16 Μαρτίου 2015

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ'ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! «Μαϊμού» διεύθυνση δηλώνουν οι μετανάστες

Τα πρώτα προβλήματα από την εφαρμογή του μέτρου της ελεύθερης (και ελεγχόμενης) διαβίωσης των λαθρομεταναστών, μέχρις ότου επαναπατριστούν, καταγράφονται ήδη, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που αφέθησαν ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης –περίπου οι μισοί σύμφωνα με την Αστυνομία– κορόιδεψαν τις Αρχές και δηλώσαν ψεύτικη ή ανύπαρκτη διεύθυνση.

Έτσι, άτομα που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει προβλήματα με τη συμπεριφορά τους, εμφανίστηκαν ξανά στις ίδιες συνοικίες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχούν.

Ήδη, οι ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Πατησίων –σε μια έκφραση ακραίου φόβου– τοποθέτησαν… αγκαθωτό συρματόπλεγμα στην είσοδο, για να αποφύγουν ενδεχόμενη προσπάθεια κατάληψης ξενοίκιαστων διαμερισμάτων.

Ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, που έχει επιφορτιστεί με τη διακριτική παρακολούθηση των μεταναστών, αποκάλυψε ότι σε έναν πρώτο, ανεπίσημο έλεγχο των σπιτιών στα οποία έχουν δηλώσει ότι θα διαμείνουν, απεδείχθη ότι είναι πρόσωπα άγνωστα ή έμεναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

Σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίστηκαν 10-20 μετανάστες να διαμένουν σε πολύ μικρά σπίτια, χωρίς ρεύμα, με επακόλουθο να εκφράζονται φόβοι για τη δημόσια υγεία.

Αρκετοί από τους λαθρομετανάστες που εγκατέλειψαν την Αμυγδαλεζα παραδέχονται ότι δεν έχουν πού να μείνουν, είναι νηστικοί και περιφέρονται ψάχνοντας συμπατριώτες τους για να τους φιλοξενήσουν.

Από τα πέντε κέντρα κράτησης (Αμυγδαλεζα, Κόρινθος, Ξάνθη, Δράμα, Έβρος), αφήνονται καθημερινά ελεύθεροι δεκάδες αλλοδαποί, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιφέρονται αναζητώντας τροφή και στέγη.

Κάποιοι –αν είναι τυχεροί– πέφτουν στα πλοκάμια επιτηδείων και καταλήγουν στη «μαύρη εργασία» με αμοιβές ελεημοσύνης…

«Προσπαθούμε να ελέγχουμε την καθημερινή τους συμπεριφορά. Μερικών όμως τα ίχνη έχουν, ήδη, χαθεί. Μπορεί βέβαια να είναι προσωρινό, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν όλοι θέλουν να δραπετεύσουν σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, ανησυχούμε. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι έχουν χρονικό περιθώριο 60 ημερών και αν μέχρι τότε δεν έχουν απελαθεί, θα πάρουν νέα προσωρινή άδεια ή θα επιστρέψουν στα κέντρα κράτησης» πρόσθεσε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Και συνεχίζει: «Μας απασχολεί αν σχεδιάζουν τρόπους να περάσουν τα σύνορα, με ποιους συναναστρέφονται, αν κάποιοι επιχειρούν να τους μπλέξουν σε κυκλώματα ακραίου ισλαμικού φανατισμού, αν έχουν διασυνδέσεις με τα κράτη από τα οποία προέρχονται. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση και έχουμε τα μάτια μας συνεχώς ανοιχτά. Για αυτόν τον λόγο, έχει αποσπαστεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, για να ενισχύσει τις ομάδες που περιπολούν, κυρίως, στο κέντρο της Αθήνας», καταλήγει.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί παραβατική συμπεριφορά και δεν έχει υπάρξει ούτε ένα περιστατικό ποινικά κολάσιμης πράξης από τους μετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, από τον οποίο ζήτησε τη λήψη αυστηρών μέτρων για να μη ζήσει ξανά η πρωτεύουσα τις μέρες του 2011 και του 2012, όταν η εγκληματικότητα είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και στις γειτονιές της Αθήνας επικρατούσε ο φόβος.

Καθώς στη Μεσόγειο –και κυρίως στην ανατολική– παρατηρείται μεγάλη έξαρση της προσπάθειας μεταναστών να περάσουν λαθραία στη «γηραιά ήπειρο», οι αστυνομικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εισόδου στη χώρα στοιχείων με ακραίο θρησκευτικό φανατισμό και, στη συνέχεια, για ανάμειξή τους με τους λαθρομετανάστες.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια… μαζική εισβολή. Συγκεκριμένα: Τον τελευταίο χρόνο, κατακόρυφη αύξηση, κατά 223,22%, σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων αυτών εκτιμάται ότι προέρχεται από τη Συρία.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης», επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε σχετική συνέντευξη Τύπου το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα. Μόνο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 7.500 άτομα, τα μισά εκ των οποίων στα Δωδεκάνησα. Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τον ίδιο μήνα τα σύνορα του Έβρου ήταν 1.133.

Συνολικά, 165.000 άνθρωποι έχουν περάσει τη Μεσόγειο το 2014, σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013. Ωστόσο, το θαλάσσιο πέρασμα σηματοδοτείται από ανθρώπινες τραγωδίες, καθώς περισσότερα από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή αγνοούνται στη θάλασσα.

Υπολογίζεται ότι 65% των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 κυμαινόταν στο 40%. Εξάλλου, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Αύγουστο το 2014 έγιναν στην Ελλάδα 17.365 συλλήψεις Σύρων για παράτυπη είσοδο και παραμονή, αριθμός που για όλο το 2013 έφτανε τους 8.517.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
http://www.paraskhnio.gr/maimoy-dieythynsi-dilonoyn-oi-metan/