12 Μαρτίου 2015

Ολο το παρασκήνιο με τα τεχνικά κλιμάκια - Πού μένουν, ποιοι ήρθαν

Μπορεί οι δημοσιογράφοι να αναζητούν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα από ξενοδοχείου εις ξενοδοχείον, αλλά όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο ότι οι εκπρόσωποι του Brussels Group έχουν εγκατασταθεί στο Hilton.
Η ομάδα έφτασε το πρωί με ένα «βανάκι» μάρκας Mercedes, στο οποίο επέβαιναν περίπου 10-15 άτομα. Κάποια από αυτά ήταν τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου και κάποια άλλα οι βοηθοί/συνεργάτες τους.

Αλλαξαν όλοι
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν απολύτως αλλαγμένη την σύνθεσή τους σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις τους. «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει ξανάρθει στην Αθήνα» διαβεβαίωνε καλά ενημερωμένη πηγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ εκπρόσωπος του Ταμείου θα είναι η Ιβα Πετρόβα η οποία, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, έχει ασχοληθεί ξανά με το ελληνικό ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών, φρόντισαν να μην γίνουν αντιληπτοί με διακριτικές μετακινήσεις, σεβόμενοι την επιθυμία της κυβέρνησης να μην υπάρχει η εικόνα τους στην Αθήνα, προκαλώντας συνειρμούς με τις αντίστοιχες επισκέψεις παλαιότερα.

Για το σκοπό αυτό και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου κρατούν στάση άγνοιας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ για το εάν διαμένουν εκεί.

Το κρυφτούλι με τα ΜΜΕ
Ετσι ξεκίνησε ένα ιδιότυπο... κρυφτούλι με τους δημοσιογράφους οι οποίοι έμαθαν ότι το τεχνικό κλιμάκιο των εταίρων θα κατέφθανε στην Αθήνα στις 4 το απόγευμα και θα κατέλυε στο ξενοδοχείο Hilton. Eτσι, πλήθος δημοσιογράφων από νωρίς το πρωί, συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο περιμένοντας τα μέλη του κλιμακίου χωρίς όμως, μέχρι τις 17:30 να έχει εμφανιστεί κάποιος από αυτούς.


Και καθώς η ώρα περνούσε και τα τεχνικά κλιμάκια δεν εμφανίζονταν, άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες ότι τελικά κατέλυσαν σε άλλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να τρέχουν από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο αναζητώντας τους.


Ερχονται και άλλοι τη Δευτέρα
Η τεχνική ομάδα που κατέλυσε στο Χίλτον, θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Τη Δευτέρα θα έρθει και η δεύτερη τεχνική ομάδα, μέριμνα της οποίας θα είναι να συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η διαδικασία που συμφώνησαν οι δύο πλευρές στις Βρυξέλλες
Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

Οπως δήλωσε χθες (Mega) ο Γιάνης Βαρουφάκης, τα κλιμάκια θα κάνουν μια πρώτη κουβέντα για τα δημοσιονομικά και για τον τρόπο που θα συλλέγονται τα στοιχεία από την Αθήνα. «Θα βρίσκονται σε ειδικό χώρο, όπως ξενοδοχείο, όπου θα εργάζονται και θα μεταφέρονται στοιχεία» και «δεν θα γίνονται παρελάσεις στα υπουργεία».

Στόχος όλης αυτής της διαδικασίας θα είναι να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία μέχρι το Πάσχα και πάντως μέχρι να τελειώσει η 4μηνη παράταση, τον Ιούνιο για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.

iefimerida.gr