12 Μαρτίου 2015

Σόιμπλε: Σταματήστε να τον παίζετε λέμε! Είπα «ξαφνικά αφελής» για τον Γιάνη-Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα αλλά δεν με βοηθάει

Μέσω του εκπροσώπου του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διευκρινίζει ότι δεν είπε «ανόητο» τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την συνέντευξη Τύπου που προκάλεσε διάβημα από την πλευρά της Αθήνας

«Το ότι είναι (ο Γ. Βαρουφάκης) τώρα ξαφνικά πολιτικά αφελής στο θέμα "επικοινωνία" μου είναι εντελώς καινούργιο, του είπα». Αυτή ήταν η ακριβής «επίμαχη» φράση που προκάλεσε διάβημα από την πλευρά της Αθήνας προς το Βερολίνο, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που του προσάπτεται από σήμερα το πρωί», συνεχίζει ο εκπρόσωπός του.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με την κλιμάκωση των τόνων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο Γερμανός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, δεν μπορώ να διαπιστώσω άλλον τόνο από αυτόν που είχαμε πάντα. Είναι ένας αντικειμενικός τόνος. Είναι ένας τόνος προσανατολισμένος στις λύσεις. Με αυτή την έννοια εκφράζεται η γερμανική κυβέρνηση, εκφράζονται οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, για παράδειγμα εντός του Eurogroup».

Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα αλλά δεν με βοηθάει

Eίναι ευκολότερο για χώρες με προβλήματα να λένε στους πολίτες τους ότι αυτά οφείλονται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες αλλά αυτό δεν βοηθάει, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ - Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit λέει ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας

Με την περίπτωση της Ελλάδας ασχολήθηκε για άλλη μια φορά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλέ μιλώντας σε συνέδριο στην Αυστρία.

«Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα αλλά δεν με βοηθάει» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε στην εκδήλωση με τίτλο Finanz im Dialog, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, είναι ευκολότερο για χώρες με προβλήματα να λένε στους πολίτες τους ότι αυτά οφείλονται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες αλλά αυτό δεν βοηθάει.

Επιμένοντας στο θέμα της Ελλάδας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια παροχής βοήθειας «βιώσαμε ορισμένες στιγμές έντασης αλλά δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο γι' αυτές».

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομική πολιτική ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες δημιουργίας ανάπτυξης μέσω παροχής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα έχουν περιορισμένη επιτυχία προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του η επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική δεν είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τη στασιμότητα.

Στο συνέδριο μίλησε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ο οποίος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός προσθέτοντας με νόημα ότι «όταν αποφασίζεις να έχεις ένα κοινό νόμισμα τότε πρέπει να αναλάβεις και τις ευθύνες γι' αυτό, να μείνεις πιστός στους κανόνες».