18 Μαΐου 2015

Ο Βαρουφάκης διαψεύδει το βίντεο με τον εαυτό του για το bitcoin

- Σε δηλώσεις του on camera εμφανίζεται να επιχειρηματολογεί  υπερ του «εικονικού νομίσματος», ενω τώρα ισχυρίζεται ότι είναι αντίθετος - Χθες εξηγούσε οτι «με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς», σήμερα το αποκηρύσσει παραπέμποντας σε παλιά του άρθρα

Τώρα αντιλαμβανόμαστε γιατί πραγματικά ο κ. Βαρουφάκης έχει κυριολεκτικά «τρελάνει» με τις απαντήσεις του τους πάντες εντός και εκτός Ελλάδος. Από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου μέχρι... τον τελευταίο υπουργό του Eurogroup.

Μας απαντά ο υπουργός ότι μεταδίδουμε ανακρίβειες σχετικά με το ότι είναι υπέρ του bitcoin (αλήθεια τι περίεργη ιστορία είναι αυτή για να μπλέξει ένας καθηγητής Οικονομικών;) όταν ο ίδιος:

              1) Εμφανιζόταν έως χθες το βράδυ σύμβουλος (advisor) στο site μιας Σιγκαπουριανής (πιο offshore δεν γίνεται) εταιρείας που «εκδίδει» το bitcoin. Χθες το βράδυ το site της εταιρείας κατέβασε την φωτογραφία του υπουργού Οικονομίας, αλλά εμείς το έχουμε «σώσει» και το κρατήσαμε έτσι για να μην μας βγάλει και εμάς τρελούς.

            2)Άλλωστε υπάρχει και αλληλογραφία (email) του Μαρτίου 2015 με την εταιρεία Tembusu του  bitcoin που ερωτάται αν έχει κάποια σχέση με τον υπουργό και απαντάει επι λέξη «Ναι, ο κ. Βαρουφάκης είναι ακόμη συνδεδεμένος με την Tembusu σε έναν συμβουλευτικό ρόλο» (ημερομηνία 31 Μαρτίου 2015).

           3) Σήμερα αναρτήσαμε ένα βίντεο του οποίου την γνησιότητα δεν αμφισβητεί κανείς -ούτε ο κ. Βαρουφάκης- από το οποίο αν κάνει κανείς τον κόπο να το δει θα βγάλει τα συμπεράσματα  του. Ο κ. Βαρουφάκης είναι πρωταγωνιστής, λέει τα θετικά του bitcoin και φυσικά λέει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα.

           4) Δυστυχώς για αυτόν στο βίντεο αυτό (που δεν είδαμε να το καταγγέλει αφού κυκλοφορεί από τον Απρίλιο του 2015) μιλάνε διάφοροι απίθανοι τύποι υπέρ του bitcoin μαζί με τον κ. Βαρουφάκη. Ένας κουκουλοφόρος για το πόσο θα συμβάλει το «νόμισμα» αυτό στην ιντερνετική αναρχία και ο ίδιος ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ που λέει πόσο ασφαλές είναι το νόμισμα να αγοράζεις ναρκωτικά από το διαδίκτυο χωρίς να σε πιάσουν!

Θα  θέλαμε τέλος να κλείσουμε την απάντηση μας στον κ. Βαρουφάκη με μια επισήμανση: Όταν βρήκαμε την σύζυγο του υπουργού κυρία Δανάη Στράτου να μην έχει δηλώσει τα σπίτια που νοίκιαζε σε τουρίστες ( ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ) εμείς δεν το χρεώσαμε στον σύζυγό της. Γράψαμε μάλιστα κατόπιν off the record ενημέρωσης με τον σύμβουλο Τύπου του υπουργού Οικονομικών ότι «ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα γιατί τα σπίτια ανήκουν στην σύζυγο του».

           Αρα... δεν δικαιούται να μας κατηγορεί για «σκανδαλοθηρικό ίστρο». Σ.Σ: Η ορθογραφία της λέξης οίστρος με ι αντί για οι είναι από το Δελτίο Τύπου του υπουργού Οικονομίας.

Διαβάστε στην συνέχεια ολόκληρη την απάντηση του κ. Βαρουφάκη:

               Το «Πρώτο Θέμα» αποφάσισε, αντί να επανορθώσει τις ανακρίβειες του κυριακάτικου φύλλου του, όσον αφορά δήθεν συνεχιζόμενη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με την εταιρεία TEMBUSU TERMINALS, να προσθέσει νέες ανακρίβειες στη φαρέτρα του.
Σε σημερινή ανάρτηση/δημοσίευση παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως θιασώτη και προπαγανδιστή του Bitcoin. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών, από το 2012, είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin και συστηματικά προειδοποιεί επενδυτές εναντίον της αγοράς Bitcoins, φαίνεται ότι είναι μια λεπτομέρεια που το «Πρώτο Θέμα» δεν προτίθεται να επιτρέψει να του «χαλάσει» το σκανδαλοθηρικό του ίστρο.

             Πάντως, για όποιον ενδιαφέρεται για τη σχετική αρθογραφία (και τις συνεντεύξεις/ομιλίες επί του θέματος) του Γιάνη Βαρουφάκη, η ιστοσελίδα του, yanisvaroufakis.eu, παραθέτει όλες τις πληροφορίες σε υποσελίδα με τίτλο Digital Money/Economies.
Εκεί ο επισκέπτης θα βρει άρθρα, που περιέχουν την έντονη κριτική του στο Bitcoin, με τίτλους όπως: «Bitcoin: Η επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος», καθώς και την συνέντευξη του στο ABC Radio όπου αντιτίθεται στην ιδέα ότι το Bitcoin αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα.

              Από την ανάγνωση και μόνο της ανακοίνωσης προκύπτει πώς ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει  για μια ακόμη φορά τον εαυτό του. Την ίδια περίοδο  που έκανε on camera δηλώσεις για τα πλεονεκτήματα της χρήσης του “εικονικού νομίσματος”( δεν χρειάζεται να πληρώσεις κερατιάτικα σε κανένα τραπεζίτη!), την ίδια περίοδο ισχυρίζεται ότι έγραφε άρθρα εναντίον του!
             Η ευκολία του υπουργού οικονομικών να επιχειρηματολογεί  υπέρ μιας άποψης και αμέσως μετά εναντίον της ή να ανακοινώνει κάτι και αμέσως μετά το διαψεύδει ως “προβοκάτσια” είναι παροιμιώδης, αλλά  στο συγκεκριμένο θέμα ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό του. Έφτασε μάλιστα στο σημείο άλλα να ισχυρίζεται χθες το απόγευμα και άλλα σήμερα το μεσημέρι!

              Στην χθεσινή ανακοίνωση – απάντηση για τον  ρόλο του ως συμβούλου στην εταιρεία της Σιγκαπούρης έλεγε: “Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST”.

           Με λίγα λόγια παραδέχεται ότι είναι δική του εργασία και μάλιστα για ένα ζήτημα υψηλής σημασίας και προοπτικής, αφού θα διαμορφώσει “το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς”.

           Σε λιγότερο από 24 ώρες και αφού το protothema.gr έχει ανεβάσει το βίντεο με τους "ύμνους" του στο Bitcoin ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι:

          "Ο Υπουργός Οικονομικών, από το 2012, είναι διεθνώς γνωστός ως επικριτής του Bitcoin και συστηματικά προειδοποιεί επενδυτές εναντίον της αγοράς Bitcoins, και σε άλλο σημείο  παραπέμπει σε άρθρο του: «Bitcoin: Η επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος», καθώς και την συνέντευξη του στο ABC Radio όπου αντιτίθεται στην ιδέα ότι το Bitcoin αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα".

           Τελικά τι από όλα ισχύει; Είναι υπέρ του bitcoin όπως επιχειρηματολογεί στην δήλωση του on camera ή όταν ετοίμαζε την συμβουλευτική του έκθεση για την εταιρεία της Σιγκαπούρης που αναπτύσσει το “εικονικό νόμισμα” ή εναντίον όπως ο ίδιος αναφέρει ότι έγραψε σε άλλα άρθρα του;

           Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 πάντως  όχι μόνο δεν ήταν ενάντιος ή επικριτικός απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα, αλλά ουσιαστικά είναι αυτός που εκείνη την εποχή – μέχρι και προ ολίγων μηνών δηλαδή – ΣΧΕΔΙΑΣΕ και ΛΑΝΣΑΡΕ μια νέας γενιάς πλατφόρμα συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα, την TRUST!

           Ο κ. Βαρουφάκης ασκεί σήμερα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, έχει δηλαδή την ευθύνη της χάραξης και εφαρμογής οικονομικής πολιτικής με όσες ευθύνες αυτή η θέση συνεπάγεται και απαντήσεις αυτού του είδους δεν μπορεί αν είναι πειστικές.

           Ας μας απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης: το bitcoin και γενικότερα η ψηφιακή, εικονική οικονομία είναι μια σοβαρή, εναλλακτική λύση, που δικαιολογεί την επαγγελματική του ενασχόληση με αυτήν, ή μια... «επικίνδυνη φαντασίωση του απολίτικου χρήματος» που απλώς έτυχε να του προσφέρει μια... εναλλακτική επαγγελματική ενασχόληση μέχρι και ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές και την υπουργοποίησή του;