10 Μαΐου 2015

Καραμανλής: Δεν αμφισβητεί Σαμαρά και συνιστά σύνεση στα νούμερα αφού προέχουν οι εξελίξεις στη χώρα

Γιατί ανησυχεί ο Καραμανλής 

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Έναν λόγο ή έστω… ένα νεύμα του Κ. Καραμανλή αναμένουν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να αποκτήσουν μία πιο ασφαλή εικόνα για το μέλλον του κόμματός τους. Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, εξακολουθεί να σιωπά, κρίνοντας ενδεχομένως ότι ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος. Αυτό περίπου λέει και σε όσους τον επισκέπτονται καθημερινά. Ότι, δηλαδή, προέχουν...
οι εξελίξεις στη χώρα των όποιων εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία και ότι ακόμη τουλάχιστον δεν ακούγεται «βοή» για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συνομιλητές του κ. Καραμανλή μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού για τα όσα του καταλογίστηκαν το τελευταίο διάστημα περί υπόγειας στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. «Ο Καραμανλής λειτουργεί πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και ποτέ με το προσωπικό ή το στενά κομματικό. Αυτό δεν άλλαξε ούτε πρόκειται να αλλάξει», σχολιάζουν στελέχη που διατηρούν στενή πολιτική επαφή μαζί του και αποδίδουν σε προσωπικούς ή άλλους σχεδιασμούς τα παραπάνω σενάρια. Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό ανήσυχο για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά και υπέρμαχο της άποψης ότι είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές.

Οκ. Καραμανλής φέρεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά να ολοκληρώσει τη διαβούλευση με τους εταίρους και πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και με τρόπο οριστικό τη στάση του. «Οι συνέπειες των καθυστερήσεων αποτυπώνονται καθημερινά στην οικονομία. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει από όλους τους βουλευτές του να στηρίξουν τη συμφωνία της κυβέρνησης, διότι στην αντίθετη περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα έχει μόνο μία επιλογή: να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παραδώσει την εντολή που είχε λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης». Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται να θεωρεί πιθανό ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον Ιούνιο, οι οποίες θα έχουν στην αιχμή τους τον Αλ. Τσίπρα και δεν θα τον εξαιρούν, όπως πιστεύουν άλλοι στη ΝΔ, που στοιχηματίζουν στην ανατροπή του. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότιμπροστά στο δίλημμα «η Ελλάδα της κρίσης να μετατραπεί στην Ελλάδα της πείνας», η συμφωνία θα υπογραφεί.

Για τον πρώην πρωθυπουργό είναι σαφές ότι οι όποιες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να έπονται και σε καμία περίπτωση να προηγηθούν του ξεκαθαρίσματος του τοπίου στη χώρα.

Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από το κλίμα αμφισβήτησης του προκατόχου του στην ηγεσία, Αντ. Σαμαρά, και συνιστά ψυχραιμία και σύνεση, καθώς θεωρεί ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποιος που να έχει ξεχωρίσει στην κούρσα της διαδοχής. Ταυτόχρονα, γνωρίζει ότι πολλοί στη ΝΔ περιμένουν ένα νεύμα του για να τοποθετηθούν στις εξελίξεις. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν γίνει απολύτως ξεκάθαρο προς τα πού βαδίζει η χώρα…