07 Μαρτίου 2015

Γέλια στην Ευρώπη για τη δέσμη προτάσεων της Αθήνας ειδικά για τους μυστικούς φορο-επιθεωρητές

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, οι προτάσεις της Αθήνας δεν πείθουν τους δανειστές, με τους «Financial Times» να μεταδίδουν πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έβαλαν τα γέλια μόλις είδαν την περιβόητη πρόταση για τους μυστικούς φορο-επιθεωρητές.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων μετά και τη νέα επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προτείνει – μεταξύ άλλων – τη χρήση πολιτών και τουριστών ως «μυστικούς» ελεγκτές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, οι προτάσεις της Αθήνας δεν πείθουν τους δανειστές, οι οποίοι παράλληλα ζητούν από την ελληνική πλευρά να αποσαφηνίσει ποιο μέρος του υφιστάμενου προγράμματος θέλει να αντικαταστήσει με τη δέσμη των επτά μέτρων που κατέθεσε.

«Θα ήταν πολύ αστείο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, πως αυτή είναι [η λύση] που βρίσκει η κυβέρνηση μιας βιομηχανοποιημένης χώρας», δήλωσε στους «Financial Times» ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Πέραν της πρότασης για την πρόσληψη «μυστικών» φορο-ελεγκτών, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει στην επιστολή του πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 61 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των υπουργείων και 140 εκατ. ευρώ χάρη στο νέο σύστημα αναθέσεων και προμηθειών για το Δημόσιο. Παράλληλα, η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω φορολόγησης του online στοιχήματος.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στη «Wall Street Journal» προειδοποίησε πως η Ελλάδα ακόμα πρέπει να υποβάλει κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα κρατήσει από το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, και να εκπονήσει μια σαφή κοστολόγηση του οφέλους που εκτιμά πως θα αποκομίσει από τις προτάσεις της.

«Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να [μας] πούνε ποιο μέρος του προγράμματος πρέπει να αντικατασταθεί από αυτά τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

«Τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα τη Δευτέρα στο Eurogroup της Δευτέρας από ό,τι ήταν στις 20 Φεβρουάριου, εκτός και αν υπάρξουν πολιτικές πιέσεις», δήλωσε σήμερα Σάββατο η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναριτη.

Προσέθεσε πως η κοστολογημένη και ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα δοθεί τέλη Απριλίου.

Η κ. Παναρίτη συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν επιζητεί την εκταμίευση κάποιας υπο-δόσης από τα 7,2 δισ. ευρώ, ενδεχόμενο που φαίνεται να απορρίπτει ούτως ή άλλως η Γερμανία, η οποία επιμένει πως εκταμίευση χρημάτων μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και της αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ, αβέβαιο παραμένει ακόμα και το εάν η δέσμη των επτά ελληνικών προτάσεων θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες Παρασκευή, κατά την άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων, πως οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς, και συνεπώς επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να εισαχθούν για συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν πολλά διδακτορικά ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών, όμως δεν έχουν το χρόνο να κάνουν αυτή την επίπονη διαδικασία αξιολόγησης [των ελληνικών προτάσεων], ούτε είναι η δουλειά τους. Για αυτό έχεις τους τρεις θεσμούς», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σε μια έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έστειλε την επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, κι όχι απ’ ευθείας στους θεσμούς