί στην ουσία έναν ασφαλιστικό «κουμπαρά», είτε μέσω έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης.