29 Ιουνίου 2015

Μέρκελ: «Αν θέλει ο Τσίπρας ας έρθει να συζητήσουμε ξανά»

«Σήμα» στην Αθήνα θέλησε να στείλει η Ανγκελα Μέρκελ και συγκεκριμένα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα συνάντηση αν το θέλει φυσικά και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ ενημέρωσε τους Γερμανούς συντάκτες γύρω από το θέμα της Ελλάδας και τόνισε ότι «Η Ανγκελα Μέρκελ παραμένει διαθέσιμη για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το επιθυμεί ο ίδιος».

Με αυτήν την φράση ξεκίνησε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΜΜΕ της χώρας, η Άνγκελα Μέρκελ θα συνομιλήσει νωρίς το απόγευμα με τον αρχηγό των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Η Ευρώπη ζει από την ικανότητα να κάνει συμβιβασμούς, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως με αυτήν την προσέγγιση συμφωνεί και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, αν χαθεί η ικανότητα για συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη.

Είναι ζωτικής σημασίας για το ευρώ η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες να πηγαίνουν χέρι-χέρι, τόνισε, λέγοντας πως η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί κρίσεις όπως η Ελληνική πολύ καλύτερα τώρα απ' ότι κατά το παρελθόν.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε νέες διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτός το επιθυμεί.

"Φυσικά, είναι έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, εάν όντως το επιθυμεί", υπογράμμισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Συμπλήρωσε ότι Γερμανία και Γαλλία ταυτίζονται στο πώς θα διαχειριστούν το θέμα της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι στόχος του Βερολίνου είναι μια ισχυρή Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια "ειδική περίπτωση".

Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια "δραματική ανατροπή" στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Ιουνίου, τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Reuters, είπε σε συνάντηση των κορυφαίων στελεχών του κόμματός της ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια κίνηση για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη

Επίσης, η κ. Μέρκελ είπε στους συναδέλφους της του CDU ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα λαμβάνονται μέρα με τη μέρα, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας της Ευρωζώνης. Τα spreads των ομολόγων δείχνουν ότι είναι περιορισμένο το ρίσκο μετάδοσης, υπογράμμισε. Σημείωσε, δε, ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει επικοινωνία με την ελληνική πλευρά.