26 Απριλίου 2015

Η ΝΔ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Ποιοι πιστεύουν και ποιοι όχι στο σενάριο «ΣΑΡΚΟΖΙ»

Της Έλλης Τριανταφύλλου

«Η κυβέρνηση πάει άσχημα, αλλά η ερώτηση που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς πάμε εμείς». Στη φράση αυτή συμπυκνώνει κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας τον προβληματισμό του για την πορεία της χώρας, αλλά και του κόμματός του, τρεις μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και με φόντο τα επίμονα σενάρια περί επικείμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και νέων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι.
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στην πρόσφατη πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, «ξόρκισε» το ενδεχόμενο νέων εκλογών ως «καταστροφή για τη χώρα», αλλά ήταν απολύτως εμφανές ότι βρίσκεται σε φάση αναζήτησης νέου πολιτικού αφηγήματος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να προλάβει τυχόν εξελίξεις.

«Ανάχωμα» από τον Σαμαρά

Με την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να υψώσει ανάχωμα στις φωνές που ζητούν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, ενώ για πρώτη φορά επιβεβαίωσε εμμέσως ότι υπάρχει κινητικότητα για τη δημιουργία μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του Κοινοβουλίου από τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν πρώτα την Ευρώπη και μετά το κόμμα, όπως είπε χαρακτηριστικά.Όπως επιβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Συγγρού, δίνονται οδηγίες από τον κ. Σαμαρά για την προετοιμασία του κόμματος έναντι οποιουδήποτε ενδεχομένου. Ακόμη και αυτού μιας νέας προσφυγής στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να διαβουλεύεται, ήδη, με τους συνεργάτες του το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών. Προσπάθεια, η οποία πάντως είναι δύσκολη, καθώς ακόμη και στο ζήτημα του ΠΝΠ ( Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), πολλοί στη ΝΔ διερωτώνται αν, για παράδειγμα, έχει νόημα για το κόμμα τους να ψέγει την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι η ίδια ακολούθησε αυτή την τακτική πολλάκις στο παρελθόν. «Η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ορθή. Δεν ξέρω αν εμείς είμαστε οι καταλληλότεροι για να την αρθρώσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που εξέφραζε προβληματισμό για τις τελευταίες αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες του κόμματός του.

Τι θα κάνει με το δημοψήφισμα

Σχετικά πιο εύκολη είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει την οδό του δημοψηφίσματος, όπως εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη. Από τη Συγγρού δίνουν, ήδη, τον τόνο, λέγοντας ότι«δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να φορτώσει στις πλάτες του λαού τις δικές της ευθύνες». Το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι πλην του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού και της στενής ηγετικής ομάδας που εξακολουθεί να θεωρεί θέμα χρόνου την ανατροπή των μετεκλογικών πολιτικών ισορροπιών και την ανάκτηση του χαμένου εδάφους εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, οι περισσότεροι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβούνται ότι ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πιο δραματικά σενάρια για την τύχη της χώρας, η «επιστροφή α λα Σαρκοζί» έχει εξαιρετικά ισχνές πιθανότητες. «Όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο αυξάνεται η
πιθανότητα να μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις», συνομολογούν πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Νικ. Δένδιας, αλλά και βουλευτές, πρώην βουλευτές, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, όπως ο Απ. Τζιτζικώστας,και μέλη της Νεολαίας του κόμματος που θεωρούν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα για τη ΝΔ βαθαίνει. Ο τελευταίος, μάλιστα, φέρεται να πληθαίνει το τελευταίο διάστημα τις επαφές του με στελέχη του κόμματος στην κατεύθυνση της αναζήτησης διεξόδου από το διαφαινόμενο αδιέξοδο…

Κινητικότητα στους βουλευτές

Παρά τη φαινομενική ηρεμία και την αποφυγή «τροφοδοσίας» των ΜΜΕ, με ειδήσεις για γεύματα, δείπνα κ.λπ., στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα. Βουλευτές, πρώην βουλευτές και στελέχη επιχειρούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου, σε πρώτη φάση, να καταγράψουν και δημόσια την παρουσία τους, αλλά και να πιέσουν για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που θέλουν
βουλευτές του κόμματος να συντονίζονται για τη συλλογή υπογραφών, με στόχο την πίεση για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. «Κι εγώ ακούω ότι τις μαζεύουν, αλλά δεν τις βλέπω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Πιο μαχητική Κεντροδεξιά»

«Η κοινωνική μας βάση θέλει μια σοβαρή και μαχητική κεντροδεξιά αντιπολίτευση με πειστικό λόγο και όχι μια λιπόψυχη Δεξιά, η οποία αφορά όλο και λιγότερους», αντιτείνουν οι αμφισβητίες, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία του κόμματος, αλλά και για τον χρόνο εκδήλωσης τυχόν πρωτοβουλίας για αμφισβήτηση της ηγεσίας. Εσχάτως, μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών δεν κρύβουν ότι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται ακόμη και για την πιθανότητα η λύση να μη βρίσκεται στο brand name της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε
έναν νέο πολιτικό φορέα.

«Κλειδί» ο Καραμανλής

«Κλειδί» για την κατάληξη όλων αυτών των ζυμώσεων παραμένει η στάση που θα κρατήσει στις εξελίξεις ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν παίρνει ανοιχτά θέσεις για τους προβληματισμούς που εγείρονται, αν και φέρεται να συμμερίζεται τη βασιμότητα των ισχυρισμών περί σταδιακής, αλλά σταθερής αποσύνθεσης της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να μηναποτρέπει τα στελέχη που τον επισκέπτονται από τις συζητήσεις για το ιδεολογικό προφίλ της παράταξης, το οποίο και ο ίδιος θεωρεί κρίσιμο.

Αντιθέτως, όταν η κουβέντα φτάνει στο θέμα της ηγεσίας, ο κ. Καραμανλής αφήνει να εννοηθεί ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες. «Δεν ακούγεται βοή», λέει στους συνομιλητές του, υπονοώντας ότι μέχρι στιγμής ουδείς εκ των πιθανών διεκδικητών του χρίσματος δεν έχει ξεχωρίσει στην κούρσα της διαδοχής και ότι, όταν αυτό συμβεί, τότε οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει. Ο πρώην πρωθυπουργός συνιστά ψυχραιμία σε όσους εκτιμούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα όλα στη ΝΔ, αν και δείχνει να συμμερίζεται την ανάγκη να προσαρμοστεί το κόμμα στα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται.

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ