16 Μαρτίου 2015

Η Παραπληροφόρηση στην Ελλάδα έχει αναχθεί σε τέχνη

του Γιάννη Κουτσομύτη

Το Der Spiegel δημοσίευσε ένα άρθρο το βράδυ της Παρασκευής [http://bit.ly/1BGed9c], όπου αναλύει τις σχέσεις Βερολίνου-Βρυξελλών ως προς το ελληνικό ζήτημα και ποια θα μπορούσε να είναι η τελική λύση.
Εκεί αναφέρει το άρθρο ότι στο Βερολίνο σκέφτονται και τη «λύση Κύπρου» για την Ελλάδα, την επιβολή δηλαδή περιορισμών στις τραπεζικές αναλήψεις και τα εμβάσματα, ως ένα τρόπο άσκησης πίεσης για να οδηγηθεί η ελληνική Κυβέρνηση προςτον συμβιβασμό και τη λύση.
Πουθενά στο άρθρο δεν υπάρχει αναφορά για “κούρεμα καταθέσεων”.

Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Banks [would] had to shut teller windows for several days and impose limits on withdrawals and transfers abroad.»

Το εν λόγω άρθρο αποδόθηκε από ελληνικά sites ως «σενάριο κουρέματος καταθέσεων», κάτι που είναι απολύτως παραπλανητικό και άστοχο.
Άστοχο είναι διότι η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν σε καμία περίπτωση το “κούρεμα καταθέσεων” για να χρηματοδοτηθεί το Δημόσιο. Την επόμενη μέρα το τραπεζικό σύστημα θα είχε τελειώσει.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν πρόκειται για “λάθος” ή για ηθελημένη παραποίηση της ενημέρωσης για τη δημιουργία εντυπώσεων. Το θέμα είναι ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μετάδοση της ενημέρωσης από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς τη Γερμανία.



Συνέντευξη του Βαρουφάκη (ναι, καινούργια!) Κυριακή βράδυ στο ARD, από όπου προκύπτουν δυο θέματα, ενδεχομένως “βαριά” (ιδίως το δεύτερο).

1. Σε ερώτηση για τη δήλωση Καμμένου ότι θα δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε μετανάστες και θα τους στείλει στο Βερολίνο, απάντησε ότι δεν έχει ακούσει τη δήλωση αλλά αν έγινε «την καταδικάζει».

2. Σε ερώτηση για την περίφημη ομιλία του στο Ζάγκρεμπ το 2013 [http://bit.ly/1MEnMHk] όπου είπε για χρεοκοπία εντός του ευρώ και «να δώσουμε στους Γερμανούς «the middle finger», το διέψευσε και είπε ότι το video της ομιλίας είναι πειραγμένο (!).

Αμέσως στο διαδίκτυο το τσίμπησαν πολλοί δημοσιογράφοι στη Γερμανία (και το Spiegel) και έγραψαν ότι θα διερευνήσουν αν η καταγγελία του Γιάνη ευσταθεί, όπως και ο παρουσιαστής της εκπομπής.

Επειδή η Γερμανία δεν είναι Ελλάδα να ακούει ιστορίες επιπέδου Χαϊκάλη και να λέει “δεν βαριέσαι”, θεωρώ ότι ο Βαρουφάκης έκανε απόψε μοιραίο λάθος…