18 Μαρτίου 2015

Ο Παρασκευόπουλος επιβεβαιώνει ότι θα απελευθερώσουν τον Ξηρό... για να μην αδικηθούν οι υπόλοιποι!

Απαντήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και το «παραθυράκι» που ανοίγεται για την αποφυλάκιση του Χριστόδουλου Ξηρού, δίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός τόνισε πως «η νομοθεσία που ετοιμάσαμε δεν έχει καμία "φωτογραφία", ούτε θετική για να ευνοείται αυτός, ούτε αρνητική για να ισχύει για όλους εκτός από έναν. Εμείς είδαμε την κατάσταση που υπήρχε και θεσπίσαμε τα κριτήρια», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Χριστόδουλου Ξηρού.

Όσον αφορά την κατάργηση των φυλακών είπε χαρακτηριστικά πως ναι μεν καταργείται το συγκεκριμένο μοντέλο κράτησης αλλά δεν καταργείται η ασφάλεια.

«Καταργείται το μοντέλο αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η ασφάλεια. Οι πτέρυγες αυξημένης ασφάλειας που προβλέπεται να υπάρχουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από άποψη ασφάλειας αυτό που αλλάζει είναι ότι προηγουμένως το υποκατάστημα ασφάλειας θα ήταν ένα ενώ τώρα πλέον θα είναι διάσπαρτα», ανέφερε.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος διευκρίνισε πως ρύθμιση αφορά και τους τους ψυχικά πάσχοντες αλλά λέγοντας πως «στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν σχεδόν 200 κρατούμενοι βαριά άρρωστοι. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται σε πολύ άσχημες συνθήκες…Δεν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία να κρατά σε αυτήν την κατάσταση ανθρώπους που είναι άρρωστοι».