17 Ιουνίου 2015

Τα γατάκια του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε νέα πρόταση στους Θεσμούς - Κινήσεις στο παρασκήνιο

Πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει νέα πρόταση προς τους Θεσμούς, σε μια προσπάθεια να φτάσουν οι δύο πλευρές σε έντιμο συμβιβασμό.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία αποστολής νέου κειμένου από την Αθήνα στους Θεσμούς. Ωστόσο όσο πλησιάζει η ώρα του Eurogroup και η Ελλάδα φλερτάρει όλο και περισσότερο με την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων και τη χρεοκοπία, τόσο οι φήμες γίνονται εντονότερες.

Τσίπρας: Σε περίπτωση έντιμου συμβιβασμού θα αναλάβω το κόστος

«Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό, πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε να πούμε το μεγάλο "όχι"», δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, επιμένοντας στην αδιάλλακτη γραμμή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε από χθες σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με τους εταίρους αν δεν είναι βιώσιμη και αν δεν επιλύει το ζήτημα του χρέους.

Και ο Βαρουφάκης είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο  

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild είχε δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο αυριανό Eurogroup.

Συγκεκριμένα ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει πως «το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι «έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας», προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων «με ξεκάθαρη και εύρωστη πρόταση».

Μετά τη ρήξη το Μαξίμου δήλωνε έτοιμο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις  

Δεν είχαν περάσει ούτε 24ωρες από το ναυάγιο που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση με non paper ανέφερε πως αναμένει την πρόσκληση των Θεσμών, διευκρινίζοντας ότι «ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης».

Συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε πως η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα πρωθυπουργού και των αντίστοιχων επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία.