08 Απριλίου 2015

ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ! Guardian: Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο Κρεμλίνο

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα επιλέγει να χρωματίσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ο βρετανικός Guardian, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση συμβάλει στη διάσπαση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας, μετά από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα ζήτησε από την Ευρώπη να βάλει τέλος στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα.

«Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο θα ήταν ”μουσική στα αφτιά” του Βλαντιμίρ Πούτιν», σχολιάζει ο Guardian. Αφού σημειώνει ότι δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη συνάντηση και κυρίως η άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, στην οποία ήλπιζε η Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει έναν πιθανό σύμμαχο στον Τσίπρα, σε μία ήπειρο στην οποία έχει λίγους.

Η «πολιορκία» της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι μέρος μίας στρατηγικής για την υπονόμευση της ομόφωνης στάσης της Ευρώπης ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία απαιτούν σκληρή, παρατεταμένη ανταπόκριση, συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα. Ηδη, η Μόσχα έχει απευθυνθεί σε ακροδεξιές ομάδες, κινήσεις που περιλαμβάνουν ένα δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, προσθέτει.

«Ο Τσίπρας έχει δηλώσει την αποδοκιμασία του για τις κυρώσεις αρκετές φορές και το κόμμα του δεν έχει κρατήσει κρυφή τη συμπάθεια για τη Μόσχα, ενώ αλληλογραφία που είχε διαρρεύσει έκανε λόγο για φερόμενες σχέσεις ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, έναν Ρώσο νεοφασίστα στοχαστή που είναι υπέρ της προέλασης της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Ελληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τονίζει ο Guardian.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί τέλος, η αναφορά του δημοσιεύματος στο ότι είναι πιθανή η επιστροφή του κ. Τσίπρα στη Μόσχα τον επόμενο μήνα για τις εκδηλώσεις του Κρεμλίνου για τα 70 χρόνια από το τέλος του πολέμου. Εκδήλωση στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο ηγέτης της Β. Κορέας. Μάλιστα στο σημοσίευμα επισημαίνεται ότι… «Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα σνομπάρουν το γεγονός, εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας στο ουκρανικό θέμα, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα ο Πούτιν να σταθεί κυρίως δίπλα σε ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο Κιμ Γιονγκ Ουν».