18 Μαΐου 2015

Σακελλαρίδης: Έθεσε από μόνος του το ζήτημα "κουρέματος" καταθέσεων στη διάρκεια του briefing

«Για μας δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή στάση πληρωμών - Κινούμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Κάλεσε τους δανειστές να επιδείξουν συνέπεια ανάλογη αυτής που επιδεικνύει η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις

Συμφωνία με τους δανειστές μέσα στο Μάιο περιμένει η κυβερνηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές και ότι δεν θα υπάρξει λύση τύπου Κύπρου στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή στάση πληρωμών, κινούμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση».

Εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, καλώντας την ίδια στιγμή τους δανειστές να δείξουν συνέπεια και να απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα του αύριο.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό δεν θα βοηθούσε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση, καθώς θα τραυμάτιζε το διάλογο και, όπως ανέφερε: «Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει».

Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές, σημείωσε ότι είναι στοιχεία άμυνας σε μια συμφωνία, ενώ μιλώντας για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου είπε ότι ήταν κοινό ανακοινωθέν και άρα δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Σε ερώτηση για το αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η συμφωνία θα έχει τα χαρακτηριστικά, που δεν θα δίνει το περιθώριο στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην την ψηφίσουν. Για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής».

Για το ίδιο θέμα και έπειτα από άλλη ερώτηση ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η συμφωνία δεν θα έρθει ως ένας νόμος με ένα άρθρο, καθώς έχουμε κακή εμπειρία στο παρελθόν ως μια προσπάθεια επιβολής σκληρής κομματικής πειθαρχείας».

Για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση οτι μπορεούν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μέχρι αύριο ή μεθαύριο, ώστε την Πέμπτη στη Ρίγα να γίνει ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

Είπε ότι συνεχίζεται η συζήτηση μέσω teleconference, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι μέχρι τη Ρίγα θα υπάρχει μία ή δύο διά ζώσης συναντήσεις της Ομάδας των Βρυξελλών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν συζητά μείωση συντάξεων ή αυξηση των όρων ηλικίας και ξεκαθάρισε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν θα ισχύσει, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση (επ' αόριστον αναστολή ή κατάργηση). Και πρόσθεσε ότι δεν συναρτά το θέμα με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Όσο για το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικων αρχηγών, ειπε οτι δεν υπαρχει τέτοια σκέψη, αλλα τονισε πως ο πρωθυπουργος ειναι ανοιχτός και δέχεται όποιον αρχηγό καταθέσει αίτημα συνάντησης.

Όσον αφορά στην πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας στο συνέδριο του Economist για τη δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ σε νησί του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «είναι μια πρόταση του κ. Καμμένου που έχει κατατεθεί στον πρωθυπουργό και δεν έχει τεθεί επίσημα προς το ΝΑΤΟ ώστε να υλοποιηθεί. Η σκέψη αυτή δεν μιλάει για μια νέα βάση αεροπορική, αλλά για μια μεταφορά μιας σχεδιαζόμενης βάσης από την Κρήτη σε νησί του ανατολικού Αιγαίου. Θα τεθεί στα αρμόδια όργανα και θα συζητηθεί εκεί».

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τέθηκε σε γνώση του κυβερνητικού εκπροσώπου και μια απόφαση από τις αρχές Μαρτίου του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου, που προβλέπει πληρωμή και σε εθνικό νόμισμα, με τον κ. Σακελλαρίδη να αρκείται στην απάντηση ότι «τη συνολική ευθύνη με κείμενα όπως αυτό που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα έχουν να απαντήσουν οι δήμοι που συνάπτουν τέτοιου είδους συμβάσεις», σε μια έρωτηση που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Γιάννης Μακρυγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ