13 Μαΐου 2015

Συνεχίζει τα ψέματα η κυβέρνηση

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς φαίνεται ότι συνεχίζει να λέει ψέματα για τη συμφωνία και να παλινωδεί εξαιτίας της δημιουργικής ασάφειας. Εκεί που λέγαμε «δόξα σοι ο Θεός», τώρα λέμε «Βόηθα Παναγιά» ή για να είμαστε πιο επίκαιροι... το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας να βάλει το χέρι του.
Το σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο κράτησε 5 ώρες και θα έχει δεύτερο ημίχρονο αύριο το απόγευμα αφού φαίνεται ότι τίποτε δεν έχει κλείσει στις διαπραγματεύσεις.

Από τις δηλώσεις των ξένων και τις διαρροές, μέχρι τα σοκαριστικά δημοσιεύματα του Reuters, Bloomberg κ.λπ. εξάγεται το συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σημείο μηδέν, ότι το θρίλερ συνεχίζεται και θα οδηγήσει τη χώρα στα άκρα. Διότι αν τα παζάρια χωρίς συμφωνία κρατήσουν μέχρι το Μάιο με άδεια ταμεία τότε η χρεοκοπία και το grexit λόγω ατυχήματος είναι πιο κοντά από ποτέ.

Είναι απορίας άξιον, πάντως, τι κάνουν τόσες ώρες στα κυβερνητικά συμβούλια. Τρώνε πίτσες και πίνουν ουίσκια; Διότι να κάνουν κινήσεις για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση δε βλέπουμε. Σκεφτείτε το εξής: Τη μία διαρρέουν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά, ότι μέσα στο Μάιο θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και την άλλη βγάζουν διαρροή με το τι έχει πει ο Τσίπρας και μένουμε κάγκελο. Διότι ενώ όλοι πιστεύουν ότι με την απομάκρυνση Βαρουφάκη έχει μπει το νερό στο αυλάκι, ο πρωθυπουργός απαιτεί από τους δανειστές να κάνουν αυτοί βήματα προσέγγισης γιατί λέει η Αθήνα είναι εντάξει και έχει κάνει τις κινήσεις που πρέπει. Παράλληλα ο Τσίπρας ξαναβάζει στο τραπέζι την πολιτική λύση η οποία έχει αποκλειστεί πολλές φορές. Λέει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση σε έκτακτο Eurogroup ή ακόμη και με την επιστροφή στον τόπο του... εγκλήματος, δηλαδή τη Ρίγα της Λετονίας. Εκεί σε 10 ημέρες θα γίνει Σύνοδος Κορυφής και ο Τσίπρας περιμένει να ξανατεθεί το θέμα της Ελλάδας. Να δείτε που θα ξαναζητήσει επταμερή και θα γελάνε μέχρι και οι πέτρες.

Λέει ακόμη ο Τσίπρας, εξοργίζοντας περισσότερο τους δανειστές: «Εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές και κινούμαστε με βάση τη λαϊκή εντολή». Ό,τι πει ο λαός δηλαδή. Μα είναι τόσο ανόητοι στην κυβέρνηση ή το κάνουν επίτηδες για να μας σπάσουν τα νεύρα;

Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή; Οι άλλες κυβερνήσεις δεν έχουν λαούς να τους πιέζουν; Πώς θα ζητήσουν δηλαδή από τους Λετονούς και τους Σλοβάκους να ξαναδανείσουν την Ελλάδα χωρίς αυτή να δεσμεύεται για μέτρα και μεταρρυθμίσεις;

Όπως όλα δείχνουν, δεν έχε επέλθει πρόοδος σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης καθώς η κυβέρνηση έχει κολλήσει στις κόκκινες γραμμές της. Ούτε για τον συντελεστή ΦΠΑ έχει συμφωνηθεί κάτι, ούτε για τον ΕΝΦΙΑ, ούτε για τα εργασιακά, ούτε για το συνταξιοδοτικό. Ούτε καν για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Σόιμπλε το είπε: «Η Ελλάδα είπε μετά "καλά, θα κάνουμε τελικά ιδιωτικοποιήσεις." Αυτό όμως δεν είναι πρόοδος, αλλά μόνον μια διόρθωση μιας υπαναχώρησης. Είπαμε: "χωρίς ιδιωτικοποιήσεις πώς αλλιώς;" Αυτό σημαίνει ότι στους πραγματικούς τομείς: μείωση του κόστους διοίκησης, που έχει να κάνει και με το προσωπικό, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δομικές μεταρρυθμίσεις σε, δεν ξέρω κι εγώ...., σε περιορισμούς στην ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ, φυσικά είναι και η αγορά εργασίας, και άλλα παρόμοια, η κινητικότητα είναι πολύ μικρή, για να το θέσω φιλικά. Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη... αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν περισσότερα, απ' όσο κατάλαβα τους θεσμούς», δήλωσε.

Επί της ουσίας, τέσσερις σχεδόν μήνες δεν έχει επέλθει παρά ελάχιστη πρόοδος. Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα, επισήμως φτάνουν για... στραγάλια. 600 εκατ. ευρώ και σίγουρα ο Στουρνάρας δεν έχει άλλο άσο στο μανίκι του για να σώσει την κυβέρνηση. Ενώ στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, δεν έχει ούτε φράγκο, επομένως το πιστωτικό γεγονός είναι πιο κοντά από ποτέ.

Αυτά σε οικονομικό επίπεδο γιατί σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση είναι... για τα μπάζα. Τσακώνονται στα τηλεπαράθυρα για τα λείψανα της Αγίας, τα σπάνε με τους ΑΝΕΛ για το τέμενος, τα βάζουν με τον Στουρνάρα για να έχουν άλλοθι στην αποτυχία τους και την καταστροφική πολιτική τους, στήνουν παρακρατικούς μηχανισμούς και επικοινωνιακά κόλπα για να ξεγελάσουν τον κόσμο, διχάζουν το λαό για να έχουν έτοιμους κομματικούς «στρατούς» όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης. Αν αυτή είναι η κυβέρνηση τότε η χώρα οδηγείται με γεωμετρική ακρίβεια στο χάος. Ούτε η Αγία Βαρβάρα, ούτε ο Άγιος Γεώργιος μπορούν να μας σώσουν. Πολλώ δε μάλλον ο... Άγιος Αλέξης της Αριστερής μπαρούφας.

Κι αν απέκλεισαν το δημοψήφισμα για να κάνουν συμφωνία τον Μάιο, μη γελιέστε. Δεν το έχουν σε τίποτε να μας οδηγήσουν στις κάλπες μες στο κατακαλόκαιρο.