22 Απριλίου 2015

Ερώτηση Καραμανλή για τα ...ανοίγματα της κυβέρνησης προς τη Ρωσία

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ζητά ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που υπάρχει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στα... ανοίγματα προς τη Ρωσία.

Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι «διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια άτυπη πολιτική σταδιακής απομάκρυνσης από τη Δύση και τις παραδοσιακές δυτικές συμμαχίες σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και αναζητά συνεργασίες κυρίως με τις χώρες BRICS, όπως φαίνεται από συνομιλίες μελών της κυβέρνησης σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βραζιλία, αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς που έφεραν σε κρίση τις σχέσεις μας με τις Η.Π.Α., ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών αν η διακινδύνευση αυτών των παραδοσιακών συμμαχιών είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για την αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας ή, αντιθέτως, πλήρους έλλειψης σχεδιασμού σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικά ζήτημα, καθώς κι αν θεωρεί ότι θα μεταβληθεί απέναντι στη χώρα μας η στάση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στους διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ. στο Δ.Ν.Τ.»

Αναλυτικότερα η ερώτηση του Κώστα Καραμανλή προς τον Υπουργό Εξωτερικών αναφέρει:

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της χώρας από την νέα κυβέρνηση, διαπιστώνεται η υιοθέτηση μιας άτυπης πολιτικής σταδιακούς απομάκρυνσης από τη δύση και των παραδοσιακών δυτικών συμμαχιών, και της ανεύρεσης νέων συνεργασιών, κυρίως στις χώρες BRICS.

Χαρακτηριστικές κινήσεις που επιβεβαιώνουν την παραπάνω ανησυχία, εντοπίζονται στο ταξίδι μερίδας της κυβέρνησης με επικεφαλής τον κο Πρωθυπουργό στη Ρωσία, στις συναντήσεις που είχαν οι κ.κ. Υπουργοί Δραγασάκης και Κοτζιάς στην Κίνα, στις συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΞ. στο Ιράν, αλλά και την πρόσφατη μετάβαση του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βραζιλία.

Όλη αυτή η πολιτική οδηγεί αναπόφευκτα τους δυτικούς συμμάχους μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να ανησυχούν για τις πραγματικές προθέσεις της χώρας μας, σε μια μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αποκορύφωμα όλης αυτής της εσφαλμένης στρατηγικής αποτέλεσε και η φωτογραφική ρύθμιση της κυβέρνησης για ευνοϊκή μεταχείριση φυλακισμένων τρομοκρατών, διαταράσσοντας τις ομαλές – ως σήμερα – σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και φέρνοντάς τες σε οριακό σημείο.

Ερωτάται, επομένως, ο κ. Υπουργός:

-Η διακινδύνευση αυτών των παραδοσιακών συμμαχιών είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για την αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας ή, αντιθέτως, πλήρους έλλειψης σχεδιασμού σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικά ζήτημα;

-Υπάρχει η ανησυχία από την πλευρά του Υπουργείου, ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα των διαπραγματεύσεων;

-Πιστεύει ότι θα μεταβληθεί απέναντι στη χώρα μας η στάση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στους διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ. στο Δ.Ν.Τ.;