12 Μαρτίου 2015

Μετά τις αντιδράσεις η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει την Παρασκευή

Την Παρασκευή στις 3:30 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να καθορίσει το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας. Βασικό θέμα θα είναι ο ορισμός των συνεδριάσεων της ολομέλειας για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Νωρίτερα, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είχαν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την καθυστέρηση σύγκλησης της Διάσκεψης αφήνοντας αιχμές για «σκοπιμότητες».
Συγκεκριμένα, από το γραφείο τύπου της ΝΔ σημείωναν πως για να προγραμματιστεί η συζήτηση νομοσχεδίων – όπως αυτού για την ανθρωπιστική κρίση – πρέπει να συνεδριάσει η Διάσκεψη και καλούσαν την Πρόεδρο της Βουλής να απαντήσει εάν  «υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την καθυστέρηση».

Το «Ποτάμι» σε ανακοίνωσή του επισήμαινε πως «είναι κοινοβουλευτικά απαράδεκτο 30 ημέρες μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, να μην έχει συνεδριάσει ακόμη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό του νομοθετικού ελέγχου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για την Κ.Ο του Ποταμιού τίθεται ζήτημα ορθής, διαφανούς και δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διαρκής αιφνιδιασμός κόμματων και βουλευτών από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και τους «προσωπικούς σχεδιασμούς» της Προέδρου της Βουλής». Υποστήριζαν δε πως «η συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική και ο κανονισμός της Βουλής (αρ.13 παρ 4) ορίζει, η Διάσκεψη των Προέδρων να συνεδριάζει τακτικά κάθε βδομάδα  π.χ κάθε Πέμπτη, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ούτε τις προηγούμενες Πέμπτες, ούτε έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ επισήμαινε «η άρνηση της Προέδρου της Βουλής κας Ζωής Κωνσταντοπούλου να συγκαλέσει, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τη Διάσκεψη των Προέδρων, αποτελεί ωμή και κατάφορη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης κοινοβουλευτικής πρακτικής. Με την στάση της αυτή, η κα Κωνσταντοπούλου, καθιστά κενές περιεχομένου τις εξαγγελίες της για αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και παραβιάζει τις αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας, τις οποίες οφείλει η ίδια να εγγυάται.  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενώνει τη διαμαρτυρία του με αυτή των υπολοίπων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευση και απαιτεί την άμεση σύγκληση της διάσκεψης των Προέδρων».

Τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής

Πάντως, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και του Ποταμιού, κατά ορισμένους, το άρθρο 50 του Κανονισμού της Βουλής δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Πρόεδρο να καθορίζει την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης χωρίς την σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων. Παρά τα όσα αναφέρει το άρθρο 14 του Κανονισμού υπάρχει το άρθρο 50 σύμφωνα το οποίο καθορίζει την σύνταξη και την διανομή της ημερήσιας διάταξης. Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του εν λόγω άρθρου «H Ολομέλεια, το Τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής και οι διαρκείς επιτροπές, όταν ασκούν νομοθετικό έργο, σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 2 του Συντάγματος, ή κοινοβουλευτικό έλεγχο, συγκαλούνται σε συνεδρίαση με την ημερήσια διάταξη των εργασιών τους, που συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής». Πέραν αυτού κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν πως είθισται ο προγραμματισμός να καθορίζεται από την Διάσκεψη και συμπληρώνουν πως «αν και δεν συνηθίζεται, όταν δεν έχει συγκροτηθεί Διάσκεψη τότε η ατζέντα καθορίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής».

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ