08 Απριλίου 2015

Άγριος καυγάς Μεϊμαράκη –Τόσκα στη Βουλή

Επιφυλάξεις Φίλη για τα 500 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών
 
Άγρια κόντρα ξέσπασε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Τόσκα με αφορμή την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 και το κόστος των 500 εκατομμυρίων.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής αφορούσε τον διορισμό των κ.κ Βασιλείου Θεόφιλου και Κοσμά Χρηστίδη στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Έπειτα από σχετική ερώτηση του Ηλία Παναγιώταρου για την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει απευθείας την αναβάθμιση των αεροσκαφών ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβη για να σχολιάσει non paper του Μαξίμου στο οποίο αναφερόταν ότι τα αεροσκάφη P3 είχαν καθηλωθεί με απόφαση του την περίοδο Υπουργίας στο Πεντάγωνο: «Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη P 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός. Με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα (ΑΝΣ). Στο σημείο εκείνο ο κ. Τόσκας διέκοψε τον κ.Μεϊμαράκη και επιμένοντας στη γραμμή του Μαξίμου είπε στον κ. Μεϊμαράκη «ναι αλλά προσυπογράψατε».

Ο κ. Μεϊμαράκης εξεμάνη λέγοντας ότι και να μην υπέγραφε η απόφαση του ΑΝΣ είχε νομική ισχύ και υπενθύμισε ότι ο κ. Χρηστίδης τον οποίο τώρα διορίζει η κυβέρνηση στα ΕΑΣ ήταν μέλος του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου την περίοδο που το ΑΝΣ έβγαλε την απόφαση να καθηλωθούν τα αεροσκάφη ενώ αργότερα έγινε Αρχηγός ΓΕΝ αλλά και πάλι δεν άλλαξε την απόφαση. «Δίπλα σας είναι ο κ. Χρηστίδης. Γιατί δεν τον ρωτάτε; Σας προκαλώ να τον ρωτήσετε» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: «Τα αεροσκάφη από επιχειρησιακή πλευρά ήταν απαραίτητα. Έπρεπε να καλύψουν το χώρο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Απόλυτα απαραίτητα. Κακώς απενεργοποιήθηκαν»

ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν τα λέτε στον κ. Χρηστίδη που είναι δίπλα σας. Θα μπορούσαν να πάω κόντρα σε ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ; Ζήτησα εξηγήσεις και ήρθε η εισήγηση τον Ιούλιο του 2009.

Ν ΤΟΣΚΑΣ: Τέλος πάντων

Ε. Μεϊμαράκης: Όχι τέλος πάντων. Εξαπολύετε κατηγορίες

Ν. Τόσκας: Το ξέρω καλά και μπορώ να καταδείξω υπευθύνως. Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Έγινε σύγκριση τιμών, κρίθηκε συμφέρουσα και κρίθηκε ως καλύτερη λύση

Ε. Μεϊμαράκης : Αποκρύβετε και σκοπίμως ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου προς τον υπουργό. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα το σταματάμε. Αφού είναι τόσο αναγκαία γιατί ο κ. Χρηστίδης δεν το εισηγήθηκε το 2010, το 2011, το 2012 ή το 2013 που ήταν αρχηγός ΓΕΝ; Ο κ. Χρηστίδης που διορίζετε σήμερα στα ΕΑΣ ήταν μέλος του ΑΝΣ όταν βγήκε η απόφαση. Ρωτήστε τον. Δίπλα σας είναι.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Ρωτήστε εσείς τον τότε αρχηγό ΓΕΝ που σήμερα είναι στέλεχος της ΝΔ. Ενεργοποιήθηκαν τώρα τα αεροσκάφη γιατί φθάσαμε στο αμήν από πλευράς επιχειρησιακών απαιτήσεων

Ε. Μεϊμαράκης: Στο τέλος θα παραπεμφθώ επειδή δεν έδωσα τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια. Μόνο αυτό δεν έχω ακούσει

Ν.ΤΟΣΚΑΣ: Αν τα διατηρούσατε στην ενέργεια δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.

Ε. Μεϊμαράκης: Πως θα τα διατηρήσω όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ.

Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη ο οποίος αν και είπε ότι οι εξηγήσεις της κυβέρνησης είναι επαρκείς πρόσθεσε ότι η κρίση επιβάλλει να δίνουμε μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση τότε πρέπει να προσέχουμε μέχρι και το τελευταίο σεντ στο πως διαθέτουμε κονδύλια στη χρυσοτόκο –όπως τη χαρακτήρισε – επιχείρηση των εξοπλισμών.