08 Απριλίου 2015

Η υστέρηση στα έσοδα εκτροχίασε τον προϋπολογισμό – Τον Δεκέμβριο ήταν όση όλους τους προηγούμενους μήνες του 2014 μαζί

Ο εκτροχιασμός του περσινού προϋπολογισμού οφείλεται στην ανακοπή της συγκέντρωσης εσόδων από τον Οκτώβριο του 2014 και μετά, υποστηρίζει το ΙΟΒΕ, που προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και φέτος, τότε θα υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο προϋπολογισμός του 2014 εκτελούνταν κανονικά και δεν παρουσίαζε αξιόλογες αποκλίσεις έως και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η σωρευτική υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 0,3 δισ. ευρώ» σημειώνει το Ίδρυμα και προσθέτει ότι η υστέρηση διευρύνθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

«Η αύξηση της απόκλισης από τον στόχο εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, στη μικρή προς τα πίσω μετάθεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, με αύξηση του αριθμού των δόσεών του κ.λπ.

Εως το τέλος Νοεμβρίου, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έφθασε τα 0,7 δισ. ευρώ» αναφέρει και προσθέτει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο και η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που παρατηρείται σε κάθε προεκλογική περίοδο, οδήγησαν σε νέα υστέρηση φορολογικών εσόδων, ύψους 0,6 δισ. ευρώ. εντός αυτού του μήνα.

Ετσι, η συνολική ετήσια υστέρηση έφθασε τα 1,34 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα 1,92 δισ. ευρώ, που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων και δεν έχουν καταβληθεί, η «τρύπα» διευρύνεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στο 2015, παρά τη σημαντική συγκράτηση των δαπανών, το πρώτο δίμηνο ο προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα 189 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014. Αντίστοιχα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μειωμένο. Στο πλαίσιο αυτό, «προκύπτει ότι εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν στο υπόλοιπο του έτους, τότε είναι πολύ πιθανή η πρόκληση σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων» σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.