Σκληρή κριτική για την εναλλασσόμενη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται από τα μέλη της, ασκεί το Reuters.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στην υπόθεση του λιμανιού του Πειραιά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση «δεν ξέρει τι θέλει», ενώ επικαλείται πηγές από τους δανειστές που μιλούν για «κακοφωνία», σχολιάζοντας τις διαφορετικές τοποθετήσεις, αλλά και απορούν για το «ποιος κάνει κουμάντο».
«Αρχικά ήταν προς πώληση, μετά η συμφωνία απορρίφθηκε, μετά η πώληση επανήλθε και τώρα πρόκειται να αποτελέσει κοινοπραξία, ίσως και όχι. Λίγα θέματα συνοψίζουν τη σύγχυση των δύο πρώτων μηνών διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα καλύτερα από την απίστευτη οδύσσεια του λιμανιού του Πειραιά, ένα προπύργιο των μαχητικών συνδικαλιστών», γράφει το Reuters.
Η πρώτη δήλωση της κυβέρνησής του τον Ιανουάριο ήταν ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, ακυρώνεται. Μετά φάνηκε ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη. Σε ταξίδι στην Κίνα τον προηγούμενο μήνα, που είναι πλειοδότης και ήδη χειρίζεται ένα τμήμα του λιμανιού, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι η πώληση θα προχωρήσει. Τρεις ημέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας σε τηλεοπτική συνέντευξη επέμεινε ότι η διαδικασία πώλησης σταμάτησε και ότι μία κοινοπραξία θα συμφωνηθεί. Την ίδια ημέρα, η Ελλάδα έστειλε στους δανειστές της μία λίστα μεταρρυθμίσεων, που περιελάμβανε το λιμάνι του Πειραιά στις ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Δεν είναι ξεκάθαρο αν ξέρει ακόμη και η ίδια κυβέρνηση αν είναι το λιμάνι ανοιχτό για πλειοδότες, με δεδομένες τις πολλαπλές αντικρουόμενες δηλώσεις που έχουν γίνει χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Τσίπρα», συνεχίζει το Reuters.
Το μήνυμα είναι εξίσου μπερδεμένο στις συζητήσεις με τους δανειστές, που επηρεάζουν την οικονομική επιβίωση της χώρας που ξεμένει από μετρητά, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που εμπλέκεται στις συζητήσεις. «Είναι η κακοφωνία που φαίνεται», δήλωσε.
«Η ανικανότητα να συμφωνήσει, πόσο μάλλον να εφαρμόσει, μία κοινή γραμμή στις ιδιωτικοποιήσεις υπογραμμίζει τις προκλήσεις που ο Τσίπρας αντιμετωπίζει για να πείσει τους δανειστές ότι η κυβέρνησή του είναι αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και αξίζει την οικονομική βοήθεια», τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Χαρακτηρίζοντας πρωτάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό, για τον οποίο σημειώνει ότι πρέπει να κάνει τον «ζογκλέρ» με τις αποκλίνουσες φωνές μέσα στο ίδιο το κόμμα του, σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει ελάχιστο περιθώριο για σημαντικές υποχωρήσεις, χωρίς να υπονομεύσει τη στήριξη του κόσμου, της ακροαριστερής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού εταίρου του στην κυβέρνηση.
«Χάνοντας ένα από τα τρία θα σήμαινε κατάρρευση της κυβέρνησης», τονίζει το Reuters, που κάνει αναφορά και σε χθεσινές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος προειδοποιούσε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από τις προεκλογικές υποσχέσεις κατά της λιτότητας και του μνημονίου θα ήταν αυτοκτονική.
Αλλαγές στη στάση σε θέματα όπως ο Πειραιάς έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των δανειστών και εκτρέφουν τη σύγχυση για το ποιος έχει τον έλεγχο και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, ανέφεραν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις. Κάποιοι περιγράφουν την εικόνα μίας χαοτικής χώρας που παραπατά προς τη χρεοκοπία, σύμφωνα με το Reuters.
Πηγή κοντά στις συνομιλίες ανέφερε ότι οι ξένοι διαπραγματευτές αντιμετώπισαν δίλημμα γιατί χαμηλότερων βαθμίδων αξιωματούχοι έλεγαν ότι δεν έχουν την εξουσία να συζητήσουν για την πολιτική, ενώ υψηλόβαθμοι μιλούσαν μόνο με γενικούς όρους, χωρίς στοιχεία για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους. «Στο τέλος, δεν ξέρεις ποιος κάνει κουμάντο», πρόσθεσε.
Η εμφάνιση δύο διαφορετικών τεχνικών διαπραγματευτών, του Γιώργου Χουλιαράκη και του Νίκου Θεοχαράκη, στις συζητήσεις με τους δανειστές τροφοδότησαν τη θεωρία για «πόλεμο» στο υπουργικό συμβούλιο, καταλήγει το Reuters. Ο πρώτος λέγεται ότι πρόσκεινται στον Γιάννη Δραγασάκη, ο δεύτερος στον Γιάνη Βαρουφάκη, προσθέτει. Η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει ρήγμα ανάμεσα στους αξιωματούχους.