Καλώ τους Έλληνες να πουν «ναι» την Κυριακή, όποιο κι αν είναι το ερώτημα που μπορεί να αλλάξει, και την ελληνική κυβέρνηση να πει στο λαό την αλήθεια, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα για το ελληνικό ζήτημα. Το «όχι» θα είναι καταστροφικό, είπε, όλος ο πλανήτης ξέρει πως το «όχι σημαίνει, ανεξαρτήτως ερωτήματος, καθώς ακόμα δεν το ξέρουμε, πως η Ελλάδα λέει "όχι"στην Ευρώπη».
Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε, είπε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Αθήνας είναι ανάξια του μεγάλου ελληνικού έθνους, είπε.
Ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε το προσωπικό του «παράπονο» για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε πως αισθάνεται προδομένος με την στάση της, αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να εξηγήσει την προσπάθεια που έγινε. Θέλω να παραμείνουμε 19 τα μέλη της Ευρωζώνης και να πληθύνουμε τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε και τόνισε πως «στην Ευρώπη καμιά δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από άλλη».
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο», είπε ακόμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και το χαρακτήρισε «πλήγμα» που εξανέμισε την «καλή βούληση».
Τα λαϊκίστικα παιχνίδια της κυβέρνησης επικράτησαν, είπε.
Ακολούθως ο κύριος Γιούνκερ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια «χαζή» πρόταση λιτότητας, αλλά για πρόταση που ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν περιέχει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και στους μισθούς, τόνισε, αλλά σε τομείς που δεν επηρεάζουν την κοινωνία, όπως οι αμυντικές δαπάνες.
Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι προτάσεις μας ήταν απόλυτα λογικές. Κοινή λογική η φορολογία στις ναυτιλιακές εταιρίες, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε».
Χαρακτήρισε «τεράστιο» πακέτο αυτό που προσφέρθηκε και είπε πως με τους συνεργάτες του «κίνησαν βουνά», προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας πως όλα τα θέματα ήταν πάνω στο τραπέζι.
Αυτή είναι η πρόταση των δανειστών στα ελληνικά
Ο πρόεδρος Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε χθες πως η Κομισιόν δημοσιεύει όλη την πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί, πριν η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και προκηρύξει δημοψήφισμα.Σήμερα, το εν λόγω έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταφρασμένο στα ελληνικά.
Στην ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σημειωνόταν:
«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2015.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».