12 Μαΐου 2015

ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΥΤΟ! Παγώνει το δημοψήφισμα η κυβέρνηση - Ξεκινά μαραθώνιο για συμφωνία το Μάιο

[Φυσικά ζήσαμε άλλη μια μεγάλη στιγμή διαπραγμάτευσης... απειλούσαν με δημοψήφισμα και ο Σόιμπλε τρόμαξε τόσο πολύ που τους προέτρεψε να το κάνουν... και μουγγάθηκαν]

Παρά τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες η πιθανότητα δημοψηφίσματος φαίνεται πως απομακρύνεται, όπως προέκυψε και από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο στο τραπέζι της συνεδρίασης δεν έπεσε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και εκείνο των εκλογών, ενώ, από την κυβέρνηση διαρρέεται αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στον Μάιο.

Στο σημερινό Συμβούλιο έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup, τα οποία χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενα» η κυβέρνηση και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση στο ζήτημα.

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε σκληρά – Σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο, επισήμανε ότι «Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι «Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».  

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», κατέληξε.

Οι επόμενες κινήσεις

Στόχος παραμένει η διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση ενδεχομένως να προσπαθήσει να θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα που θα διεξαχθεί 20-21 Μαΐου. Πρόθεση παραμένει το ζήτημα να τεθεί είτε εντός ατζέντας είτε και στο περιθώριο της Συνόδου.

Κύκλοι, μάλιστα, της κυβέρνησης επεσήμαναν ότι «Εχουμε δείξει όλη τη βούληση. Επιδιώκουμε συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες, αλλά και τη λαϊκή ετυμηγορία». «Εχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο. Λίγο πριν το τέλος. Εχει διανυθεί αρκετή απόσταση» προσθέτουν.

Αγκάθια δημοσιονομικό κενό και πρωτογενές πλεόνασμα – Τα βρήκαν στα εργασιακά

Τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παραμένουν η κουβέντα για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κυβέρνηση να επιμένει πως δεν θα δεχθεί μέτρα που θα είναι υφεσιακά.

Νωρίτερα, άλλωστε, υπουργός της κυβέρνησης τόνισε, επίσης, ότι τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, καθώς εκεί δίνεται μάχη για να βρεθεί η χρυσή τομή στους συντελεστές.

Παράλληλα σημείωσε πως τα εργασιακά που ήταν ένα από τα «καυτά» ζητήματα στις διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν έχουν λυθεί.

Απομακρύνεται η ιδέα για δημοψήφισμα

Παράλληλα, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι δεν έγινε κουβέντα για το δημοψήφισμα, ενώ, κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά «Δημοψήφισμα γιατί; Βλέπετε κανένα αδιέξοδο»