08 Απριλίου 2015

Τασούλας για τα P-3 Orion: Τότε κόστιζαν μόνο 350 αλλά παγώσαμε την προμήθεια αφού συνεκτιμήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και παγώσαμε την προμήθεια

Εμείς τα είχαμε κοστολογήσει σε Ευρώ και κόστιζαν 350 εκ, ενώ τώρα τα κοστολόγησαν σε δολάρια με αποτέλεσμα να στοιχίζουν 450 εκ Ευρώ-Στην επιτροπή εξοπλισμών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

Για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της αποκατάστασης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion μίλησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρώην υφυπουργός Αμυνας (επί υπουργείας Μεϊμαράκη), Κώστας Τασούλας.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι η απόφαση για την αποκατάσταση των αεροσκαφών ελήφθη στο ΚΥΣΕΑ του περασμένου Οκτωβρίου αλλά «το παγώσαμε συνεκτιμώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι το 2014 όταν το θέμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής εργασίας είχε έρθει στην επιτροπή εξοπλισμών, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το είχαν καταψηφίσει. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι το κόστος τότε είχε αξιολογηθεί στα 350 εκατ.ευρώ και όχι 500 εκατ. όπως κοστολογήθηκε τώρα.

«Το πρόγραμμα αυτό είχε κοστολογηθεί σε ευρώ. Είχε κοστολογηθεί τον Ιούλιο τότε, στην εισήγηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στα 350 εκατ. ευρώ. Είναι εμφανώς παραπάνω» είπε.

Οπως εξήγησε ο κ. Τασούλας «υπήρχε ένα πρόγραμμα από επείγοντα και αδήριτης ανάγκης εξοπλιστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων το καλοκαίρι του 2014, σαράντα δύο τον αριθμό. Αυτά τα σαράντα δύο θέματα ήρθαν στην αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής στις 30 Ιουλίου. Η Βουλή κατά πλειοψηφία ενέκρινε αυτές τις προμήθειες και για τη συγκεκριμένη προμήθεια του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής εργασίας, το κόμμα των ΑΝΕΛ, δια της εκπροσώπου κυρίας Κουντουρά, στην επιτροπή εξοπλισμών, εξέφρασε ονομαστικά τις επιφυλάξεις για το άρθρο 13. Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα τα ψήφισε και γι’ αυτό δεν υπερψήφισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε κανένα, επικαλούμενο ότι είναι αποσπασματική η αναφορά σε κάποια προγράμματα και ότι έπρεπε να έρθει συνολικά όλο το ΕΜΠΑΕ, όλο το πρόγραμμα εξοπλισμού, να το δει και μετά να αποφασίσει».

«Τώρα αυτοί που τότε δεν το ψήφισαν και ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι πολύ πιο αυξημένες, το υλοποιούν» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ καταλήγοντας πως «όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον ασυναρτησίας και κάθε λεπτό που περνάει φέρνει τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση προς τους δανειστές της».