07 Μαρτίου 2015

Αισθητές πλέον στη Ρωσία οι συνέπειες των κυρώσεων

Εχουν παρέλθει έξι μήνες από την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία κυρίως σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Τον Νοέμβριο ο συνδυασμός του φθηνού πετρελαίου με τις σκληρότερες κυρώσεις προκαλούσαν στη Ρωσία οικονομική αιμορραγία ύψους πολλών δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα την απέκλειαν από τις αγορές κεφαλαίου.

Τον Δεκέμβριο ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft αναγκάσθηκε να ζητήσει δάνειο από την Τράπεζα της Ρωσίας. Ο συνδυασμός κυρώσεων και φθηνού πετρελαίου έχουν προκαλέσει κατάρρευση του νομίσματος της Ρωσίας και ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα αρχικά στήριξε το ρούβλι, αυξάνοντας τα επιτόκια για να τα μειώσει έναν μήνα αργότερα ώστε να μην εξοντώσει την οικονομία. Η στρατηγική της απέτυχε και στα δύο μέτωπα. Το ρούβλι βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, ενώ η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Το κόστος για τη Ρωσία φαίνεται ανάγλυφα στη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των αποθεμάτων χρυσού. Επειτα από μια δεκαετία υψηλών τιμών πετρελαίου και αλματώδους αύξησης της παραγωγής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέτυχε να οικοδομήσει ένα εντυπωσιακό ύψος διαθεσίμων που το 2008 κυμαινόταν στα 600 δισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 364 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας που έχει αναγκαστεί να δαπανήσει σχεδόν 100 δισ. δολάρια από τον Ιούλιο. Με τον ρυθμό που τα δαπανά, στα τέλη του έτους θα έχουν μειωθεί στα 200 δισ. δολάρια.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ οι μισθοί μειώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1999, οπότε ανέλαβε το τιμόνι της χώρας ο Πούτιν. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μόλις 1,5% το 2015. Η εκτίμησή της βασίζεται, όμως, στην υπόθεση πως η τιμή του πετρελαίου θα φθάνει τα 70 δολάρια το βαρέλι, 10 δολάρια υψηλότερη από την τρέχουσα