14 Μαΐου 2015

ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ! Υπόθεση BRICS: Γιατί να θέλει η Ελλάδα να δανειστεί με μεγαλύτερα επιτόκια;

Η Ελλάδα δανείζεται με 2,3% και τα BRICS με επιτόκια 5%-13%!
Το δημοσίευμα του Bloomberg είναι η αφορμή, ίσως, να αναρωτηθούμε εάν και κατά πόσον συμφέρει πραγματικά την Ελλάδα να... καταφύγει στην «αγκαλιά» των BRICS.
Και αυτό, καθώς η Ελλάδα τη στιγμή αυτή δανείζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ με ένα κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο κατά μέσο όρο κοντά στο 2,3%.

Την ίδια ώρα, οι χώρες που συναποτελούν την... κοινοπραξία των BRICS δανείζονται με πολύ μεγαλύτερα επιτόκια. Αυτό της Βραζιλίας, για παράδειγμα, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 13,25%!

Την ίδια ώρα, η Ινδία δανείζεται με 7,5%, η Ρωσία με 12,5%. Η Κίνα έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από την ομάδα των πέντε BRICS, αφού καταφέρνει να εξασφαλίζει τα κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές με επιτόκιο 5,1% -πάντα κατά μέσο όρο.









Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα, εάν πραγματικά συμφέρει την Αθήνα η ένταξή της στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Σήμερα δανειζόμαστε με 2,3% και υπό συνθήκες (ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -QE- της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας), το επιτόκιο αυτό μπορεί να κατρακυλήσει πολύ πιο χαμηλά.

Τι λόγους έχουμε να αναζητήσουμε κεφάλαια από χώρες που δανείζονται με επιτόκια από 5% έως 13%; Όπως είναι προφανές, τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσουν σε άλλες χώρες τα BRICS είναι μάλλον απίθανο να δοθούν με επιτόκιο χαμηλότερο απ' αυτό με το οποίο δανείζονται οι ίδιες.

Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα με την ευρωζώνη είναι ότι η ελληνική οικονομία, με τα γνωστά προβλήματά της, δεν «χωράει» στην ίδια νομισματική ένωση με μια στιβαρή οικονομία, όπως αυτή π.χ. της Γερμανίας και άλλες, κυρίως βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Οι όψιμοι λάτρεις της Ρωσίας και των άλλων συνοδοιπόρων της που ονειρεύονται να μεταφέρουν την Ελλάδα από τα PIGS στα BRICS ισχυρίζονται ότι τα «τούβλα», με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών και αναλυτών, αλλά και του ίδιου του Ο' Νιλ, θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος το 2017, ενώ μέχρι το 2035 η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη, όσο και η G7.

Θερωούν όσοι ενστερνίζονται την άποψη αυτή ότι έχει νόημα η Ελλάδα να διερευνήσει το ενδεχόμενο της άντλησης κεφαλαίων από την ομάδα Ρωσία, Ινδία και... Σία παρά το γεγονός ότι το χρήμα των BRICS φαίνεται να είναι πολύ ακριβότερο από το χρήμα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από την ΕΕ, το φυσικό της χώρο δηλαδή.

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό ότι κυνηγάμε για ακριβότερα δάνεια, όμως στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί, αν η Ελλάδα αποφασίσει να ψάξει για χρήμα από τα BRICS. Με τις κινήσεις τους άλλωστε, ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν δείξει εδώ και μερικούς μήνες ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, όμως τα χρήματα δεν αποτελούν γι' αυτούς θέμα.