06 Απριλίου 2015

ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΡΑ; Βάζουν υποθήκη κρατικά ακίνητα για μια χούφτα ευρώ

Oι θεσμικοί επενδυτές απαίτησαν να συμμετάσχουν στις εκδόσεις έντοκων γραμματίων και η κυβέρνηση φαίνεται να το αποδέχεται

Συμβόλαια ιδιοκτησίας ακινήτων μεγάλης αξίας, που σήμερα ανήκουν στο Δημόσιο, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση ως επιπλέον ενέχυρο ασφαλείας σε περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών, για να συμμετάσχουν στις εκδόσεις των έντοκων γραμματίων οι μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί που επισκέπτονται το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενώ η Αθήνα αναζητά απελπισμένα επενδυτές πρόθυμους να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αξίας 2,4 δισ. ευρώ –μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες–, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των εντόκων που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, οι ξένοι επενδυτές στους οποίους προσφεύγει η κυβέρνηση ζητούν κάλυψη κινδύνου «hedging» από το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή κάποιου Grexit.

Οι επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις αφορούν τίτλους ιδιοκτησίας σε μεγάλες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και σε συγκεκριμένα «λαμπερά» ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία προφανώς δεν θα χάσουν την αξία τους, αν η Ελλάδα επιλέξει τη ρήξη με τους δανειστές. Την πρόταση αυτή φέρεται να αποδέχεται η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των θεσμικών στις αγορές έντοκων γραμματίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη –διάρκειας μιας ώρας– συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους εκπροσώπους της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο που διαχειρίζεται κρατικούς τίτλους αξίας μεγαλύτερης του 1,2 τρισ. δολαρίων, εκτός από οικονομολόγους και επαγγελματίες των αγορών συμμετείχε και ειδική ομάδα δικηγόρων, η οποία επεξεργάστηκε τα συμβόλαια ιδιοκτησίας επί συγκεκριμένων ακινήτων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνον εφόσον η Ελλάδα δεν τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές.

«Δεν αποτελεί καινοτομία, αντιθέτως είναι κοινή πρακτική αυτού του είδους οι επιπλέον εξασφαλίσεις», εξήγησε στο «Π» μέλος της ομάδας που συμμετείχε στις συνομιλίες των επενδυτών με τα κυβερνητικά στελέχη.

«Το 2008 ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet, όταν αποφάσισε να σώσει την Goldman Sachs, επενδύοντας μέσα στην κρίση 5 δισ. δολάρια, ζήτησε και πήρε επιπλέον εξασφαλίσεις και τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν πολλοί δανειζόμενοι για να μειώσουν το κόστος δανεισμού και να εξασφαλίσουν ομαλή χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», αντίστοιχη πρόταση έκαναν και οι Κινέζοι διαχειριστές sovereign funds προς την ελληνική κυβέρνηση. Η αγορά κρατικών τίτλων στις επόμενες δημοπρασίες του ΟΔΔΗX ζητούν να θεωρηθούν ως «χρηματοδότηση – γέφυρα» (bridge financing) ενόψει της μεγάλης συμφωνίας για την απόκτηση επιπλέον προβλητών του ΟΛΠ από την COSCO.

Πριν από δέκαημέρες, μια ομάδα σημαντικών Αμερικανών διαχειριστών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και η θυγατρική της Royal Bank of Canada, η BlueBay Asset Management LLP, επισκέφθηκε στο γραφείο του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ετέθη με σαφήνεια το θέμα των «επιπλέον εξασφαλίσεων» για να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Αντίστοιχες επαφές γίνονται στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο, με τη Morgan Stanley και τη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη με τη Franklin Templeton.

Τον συντονισμό των επαφών με ξένους θεσμικούς επενδυτές έχει αναλάβει το γραφείο του αντιπροέδρου, Γιάνη Δραγασάκη, και ο ειδικός του σύμβουλος, Γιάννης Λιάκος, ενώ χρήσιμες αποδεικνύονται οι γνωριμίες και οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι οι ρήτρες των επιπλέον εξασφαλίσεων που ζητούν οι ξένοι επαγγελματίες διαχειριστές δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ, αφού η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και στο μεταξύ θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ανάγκες είναι πιεστικές:

  • Την επόμενη Τετάρτη, 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΔΔΗΧ δημοπρασία έντοκων γραμματίων, με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας 6άμηνης διάρκειας ΕΓΕΔ, που λήγουν στις 14 Απριλίου.
  • Από το ποσό αυτό, περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους (τα 138 εκατ. από την PIMCO), που τώρα ζητούν επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το ποσό αυτό δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και, μέχρι πρόσφατα, τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα.
  • Άλλη μία παρτίδα έντοκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 17 Απριλίου.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστάει η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).

Είναι δεδομένο ότι, με εντολή του Δημήτρη Μάρδα, το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ με τα (τελευταία;) αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διαβεβαιώνει ότι για τον Απρίλιο η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, επειδή «τα έσοδα τον Μάρτιο ήταν 400 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο».

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τους πρώτους τέσσερις μήνες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που δεν έχει πάρει χρήματα από τον Αύγουστο του 2014. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «σπονδυλωτή χρηματοδότηση» το επόμενο διάστημα.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα
paraskhnio.gr