Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα μοιάζει με πυροβασία, καθώς από τη μια πλευρά θέλει να στείλει ένα μήνυμα «ανεξαρτησίας» στο εσωτερικό και από την άλλη δεν επιθυμεί να «θυμώσει» τους εταίρους του, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, αλλά και αναλυτές των διεθνών πραγμάτων, σύμφωνα με τους οποίους ο Τσίπρας δεν ψάχνει να βρει χρήματα στα σεντούκια του Κρεμλίνου, καθώς γνωρίζει πως τέτοιου είδους βοήθεια η Ρωσία δεν μπορεί να του παρέχει. Έχει, ήδη τα δικά της οικονομικά προβλήματα να διαχειριστεί – πολλώ δε μάλλον να «φορτωθεί» και τα ελληνικά.
Αντιθέτως, η διάσταση του ταξιδιού του είναι τελείως διαφορετική: αυτό που θέλει είναι να ευχαριστήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους του και να τους δείξει πως αντιτίθεται στους Ευρωπαίους δανειστές του.
Για το εσωτερικό
Πάντως, η στάση που κρατάει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είναι κρίσιμο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους προσθέτει περισσότερο άγχος όταν βλέπουν πως η Αθήνα κινδυνεύει να διαρρήξει το ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά του Πούτιν.
«Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βάθος χρόνου και είναι μέρος της κοινής ορθόδοξης παράδοσης. Μόνο που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πιο επείγοντα θέματα», αναφέρει το άρθρο.
Τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρίσκεται στη Μόσχα, τα ελληνικά ταμεία θα ανοίγουν και θα κάνουν «φτερά» 460 εκατομμύρια ευρώ με κατεύθυνση στο ΔΝΤ. Αυτή η εκταμίευση, όπως και άλλες που έρχονται προσεχές, κάνουν το ζήτημα της ρευστότητας να λαμβάνει επιτακτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα.
Τα οφέλη και τα ρίσκα
Κάτω από το πρίσμα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Μόσχα, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να περιμένει απτά οφέλη από τη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι κίνδυνοι να μεγαλώσει το χάσμα της δυσπιστίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου) και την Αθήνα, είναι μεγάλοι.
Κερδισμένος ο Πούτιν
Κι αν για την Ελλάδα τα κέρδη τίθενται εν αμφιβόλλω, για τον Πούτιν η επιτυχία θα είναι προφανής, καθώς θα δείξει προς τα έξω ότι το μέτωπο της ΕΕ δεν είναι αρραγές. Το παράδειγμα της Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο για ίδιους σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φραντς Κλίντσεβιτς, βουλευτής που ανήκει στο ρεύμα του Πούτιν, χαρακτήρισε την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα «θετική τάση», ενώ και άλλοι αξιωματούχοι χαιρετίζουν με ένταση το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα. Η, δε, πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS δεν άφησε πολλά περιθώρια. Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες την υποδέχθηκαν ψύχραιμα και με τη λογική ότι... σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει.
Μόνο λόγια
Ο Κωνσταντίνος Φίλης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα, σημειώνει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να ρισκάρει την απομόνωσή του από την Ευρώπη για χάρη της Ρωσίας». Κάτι τέτοιο είναι κοινό κτήμα και στη Μόσχα – πολλοί αναλυτές αντιλαμβάνονται τη πρόθεση του Τσίπρα μόνο στο επίπεδο της ρητορικής. Ο Αλεξάντερ Ρομανόβιτς, βουλευτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής ξένων υποθέσεων, λέει: «Δεν μπορείς να πας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών και να πεις τη γνώμη σου, τη στιγμή που στο διπλανό γραφείο κάποιοι αποφασίζουν για τα οικονομικά σου».
Τι θα εκνευρίσει τους εταίρους
Ίσως, το μοναδικό που ενδέχεται να κερδίσει ο Τσίπρας είναι να εξαιρεθούν τα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας από το εμπάργκο της Ρωσίας ή να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου που παρέχεται στην Ελλάδα – αλλά ως εκεί. Ο κ. Φίλης λέει: «Οποιαδήποτε άλλη μεγάλη συμφωνία θα ήταν προκλητική στην παρούσα φάση. Άπαντες αντιλαμβάνονται πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα προέλθει από τη Ρωσία. Αν υπάρξει κάποια βοήθεια δεν θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο, αλλά ως συμπλήρωμα». Τουτέστιν, αν συνέβαινε κάτι άλλο, θα εκνεύριζε αφάνταστα τους εταίρους που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και στο βάθος υπάρχει η οικονομική βοήθεια προς αυτήν.
Όπως διατείνεται ένας Έλληνας αξιωματούχος: «Αν η συνάντηση γινόταν στις 9 Απριλίου, θα έστελνε λάθος μηνύματα. Θέλουμε να ενδυαμώσουμε τις ελληνικορωσικές σχέσεις, αλλά πάντα σεβόμαστε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ».