06 Απριλίου 2015

Πάνω από μισό δισ. από 100 υποθέσεις στο "Ταμείο μιζών"

Του Παναγιώτη Στάθη

Σε βασικό «αιμοδότη» του δημοσίου ταμείου φιλοδοξούν να μετατρέψουν το αποκαλούμενο «ταμείο μιζών» οι διωκτικές αρχές, σε μια έφοδο «Δικαιοσύνης» και επιστροφής των «κλεμμένων» η οποία εικάζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με τη διεκπεραίωση δεκάδων υποθέσεων διαφθοράς που ήδη έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο.

Πρόκειται για υποθέσεις μιζών από εξοπλιστικά προγράμματα (κυρίως) αλλά και άλλες που εκτιμάται από τα κατηγορητήρια ότι ζημίωσαν σημαντικά το δημόσιο ταμείο. Η φιλόδοξη- όπως ακούγεται- εκτίμηση των διωκτικών μηχανισμών αγγίζει το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ και είναι το σύνολο των απαιτήσεων του δημοσίου από σχεδόν 100 δικογραφίες που χειρίζεται η δικαιοσύνη και έχουν ουσιαστικά φτάσει στο τελικό στάδιο. Το νούμερο μπορεί να γίνει μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως εκκρεμούν πολλές ακόμα που βρίσκονται σε πρώιμο ή αρχικό στάδιο.

Παραδείγματα

Ανώτερη πηγή εξηγούσε πως το ποσό δεν είναι ασύμβατο με την πραγματικότητα δεδομένου ότι ήδη σπεύδουν αλλοδαπές εταιρείες, οι οποίες κατηγορούνται για μίζες, να ζητήσουν συμβιβασμό, ενώ και ιδιώτες επιστρέφουν χρήματα για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης όπως ορίζει ο νόμος.

- Στα εξοπλιστικά προγράμματα, πρόσφατα το Capital.gr αποκάλυψε την πρόταση συμβιβασμού της εταιρείας Rheinmetall, η οποία υποβλήθηκε στο ΥΠΕΘΑ και εκκρεμεί απάντηση της ελληνικής πλευράς για διαπραγματεύσεις. Πέραν δε του χρηματικού φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι και πρόταση για παροχή τυχόν στοιχείων που έχει η εταιρεία για έλληνες αξιωματούχους. Την έρευνα χειρίζεται ο ανακριτής διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής που έχει φέρει σε πέρας το κύριο βάρος των ανακρίσεων για εξοπλιστικά.

Από τον ίδιο ξεκίνησε και η διερεύνηση για τις δύο γερμανικές εταιρείες Atlas και Rheinmetall που εμπλέκονται στην προμήθεια των πυραύλων Asrad των υποβρυχίων, η οποία είχε αρχικό τίμημα 168 εκατ. ευρώ. Κάποιοι από τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους φέρονται διατεθειμένοι να καταβάλλουν  χρήματα.

Η Rheinmetall φέρεται να κατέβαλε στην Εισαγγελία της Βρέμης περίπου 50 εκατ. ευρώ και έκλεισε η υπόθεση. Κατά το κατηγορητήριο πάντως, η ζημιά μόνο από αυτή την προμήθεια είναι 64 εκατ. ευρώ.

- Μίζα τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ φέρεται να καταβλήθηκε, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντ. Κάντα, για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων Kornet. Τη δικογραφία χειρίζονται οι ανακριτές διαφθοράς Νικ. Τσιρώνης και Χρ. Μάρκου με κατηγορούμενο τον αντιπρόσωπο των συστημάτων Κ. Δαφέρμο. Σύμφωνα με την ομολογία Κάντα, καταβλήθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από τον Κ. Δαφέρμο σε τρεις δόσεις: 2.980.000, 800.000και 700.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τον Α. Κάντα, τα 500.000 είναι αυτά που μεταφέρθηκαν από τον τραπεζίτη Φάνη Λυγινό σε λογαριασμό της Siemens.

- Η εμπλοκή ενός χρηματιστή στην ερευνώμενη υπόθεση των ελικοπτέρων Eurocopter, φέρεται να οδήγησε σε μια ομολογία άλλη μία μίζα 15 εκατ. ευρώ που μέσω τράπεζας κατέληξε σε φορολογικούς παραδείσους. Εκκρεμής είναι η αποτίμηση επίσης ζημίας για την προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

- Στην υπόθεση προμήθειας των συστημάτων Asrad, με βασικό εμπλεκόμενο στην Ελλάδα τον επιχειρηματία Δημήτρη Παπαχρήστου (φέρεται να διακίνησε μίζα 4,5 εκατ. ευρώ) έχει εκδοθεί ένταλμα για τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας Wegmann Ολαφ Εσλερ και αναμένονται  εξελίξεις.

- Σε άλλες υποθέσεις που το δημόσιο παρίσταται ως πολιτική αγωγή, υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις αποζημίωσης π.χ. στη συνεχιζόμενη δίκη του Βατοπεδίου που αγγίζουν τα 234.179.641 ευρώ, όπως και 1,8 εκατ. ευρώ από τον καθένα από τους 14 κατηγορουμένους.



Πηγή:www.capital.gr