18 Μαρτίου 2015

Απίστευτο παρασκήνιο – Πως μπήκε μπλόκο στη διαπραγμάτευση

Μια τηλεδιάσκεψη, ένα έκτακτο Euroworking Group και μια επιστολή, άλλαξαν τα πάντα μέσα σε περίπου 30 ώρες, από το πρωί της Δευτέρας ως το απόγευμα της Τρίτης και όλα δείχνουν ότι πλέον η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τις Βρυξέλλες έχει βαλτώσει.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης γίνεται λόγος για αθέτηση της συμφωνίας και απαίτηση για πλήρη αξιολόγηση στο πλαίσιο του μνημονίου, ενώ από την πλευρά των Βρυξελλών γίνεται λόγος για “παιχνίδια” της ελληνικής πλευράς που αρνείται να δώσει στοιχεία και να μπει σε τεχνική συζήτηση για το πρόγραμμα.

Οι εξελίξεις τα δύο τελευταία 24ωρα ήταν ραγδαίες. Με την Σύνοδο Κορυφής σε λίγες μέρες δυο κινήσεις έδειξαν πως κάτι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Από τη μια η πρόσκληση του Βερολίνου (ΔΕ: Φυσικά δεν ήταν πρόσκληση αλλά απάντηση της Μέρκελ σε επιστολή όπου ο Τσίπρας ζητούσε συνάντηση... αλλά οι Έλληνες δημοσιοκάφροι ταϊζουν τα γίδια με σανό) στον Α. Τσίπρα και από την άλλη το αίτημα της Ελληνικής πλευρά για την συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Τούσκ.

Από χθες όμως σύμφωνα με την Αθήνα η άλλη πλευρά φάνηκε να μην πατάει πλέον στη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. Αντίθετα, λένε πηγές του Μαξίμου οι εταίροι κάνουν τα πάντα ώστε να γυρίσουμε οπίσω στις συνθήκες της 5ης αξιολόγησης, δηλαδή στη συνέχιση του μνημονίου.

Ήδη από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας άρχισε να διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Δευτέρα (προχθές) υπήρξε μυστική τηλεδιάσκεψη ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-EFSF και της ελληνικής κυβέρνησης. Εκεί φάνηκε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος και οι δύο πλευρές διαφωνούν πλήρως ως προς το τι πρέπει να γίνει.
Εκεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο μίλησε ανοιχτά για χρόνο που τελειώνει για την Αθήνα και κατηγόρησε ανοιχτά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι δεν δίνει στοιχεία για την κοστολόγηση του προγράμματος της κυβέρνησης.
Λίγες ώρες αργότερα, πρωί Τρίτης πλέον αποφασίστηκε με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία έκτακτο Euroworking Group με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα. Πολλοί μάλιστα μίλησαν για πρωτοβουλία Σόιμπλε και το Μαξίμου τέθηκε σε συναγερμό.
Και αυτή η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, μάλιστα υπήρξαν νέες προειδοποιήσεις, αυτή τη φορά από τον Τόμας Βίζερ που επέρριψε ευθύνες εκ νέου στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και πως για αυτό θα ενημερώσει τους εταίρους.
Έφτασε πια το απόγευμα της Τρίτης όταν διέρρευσε η επιστολή Κοστέλο προς την ελληνική κυβέρνηση όπου ο εκπρόσωπος της Κομισιον ζητούσε σε αυστηρό τόνο από την Αθήνα να μην προχωρήσει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις.
Η απάντηση της Αθήνας ήταν πως και τα δύο περιλαμβάνονταν στις 10 προτάσεις Βαρουφάκης που έγιναν αποδεκτές στο Eurogroup.
Και κάπου εδώ φαίνεται πως διεφάνη το πλήρες αδιέξοδο καθώς φαίνεται ότι οι δύο πλευρές πλέον “διαβάζουν” τελείως διαφορετικά τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου.